Studijos „Mjölk architekti“ projektas „BoysPlayNice“
Apžvalgos aikštelė – tarsi lietaus lašas
Namas Ir Aš

Naujas taškas ketinantiems apsilankyti kalnuose Čekijoje – architektūros studija „Mjölk architekti“ ant Malý Špičák uolos viršūnės suprojektuota apžvalgos aikštelė „The Spike“. Rasos lašo forma yra nuoroda į bobslėjaus istoriją.

„Pastatų projektavimas kraštovaizdyje yra atskira architektūros disciplina. Jie statomi tankių miškų, rūko, debesų ir kalvų fone. Dirbama su skruzdėlyno masteliu, taip pat su ištisais kraštovaizdžiais, o vienintelis tikras ir ilgalaikis kontekstas yra žvaigždėtas dangus“, – pranešime spaudai rašo projekto architektai.

Apžvalgos aikštelė stovi ant Malý Špičák uolos viršūnės ir žvelgia į Desnos ir Kamenicos upių santakos slėnį. Čia prasidėdavo Tanvaldo bobslėjaus trasa, kuri kažkada buvo svarbus sporto taškas regione. Projektuotojai sako, kad tam tikra prasme „The Spike“ yra duoklė aptemptus kombinezonus vilkintiems regiono herojams, kurie be baimės leidosi blizgančiomis bobslėjaus rogėmis.

Projektuotojai siekė sukurti nedidelį, bet išskirtinį architektūros objektą. Statinį, kuris subtiliai, lyg rasos lašas paliečia uolą. Apžvalgos aikštelė stovi ant trijų plonų plieninių kojų. Blizgančiame, veidrodine plėvele padengtame stiklo pluošto „pilve“ atsispindi granitas, medžiai, žmonės ir dangus.

Architektūra architektura