Linos Puodžiūnaitės-Ragauskienės kurta terasa Linas Bielinis
Virš miesto siūruojančios bangos
Rasa Pangonytė

Aštuntame sostinės verslo centro „Quadrum“ aukšte esančioje terasoje vėjas siūbuoja žoles. Užsimerkus ir atidžiai įsiklausius, jų šiurenimas gali perkelti prie jūros. Toks įspūdis – terasos želdynų autorės, kraštovaizdžio architektės Linos Puodžiūnaitės-Ragauskienės įgyvendinta idėja.

Pagrindinę apželdinimo mintį autorei padiktavo stiklinis jūros spalvos verslo centro pastatas, mediniai terasos takai, turėklai. „Idėja buvo sukurti visiškai gamtišką vaizdą. Pirminė statinį projektavusių architektų idėja buvo laukas. Kai prisijungiau aš, ji kito, nes norėjau atskleisti želdyno daugiasluoksniškumą. Todėl pagrindinė idėja šiuo metu yra bangavimas. Ant stogo sumontuoti inžineriniai įrenginiai. Jie puikiai papildo mintį ir primena buvimą prie jūros“, – sako kraštovaizdžio architektė.

Kurdama didžiulės terasos apželdinimo projektą, L. Puodžiūnaitė-Ragauskienė privalėjo atsižvelgti ir į atšiaurias gamtos sąlygas: atvirą, aukštai virš žemės iškilusią vietą gairina vėjai, karštą dieną džiovina saulė. Atsižvelgdama į šias sąlygas, ji parinko daugiamečius siauralapius žolynus.

Apželdinimo projekto autorė sako, kad pagrindinė augalų parinkimo ir išdėstymo idėja buvo sujungti jau esamas terasas, pabrėžiant jose vyraujančias formas, ir papildyti modernią statinio architektūrą, bet jos neužgožti. Aštuonių rūšių augalai susodinti taip, kad sukurtų privatumo jausmą ir pridengtų inžinerinius įrenginius.

„Sėdint terasoje gali trumpam užsimiršti, kad esi miesto centre, nes žoliniai augalai suteikia lengvą uždangą nuo supančių vaizdų. Jie susodinti taip, kad tolygiai kiltų nuo praėjimo takų. Pagrindinė perspektyva yra „Panoramos“ pastato link“, – aiškina L. Puodžiūnaitė-Ragauskienė.

Apželdinant terasą atsisakyta daugiamečių žydinčių gėlių, todėl, anot autorės, visas dėmesys krypsta į skirtingas augalų faktūras ir atspalvius. Kintant sezonams, jie šiek tiek keičiasi, bet išlieka dekoratyvūs ištisus metus.

„Quadrum“ centro stogo terasos architektūrinę koncepciją kūrė architektai Espenas Pedersenas ir Donalas Cassidy (SHL), Andrius Marma ir Edgaras Neniškis (studija „arches“) bei Ramunė Sanderson („Terrafirma“).

Foto galerija:galerija_001:

Foto galerija.: new_000227827_0

Aplinka aplinka