Neringos Vorevičiutės-Preissl fotografijos
Truputis žalumos miesto šurmulyje
Kotryna Tamkutė

Praktiškas ir erdvus žaliasis kampelis šurmuliuojančiame mieste – kiekvieno gamtos vaiko svajonė. Tokią erdvę savo bute Vienoje (Austrija) sukūrusi interjero dizainerė Neringa Vorevičiutė-Preissl sako, kad galimybės ją apželdinti – neribotos.

– Kaip kilo idėja sukurti projektą „Truputis žalumos miesto šurmulyje“? Kaip ir dėl kokių priežasčių užsibrėžėte tokį tikslą?

– Esu gamtos žmogus, o gyvendama mieste labai stipriai pasigedau žalumos. Man buvo svarbu, kad po darbų kur nors galėčiau atsipalaiduoti, pabėgti nuo miesto šurmulio ir įtempto gyvenimo tempo. Norėjau turėti savo užaugintų virtuvinių žolelių, vaisių bei žydinčių gėlių. Ir nors balkone vietos mažai, gerai viską suplanavus tikrai yra įmanoma.

– Nuo ko prasidėjo balkono įrengimas? Į ką reikėjo atkreipti dėmesį, ruošiantis šį sumanymą įgyvendinti?

– Butas, kuris turi šį balkoną, įrengtas vietoj buvusios palėpės. Terasos vieta ir dydis buvo numatyti jį planuojant. Pirmiausia buvo svarbu nuspręsti, kokio dydžio turi būti terasa, kad užtektų vietos stalui, griliui, lounge baldams ir augalų vazonams. Man buvo svarbu, kaip visi šie elementai bus išdėstyti erdvėje, priešingu atveju – vienam ar kitam iš jų galėjo pritrūkti vietos.

Vėliau atlikti darbai – tinkama terasos grindų izoliacija, dangos parinkimas. Dangos yra tikrai labai įvairios, bet man buvo svarbu, kad grindis būtų paprasta prižiūrėti. Todėl išsirinkau akmens masės plyteles su medžio lentelių imitacija. Namo terasa yra pietų pusėje. Tai reiškia, jog vasarą bus daug saulės, grindų dangą rinkausi šviesią ir nelygiu paviršiumi. Ji turėjo apsaugoti balkoną nuo įkaitimo.

Kitas labai svarbus žingsnis – pakabinti markizę, kad net šviečiant saulei būtų pavėsis. Balkone įtaisytas ir vandens kranas, kad nereikėtų vandens neštis iš buto ar prireikus būtų galima įjungti automatinį laistymą. Paskutinis akcentas – keli elektros lizdai. Jų gali prireikti elektriniam griliui arba pastatomam šviestuvui. Ant balkono tvorelės dar pritvirtinau saulės baterijų lemputes. Kadangi balkonas yra pietų pusėje, joms įkrauti saulės užtenka. Vakare šios lemputės gražiai apšviečia terasą.

– Kokią funkciją atlieka Jūsų sukurtas balkono dizainas?

– Balkonas visų pirma turėjo būti praktiškas ir erdvus gėlių bei kitų augalų vazonams. Šiuo atveju jis atlieka keletą funkcijų. Viena jų – įsilieti į butą. Tai reiškia, kad balkonas nėra atskira dalis, o buto tęsinys.

Kita labai svarbi funkcija yra suteikti jaukumo, žalumos betono džiunglėms, galimybę užsiauginti ne tik gražių gėlių, bet ir virtuvinių žolelių, šiek tiek uogų. Mano balkone šiuo metu yra nedidelis persikas, užauginantis užtektinai vaisių džemo gamybai. Tai reiškia, kad šis balkonas atlieka ir nedidelio sodo funkciją.

– Ką patartumėte žmonėms, norintiems savo balkone sukurti panašų dizainą? Kokius baldus rinktis, kaip viską išdėstyti erdvėje?

– Visų pirma prieš kuriant dizainą reikėtų išanalizuoti balkono savybes. Tai reiškia – numatyti, kiek saulės jam tenka, ar dažnai būna labai vėjuota, kokia norima, kad būtų balkono funkcija, ar norima turėti daugiau dekoratyvios žalumos, nedidelį sodą. Kiekvienas žmogus yra kitoks, todėl svarbu žinoti, kiek laiko nori skirti balkono priežiūrai. Juk kuo daugiau bus augalų, tuo daugiau dėmesio jis iš Jūsų reikalaus.

Aš esu linkusi rinktis praktiškus baldus. Pati įsigijau tokius, kuriuos ir per žiemą galima palikti lauke, jų nereikia žiemai nešti į butą. Kita vertus, gerai, jei balkone pakanka vietos tiek patogiam stalui, tiek lounge kampeliui. Jei jos neužtenka arba yra tik vienam, reikia nuspręsti, kuris variantas svarbesnis.

– Kokius ir kodėl parinkote augalus? Kaip vertėtų rinktis juos tokiam balkonui, kaip prižiūrėti?

– Rinkausi lengvai prižiūrimus, vėją lengvai atlaikančius augalus. Ir tuos, kurie balkone gali žiemoti. Dalis augalų išlieka visus metus tokie patys, kitus keičiu pagal sezoną. Pavyzdžiui, pavasarį sodinu pavasarines gėles, vasarą jas pakeičiu į vasarines, o rudenį sodinu kitokias, rudenines. Taip kiekvienu metų laiku sukuriu norimą atmosferą.

Augalų parinkimas labai priklauso nuo balkono dydžio ir vietos. Jei saulės daug, sodinami vienokie, jei mažai – kitokie. Visada tinka įvairios virtuvinės žolelės. Jas gana lengva prižiūrėti, auga beveik bet kokiomis sąlygomis.

Apželdinant balkoną, svarbu nepamiršti ir darbščiųjų bičių. Joms rasti pakankamai žiedų mieste sunku, tad augalus būtų gerai parinkti tokius, kad nuo ankstyvo pavasario pradžios iki vėlyvo rudens žydėtų. Jie pagyvins balkoną.

– Ar ateityje ketinate kurti ir įgyvendinti panašius projektus? Ką planuojate?

– Šiuo metu kaip tik rengiu projektą, kurį turėčiau įgyvendinti šį pavasarį. Planuoju apželdinti dvi terasas, kurios yra skirtingose buto pusėse ir visiškoje saulėje. Tad didžiausias iššūkis man – rasti atsparių augalų, kurie atlaikytų ne tik kaitrą, bet ir gan stiprius vėjus.

Aplinka aplinka