Nepasidomėjus taisyklėmis, dėl šiltnamio galima atsidurti teisme
Rasa Pangonytė

Statydami šiltnamį svarstome apie jo formą, medžiagas ir būsimą derlių, tačiau dažnai nė nesusimąstome, kad jam įrengti gali prireikti leidimo ir projekto, o pastačius per arti kaimyno tvoros, gali atsidurti teisme.

Dėl šiltnamio statyboms keliamų reikalavimų galima pasikonsultuoti su Valstybine teritorijų planavimo ir statybos inspekcija prie Aplinkos ministerijos (Statybos inspekcija). Jos specialistai sako, kad tokių klausimų sulaukia gana dažnai, ypač – rudenį ir ankstyvą pavasarį. „Dėl jų statybos klausia ne tik gėlių ar daržovių augintojai, bet ir sodininkai mėgėjai bei kiti gyventojai“, – patvirtina Konsultavimo skyriaus vyriausioji specialistė Asta Kazickienė.

Kas yra statinys?

Inspekcijos darbuotojams dažniausiai tenka atsakinėti į klausimus, kokiu atstumu nuo sklypo ribos galima statyti šiuos statinius, kokiais atvejais šiltnamis laikytinas statiniu ar kada šiltnamio statybai reikia statybą leidžiančio dokumento (SLD).

A. Kazickienės teigimu, šiltnamio statyba turi būti vykdoma vadovaujantis Statybos įstatymu, statybos techniniais reglamentais, jei šiltnamis yra nekilnojamasis daiktas, t. y., statinys. „Kai šiltnamis yra kilnojamasis objektas, jam netaikomi statinių statybai privalomi reikalavimai. Taigi statinys yra nekilnojamasis daiktas (pastatas arba inžinerinis statinys), turintis laikančiąsias konstrukcijas, kurios visos (ar jų dalis) sumontuotos statybos vietoje atliekant statybos darbus“, – statinio sąvoką aiškina specialistė .

Pagal įstatymą, nekilnojamieji daiktai yra žemė ir kiti daiktai, kurie susiję su žeme ir kurių negalima perkelti iš vienos vietos į kitą nepakeitus jų paskirties bei iš esmės nesumažinus jų vertės (pastatai, įrenginiai, sodiniai ir kiti daiktai, kurie pagal paskirtį ir prigimtį yra nekilnojamieji). O daiktai, kuriuos galima perkelti iš vienos vietos į kitą nepakeitus jų paskirties ir iš esmės nesumažinus jų vertės, laikomi kilnojamaisiais, jeigu įstatymai nenustato ko kita.

Anot specialistės, Statybos įstatyme įtvirtinta statinio sąvokos apibrėžtis suponuoja, kad objektas laikomas statiniu tik tada, kai jis atitinka visas šias sąlygas:

- objektas yra nekilnojamasis daiktas, kurio negalima perkelti iš vienos vietos į kitą nepakeitus jų paskirties bei iš esmės nesumažinus jų vertės;

- objektas turi laikančiąsias konstrukcijas;

- objektas sukurtas vykdant statybos darbus.

Taigi šiltnamis būtų laikomas statiniu pagal Statybos įstatymo nuostatas, jei jis atitiktų visas pirmiau paminėtas sąlygas.

Statybos inspekcijos nuomone, šiltnamio atveju reikėtų kiekvieną kartą vertinti konkrečią situaciją ar jis buvo sumontuotas statybos vietoje ir nėra galimybės jo neišardžius perkelti į kitą vietą, ar pagamintas šiltnamis buvo atgabentas į vietą ir yra galimybė neišardžius jį perkelti į kitą vietą.

Reikalavimai statant

Jei šiltnamis atitinka statinio apibrėžimą, statant jį reikės laikytis kelių reikalavimų.

1) Iki 80 kv. m ploto ir iki 5 m aukščio šiltnamis priskiriamas I grupės nesudėtingiesiems statiniams, kurių projektas ir SLD privalomi tik išskirtiniais atvejais – statant kultūros paveldo objekto teritorijoje, kultūros paveldo objekto apsaugos zonoje, kultūros paveldo vietovėje, kurorte, Kuršių nerijoje, Europos ekologinio tinklo „Natura 2000“ teritorijoje bei magistralinio dujotiekio vietovės klasių teritorijoje, esančioje 200 m atstumu abipus magistralinio dujotiekio vamzdyno ašies. Kitais atvejais, I grupės nesudėtingojo statinio SLD neprivalomas, o statinio projektas rengiamas statytojo pageidavimu.

Didesnių matmenų šiltnamiai, įvertinus konstrukcijų sudėtingumą, priskirtini neypatingiesiems arba ypatingiesiems statiniams, kuriuos norint statyti visais atvejais privalomas projektas ir SLD.

A. Kazickienė sako, kad dėl statybą leidžiančių dokumentų reiktų kreiptis į savivaldybės administraciją, o dėl projekto – į statinių projektuotojus.

2) Statant šiltnamį arčiau kaip 3 m atstumu nuo sklypo ribos, bet ne arčiau kaip 1 m, kai pastato bet kurios konstrukcijos, esančios 1–3 m atstumu nuo sklypo ribos, bet kurio taško aukštis, matuojamas nuo žemės paviršiaus ties sklypų riba, didesnis už horizontalų atstumą nuo šio taško iki sklypų ribos, arba statant pastatą arčiau kaip 1 m atstumu nuo sklypo ribos privalomas rašytinis kaimyno sutikimas.

Statybų inspekcijos atstovė sako, kad įstaiga nerenka atskirų statistinių duomenų apie skundus dėl šiltnamių statybos, bet primena, kad besiribojančių sklypų savininkų ar naudotojų pažeistos teisės ir įstatymu saugomi interesai, kai nereikia nei statinio projekto, nei statybą leidžiančio dokumento, gali būti ginami civiline tvarka, teisme.

Straipsnio komentarai

Siųsti

Jau 07.23 08:44
Tuoj ir kėdė pastatyti kitoj vietoj reikės statybos leidimo. Tokie jau jautrus visi ir susireiksmine.
Vinculis 07.23 10:19
Toks įstatymas tiesiog gyvybiškai reikalingas, nes jei šiltnamį pastatysi arti kaimyno tvoros, jo kieme gali būti karšta kaip Afrikoj.
DAUG PRIRAŠYTA O SVARBIAUSIA PRALIESTA 07.23 14:36
VISĖM statinems pastatytėms ant pudamento reikalingas leidimas,projaktas. STATINEMS PASTATYTEMS be PUDAMENTO {šiltnamems, garažams, sodo namams} projekto ir leidimo NEREIKIA jie skaitosi kaip LAIKINI STATINIAI. Tokiu atveju už pamata gali buti geležinkelio špalai ar elektros stulpai paguldyti ant žemes

Aplinka aplinka