TAB
Metabolizmo architektūra Talino bienalėje
Namas Ir Aš

Besidominčius ateities architektūra kviečia šeštoji Talino architektūros bienalė (TAB) „Valgoma, arba metabolizmo architektūra“. Bienalės rengėjai medžiagų apykaitos procesus perkelia į miestus ir pastatų architektūrą.

„Atsižvelgiant į tarpusavyje susijusias pasaulines krizes – klimato krizę, visuomenės sveikatos krizę ir didėjančią socialinę nelygybę, pasaulio, kuriame ištekliai atsinaujina pakartotinai, idėja yra gyvybiškai svarbi planetai. Šiame kontekste vis svarbiau galvoti apie tai, kaip gaminame maistą, iš kur jis gaunamas ir kaip jo gamyba bei perskirstymas galėtų pakeisti mūsų gyvenimą ir infrastruktūrą. (...) Parodoje eksponuojamomis instaliacijomis tikimės atskleisti, kaip architektūra konstruoja, paskirsto ir panaudoja galią, pasitelkdama medžiagų perdirbimą, tarprūšinius aljansus, biopolitiką ir ekskrementinius procesus“, – sako vyriausiosios kuratorės Lydia Kallipoliti ir Areti Markopoulou.

Parodos centre – būsimieji „Metaboliniai namai“, kuriuose eksponuojami visi namų erdvės elementai – nuo virtuvės iki tualeto ir valgomojo – ir kuriuose išryškinami įvairūs virškinimo proceso etapai. Ekspozicijoje „Nuo plytos iki dirvožemio“ pristatoma valgomų, perdirbtų ir kompostuojamų statybinių medžiagų kolekcija, kuri yra nebe eksperimentinė. Joje rodomi veikiantys prototipai ir jau gaminami produktai.

Stende „Maistas ir geopolitika“ tyrinėjama maisto tiekimo, masinės migracijos ir mūsų maisto sistemos transformacijos sritis. Viršutiniame muziejaus aukšte esančioje parodoje „Ateities maisto sandėris“ pristatomos pasaulio architektūros universitetų architektų ir pedagogų sukurtos kulinarinės knygos ir vizionieriški manifestai, o„Architektūros ir maisto sistemų archeologijoje“ rodoma spekuliatyvių projektų ir meno kūrinių laiko juosta ir archyvas.


Pirmojo aukšto fojė eksponuojama instaliacijų programos konkurso „Lėti statiniai“ 12 finalininkų sukurtų modelių paroda, o už muziejaus ribų stovi projektas – medinė instaliacija „Pakeičiamas Nepakeičiamas“, prie kurios kūrimo gali prisidėti ir lankytojai.

Paroda tęsis iki 2022 m. lapkričio 22 d.

Straipsnio komentarai

Siųsti
Architektūra architektura