Noelio van Mierlo archyvo fotografijos
Kvėpuoti su gamta
Namas Ir Aš

Kurdamas kraštovaizdžio dizaino projektus sodų dizaineris, Nyderlandų studijos „Van Mierlo Gardens“ įkūrėjas Noëlis van Mierlo sako ieškantis ryšio su gamta. Surasti jį padeda meistriškumas, dėmesys detalėms ir rūpinimasis žmogumi, gamta ir architektūros elementais.

– Išgirdę žodžius architektūra ar dizainas pirmiausia pagalvojame apie pastatų projektus ir jų įgyvendinimą. Kraštovaizdžio dizainas į galvą ateina vėliau. Kodėl, Jūsų nuomone, jo nereikėtų nuvertinti ir apskritai kokia jo svarba architektūroje?

– Aš nemanau, kad vienas yra svarbesnis už kitą. Pastatų ir kraštovaizdžio architektūros bei dizaino sprendimai eina koja kojon ir yra vienas nuo kito neatskiriami. Svarbu ir tai, kad, suradus pusiausvyrą, vienas kitą jie gali puikiai papildyti.

Pirminis žmogaus gyvenimo poreikis yra turėti stogą virš galvos. Architektūra – tai šio noro išpildymas pačiu gražiausiu įmanomu būdu. Todėl skirti jai didelį dėmesį yra gana logiška. Tačiau namas ar bet koks kitas pastatas geriausias savybes gali atskleisti tik tuo atveju, jei yra supamas nuostabios žalios aplinkos, jei aplink jį kuriama tobula sinergija. Vienas negali apsieiti be kito.

Aš manau, kad tai, ką mano profesijos žmonės daro kasdien kurdami sodo ar kraštovaizdžio dizainą, apskritai žinios, kuriomis mes galime dalintis, šiomis dienomis yra vis svarbesnės. Su klimato kaita susijusios problemos verčia mus mokytis gyventi harmonijoje su gamta.

Kiekvieną dieną stebiu, ką gamta duoda žmogui. Tinkamai suprojektuotas kraštovaizdis aplink namus daro itin didelę įtaką žmogaus savijautai. Jis užtikrina mums galimybę prisiliesti prie tikrosios gyvenimo prasmės.

– Koks yra kraštovaizdžio dizaino vaidmuo asmeninėje ar viešoje erdvėje?

– Solidus sodo dizainas – tai garantija, kad lauko erdvę Jūs iš tiesų suvoksite. Aš kuriu kraštovaizdį, kuris kviečia žmones pažinti gamtą ir pajusti ryšį su ja. Sodo esmė atsiskleidžia po jį vaikštant. Gamta sukuria platformą, kurioje prisistatyti gali kiekvienas sezonas. Galimybė juos pamatyti mums leidžia jaustis gyvomis būtybėmis.

Kraštovaizdžio dizainas – tai taip pat įrankis, kuris padeda sukurti malonias vietas poilsiui, kontempliacijai, sveikai gyvensenai, aktyvaus poilsio ar bendravimo akimirkoms. Kraštovaizdžio dizainas mums leidžia ieškoti ryšio su gamta. Tiesą sakant, be jo mes net negalime išsiversti. Laimei, tai suprantame vis geriau.

– Kokie svarbiausi Jūsų kraštovaizdžio dizaino vizijos elementai? Kokių vertybių stengiatės laikytis ir kokias nuolat pabrėžti savo projektuose?

– Savo projektuojamuose soduose stengiuosi sukurti sveikos gyvensenos pojūtį, teikiantį džiaugsmo. Meistriškumas, dėmesys detalėms ir rūpinimasis visais elementais yra tai, kas sieja žmones, gamtą ir architektūrą.

Man visuomet svarbu surasti ryšį tarp žmogaus, gamtos ir architektūros. Žmogus yra centrinis grožio, komforto ir saugumo namuose elementas. Gamta atpalaiduoja ir leidžia mums pajusti žemę po kojomis. Architektūra – tai priemonė ne tik atskleisti, bet ir pabrėžti paprastumą. Savo projektuose aš vengiu perdėtų įvaizdžių, daug dėmesio skiriu stiliui ir subtiliam žavesio pertekimui.

Kvėpavimas yra tai, kas visus minėtus elementus vienija ir sujungia. Iš vidaus į išorę ir iš išorės į vidų – vienas pavaldu kitam ir kartu vienas sustiprina kitą.

– Viena iš Jūsų darbus apibrėžiančių vertybių telpa į du žodžius – patirti gamtą. Ką tuo norite pasakyti?

– Būdami gamtoje, natūraliame pasaulyje mes galime atsipalaiduoti. Ten visuomet rasime, kuo džiaugtis, išgyventi skirtingus metų sezonus. Tai juk gyvenimo dalis. Nėra svarbesnės vietos už mūsų namus. Sodas yra tobula vieta prisiliesti prie gamtos ir tapti jos dalimi.

– Viename interviu esate minėjęs, kad „geras sodas yra subalansuotas“. Ką tai reiškia?

– Mano kuriamuose soduose nė viena dalis nėra žemesnė ar aukštesnė, svarbesnė už bet kurią kitą. Visos dalys yra pavaldžios didesniam paveikslui. Jei jas sujungti pavyksta tinkamai, galima sukurti harmoniją, kurią pajusi kiekviename žingsnyje.

– Ar įmanoma sukurti sodą, patrauklų šiandieniniam visur skubančiam ir nespėjančiam, ypač prižiūrėti sodo ir jo augalų, žmogui? Į ką rekomenduotumėte atsižvelgti?

– Iš tikrųjų sodas turi būti prižiūrimas. Tai galioja ir šiuolaikiniam, ir natūraliam. Nėra taip, kad natūralus sodas priežiūros nereikalauja arba reikalauja jos mažiau. Svarbiausia, kad sodo kūrimas, augalų ir medžiagų parinkimas būtų paremtas žiniomis.

Mažiau priežiūros sodas reikalauja tuo atveju, kai dirvožemis yra tankus. Jei savininkui nepakanka žinių ir išmonės, labai svarbu pagalbos kreiptis į profesionalus. Darbas kartu, bendros žinios ir užsidegimas – tai itin reikšmingos prielaidos nuostabiems sodams sukurti.

– Esate vienas iš konkurso „Tendencijos 2020“ komisijos narių. Į kuriuos elementus, vertindamas pateiktus projektus, daugiausiai kreipsite dėmesio?

– Sodas turėtų suteikti namų pojūtį. Jame neturėtų būti itin daug dizaino madas ar tendencijas atliepiančių triukų. Stilingas kraštovaizdis, bėgant metams, tik gražėja.

Be abejonės, projektuose aš visuomet ieškau pusiausvyros tarp žmogaus, gamtos ir architektūros. Svarbus ir vietos parinkimas, logiškas elementų išdėstymas, medžiagos ir augalai. Pažvelgus į sodo projektą, turi būti aišku, kad jis buvo gerose rankose.

Aplinka aplinka