Arūnas Čerkauskas
Kemsyno vietoje – modernus 8 hektarų sodas
Rasa Pangonytė

Kuo mažiau kištis į natūralią gamtą ir tuo pačiu pažaboti ją žmogaus poreikiams – uždavinys, kuriam išspręsti „Garliavos medelyno“ specialistams prireikė šešerių metų.

Vienas iš Trakų rajone įgyvendinto projekto autorių, „Garliavos medelyno“ vadovas Arūnas Čerkauskas, prisimena pirmą įspūdį atvykus apžiūrėti darbo vietos: „Pamatėme laukinės gamtos vaizdą. Didžiąją dalį ploto užėmė natūrali ežero pakrantė su užliejamomis pievomis, menkaverčiais krūmynais ir medžiais“. Sklypo šeimininkai jame pageidavo turėti erdvių, pritaikytų poilsiui ir pramogoms: golfo lauką, pirties zoną“.

Jis sako, kad komandos užduotis buvo išsaugoti kuo daugiau natūralios gamtos: „Pagrindinis kriterijus buvo minimali invazija į jau esamą kraštovaizdį ir sklypo teritoriją pritaikyti užsakovų poreikiams“. Šioms sąlygoms įgyvendinti aplinkos tvarkymo specialistai parinko kelių stilių derinį.

Norint išsaugoti ir atkurti natūralų gamtovaizdį nuspręsta pasirinkti natūralistinį landšaftinį stilių su ilgaamžiškesnėmis augalų rūšimis. Kiti stiliai – modernesni. „Bendru sutarimu su užsakovais buvo nuspręsta įvesti ir modernesnį stilių su japoninio sodo elementais. Esamos kalvelės ir drėgna, užsemiama pakrantė padėjo įrengti vandens kaskadas. Taip pat sklype suformuota kanalų sistema su natūraliais augalais pakrantėse“, – apie atliktus darbus pasakoja A. Čerkauskas.

Sklypo stilius kinta atsižvelgiant į jame esančius statinius: arčiau gyvenamojo namo suformuotas modernistinis stilius su ekobaseinu, vėliau pereinantis į natūralistinį landšaftinį apželdinimą. Pirties zonoje atsirado japoniško sodo elementų: akmenys, samanos, bonsai tipo pušų.

Sklypo sutvarkymo bendraautorius sako, kad bėgant laikui jų įgyvendintos idėjos tik dar labiau išryškės, nes augalai formuoja natūraliai į kraštovaizdį įsiliejančius masyvus, suformuotos pušys ilgainiui dar labiau pabrėš japoniško sodo motyvus.

8 hektarus užimantį sklypą stengtasi apsodinti minimalios priežiūros reikalaujančiais augalais. Pasak A. Čerkausko, apželdinant sklypą buvo formuojami augalų masyvai, kuriems reikalinga minimali priežiūra. Daug dėmesio nereikalauja ir sklype vyraujantys alėjiniai medžiai.

Foto galerija.: new_000223548_0

Aplinka aplinka