„Indee Design“ projektas Monrealyje, Kanadoje. Caroline Thibault
Vietoj kelionės aplink pasaulį namą įsigijusi šeima pavertė jį žaidimų kupina erdve
Rasa Pangonytė

Kanadiečių dizaino studija „Indee Design“ pristato Monrealyje įgyvendintą projektą „Atelier Chabot“. Projekto tikslas buvo dvibutį namą paversti vienos šeimos apartamentais ir įgyvendinti nuotykingų kelionių interjero idėją.

Interjero projekto autoriai pasakoja, kad, prieš kreipdamiesi į juos, užsakovai ilgai svarstė, ką pasirinkti: leistis į kelionę aplink pasaulį jūra ar įsigyti namą. „Šiame projekte sujungtos abi šios, atrodo, viena kitai prieštaraujančios idėjos. Kelionės sąvoka tapo bendra šio projekto gija, kuri įkvėpė idėją sukurti erdvę, kurioje galėtų pabusti vidinis vaikas“, – sako „Indee Design“ komanda.

Prieš pradedant rekonstrukciją, dviejų aukštų vienbutis namas buvo niūrus pastatas uždaromis erdvėmis.Dizainerė Florence Charron sulaužė buvusią struktūrą atverdama erdves, tačiau išsaugojo kai kuriuos buvusius elementus – lubų sijas ir plytų sienas.

Erdvė šiame bute jaučiama kitaip nei įprastame name. Ji sukūrė naują dviaukščio buto modifikaciją, tarp dviejų aukštų sukurdama vertikalią gyvybingą erdvę. Centrine namų ašimi tapo svetainė. Siekdama šio tikslo, dizainerė į pirmą planą iškėlė laiptus. Iš skaidrių perforuoto plieno plokščių sukurti laiptai ir laiptų aikštelė, o virš pirmo aukšto kybo katamaranuose naudojamas tinklas. Kitapus svetainės kaip alternatyva laiptams įrengta čiuožynė. Vaikų miegamąjį puošia laipiojimo siena.

Dizainerė F. Charton siekė, kad viskas derėtų tiek horizontalioje, tiek vertikalioje plokštumoje. Pavyzdžiui, pagal užsakymą pagaminta čiuožynė yra tiksliai tokio pat pločio kaip ir virtuvės stalviršis. Taip siekta sukurti tobulą geometriją.

Interjerui „Indee Design“ pasirinko kokybiškas medžiagas: kanadietiško klevo medieną, pagal apšvietimą atspalvį keičiantį tamsiai mėlyną plieną. Pagrindinėse erdvėse vyraujančias medžio, dažyto metalo ir baltą spalvas vonios kambaryje keičia tradiciškesnė, bet linksmesnė kryptis. Keraminės plytelės primena senovines cementines plyteles, ryškiai geltona spalva pabrėžia atnaujintų daiktų, pavyzdžiui, vonios, unikalumą, o sodrių spalvų užuolaidos namams suteikia teatrališkumo.

Foto galerija:galerija_001:

Foto galerija.: new_000322225_0

Iš pirmo aukšto matoma laipiojimo uolomis siena suteikia žaismingumo, o metalinė augalų sienelė – gyvybingumo. Vaikai gali gyventi skirtingo aukščio ir geometrijos erdvėje, laipioti sienomis ir šokinėti iki pat lubų.

Anksčiau buvęs tamsus, dabar namas visą dieną mėgaujasi saulės šviesa. Nuo saulėtekio iki saulėlydžio natūrali šviesa namus lanko pro langus, stoglangius ir lubose įrengtą kvadratinį šviesos koridorių. Erdvėje esančios angos ir perforacijos leidžia matyti visą namą, kartu išlaikant vizualią harmoniją.

Erdves puošia knygos ir rasti bei iš kelionių parsivežti antikvariniai daiktai, primenantys įvairias kultūras ir pasaulio epochas.

Straipsnio komentarai

Siųsti
Interjeras interjeras