Dovilės Batutienės kurtas vilos interjeras. Benas Šileika
Svečių laukianti vila
Rasa Pangonytė

„Nesunku“, – paklausus, ar buvo sudėtinga suvaldyti tokias erdves, šypsodamasi atsako dizainerė Dovilė Batutienė („Interjero studija“). Kurdama prabangų 476 kv.m. vilos interjerą dizainerė galvojo ne tik apie čia gyvensiančią porą, bet ir į svečius atvažiuojančius jų vaikus bei draugus.

„Žmonės labai jaukūs, smagūs, moka linksmintis, draugauti, moka gyventi ir džiaugtis gyvenimu. Keliasdešimt kilometrų už Vilniaus jie susikūrė namus, kuriuose galėtų gyventi, stebėti gamtą, priiminėti svečius. Šeimininkai labai aiškiai žinojo, kad nori modernios klasikos, jaukių, minkštų namų. Kai jauti aiškias žaidimo taisykles, kai susikalbi su klientais, viskas lengvai išeina“, – užsakovus ir jai patikėtą užduotį pristato dizainerė ir pasidžiaugia, kad pavyko sukurti erdvę, kurioje gera ir patogu gyventi.

Patogu gyventi ir svečiuotis

Prie namo kūrimo proceso D. Batutienė prisijungė anksti, tik prasidėjus statyboms, todėl turėjo galimybę iš anksto planuoti ir koreguoti funkcines zonas. Jai patarus, namuose atsirado skalbykla su atskiru dušu šeimos augintiniui, svečių drabužinė, didelis šeimininkų vonios kambarys. „Man atrodo, kad bet kokiame projekte svarbu ne tik stilistika, bet ir funkcija, kad būtų patogu gyventi“, – teigia interjero dizainerė.

Didelis klasikinio stiliaus namas suskirstytas į du aukštus. Pirmasis skirtas bendroms ir privačioms šeimininkų erdvėms, antrasis – atvažiuojantiems vaikams ir šeimos svečiams. Jų patogumui įrengti du miegamieji su drabužinėmis ir vonios kambariais.

Namo ašis ­– šviesus holas, kurio aukštis ir dydis sukėlė nemažai iššūkių. Kompoziciškai siaurą ir aukštą erdvę užpildė lenkti skulptūriški laiptai, stambios puošybinės sienų juostelės ir klasikinis grindų raštas. „Taip atsirado linijų ritmika. Tačiau supratau, kad vientisos grindys čia prapuls, todėl buvo svarbu įsivesti rombo raštą, kuris primena klasikinį kilimą, taip pat tamsius marmuro apvadus.“

Citata:Pirmasis skirtas bendroms ir privačioms šeimininkų erdvėms, antrasis – atvažiuojantiems vaikams ir šeimos svečiams.

Po laiptais įrengtas nedidelis svečių tualetas. Dizainerė sako, kad kuriant jo interjerą galvota ne tik apie patogumą, bet ir ypatingą stilių, ekstravaganciją, todėl pasirinktos teatrališką nuotaiką kuriančios aukso detalės ir art deco stiliaus elementai.

Darbo kambarys – ne tik darbui

Prieškambario puošmena – masyvus „Serip“ sietynas. Daug šio gamintojo šviestuvų puošia ir kitas namo erdves. Hole tiko ir antikvariniai Murano stiklo lapo formos šviestuvai, jie tarytum įrėmina stiklines darbo kambario duris. Žvilgsnį traukianti viskio kolekcijai skirta spinta, persiškas kilimas, patogūs minkštasuoliai ir degustaciniai staliukai išduoda, kad šis kambarys skirtas ne tik darbui, bet ir hobiui – domėjimuisi viskio kultūra.

Dizainerė sako šiame kambaryje norėjusi sukurti prašmatnaus baro atmosferą, vietą, kurioje šeimininkai galėtų dalytis savo žiniomis su svečiais. Pagrindinis kambario akcentas – gėrimams eksponuoti skirta spinta. Natūralaus ąžuolo spintos vidus gražiai kontrastuoja su tamsiai pilka išore. Ąžuolas primena viskio brandinimo statines, o kolekcinėms dėžutėms laikyti skirtos apatinių stalčių įpjovos – statinių pjūvius. Ypatingas dėmesys skirtas baldo apšvietimui – šilta šviesa atkartoja gėrimo spalvą.

Nebijojo modernumo

Maždaug 100 kv. m pirmajame aukšte užima sveikatingumo ir pirčių zona. „Tai žmonės, kurie kiekvieną dieną sportuoja, mėgaujasi sūkurine vonia, pirtimis, todėl šis plotas tikrai išnaudojamas“, – pastebi dizainerė.

Šeimininkų ir svečių patogumui suprojektuotos dvi virtuvės. Pagrindinė virtuvė susiliečia su svetainės erdve, bet yra atskiroje patalpoje. „Norėjome, kad ji būtų nišoje, bet kartu turėtų jungtį su valgomuoju ir svetaine, kad tas, kuris gamina maistą, nesijaustų tik aptarnautoju“, – šypsosi D. Batutienė.

Dviese gyvenantys šeimininkai kasdienėms reikmėms naudojasi apvaliu staliuku su išraiškinga varpomis dekoruota žalvarine koja arba virtuvės sala-pusbariu, kuriame integruotos dvi orkaitės ir vyno šaldytuvas. Klasikinio stiliaus baldų fone išsiskiria dvipusis sidabro spalvos šaldytuvas su ledukų gaminimo aparatu. Interjero dizainerė sako, kad po ilgų diskusijų modernų šaldytuvą nuspręsta palikti atvirą: „Mano požiūriu, namai turi tarnauti žmogui, nereikia bijoti jungčių su modernesniais elementais. Matome ir pusbario kėdes, kurios gerai atrodytų ir moderniame interjere. Sofos taip pat parinktos patogios, gilios, modernesnių formų. Ieškojome patogumo, ergonomikos ir nebijojome kito stiliaus.“

Virtuvės ir svetainės jungtimi tapo tamsaus ąžuolo Chevron rašto grindys, vedančios iki kambario gale esančio atviro tipo židinio. „Klientai labai aiškiai žinojo, kad nenori jokių kapsulių, nori gyvos ugnies. Reikėjo pasukti galvą, kaip tai gražiai padaryti. Įdėti kapsulę – viena, o sumūryti židinį, kuris gyventų savo gyvenimą, kiek sudėtingiau. Jo vidus išmūrytas eglutės raštu iš šviesių plytų, apdailai naudotas marmuras“, – pasakoja D. Batutienė.

Papildomo jaukumo didelei svetainei suteikia minkšto audinio naktinės užuolaidos. Pasak dizainerės, jos apsaugo nuo pietinės saulės ir padeda sujungti interjerą į visumą, palaiko jo ritmiką.

Šeimininkų miegamajame dizainerė derino mėlyną, prigesinto aukso ir šampano spalvas. Kambario nuotaiką ir koloritą papildo dailininkės Editos Suchockytės paveikslas. Dailės kūrinys savo vietą rado ir vonios kambaryje, kuriame į darnią harmoniją susiliejo marmuras, granitas ir aukso spalvos elementai.

Meno kūriniai šiuose namuose turi ir sentimentalią, tęstinumo prasmę. Jiems įsigyti šeimininkė panaudojo mirusios motinos palikimą.

Foto galerija.: new_000230324_0

Straipsnio komentarai

Siųsti
Interjeras interjeras