D. Batutienės kurtas interjeras Benas Šileika
Ramybės sala sostinės Paupyje
Rasa Pangonytė

Šiame sostinės Paupio rajone esančiame bute sklando harmonija. Pasitelkusi japandžio stilių, ją sukūrė dizainerė Dovilė Batutienė („Interjero studija“).

Interjero dizainerė pasakoja, kad šis Paupyje kurtas interjeras – tai investicinis projektas, kurtas kokybiškai ilgalaikei nuomai, galvojant apie estetikai jautrų, natūralumą ir ekologiją gerbiantį klientą.

Tai trečiasis kartu su ištikimais klientais kurtas darbas, todėl dizainerės braižą puikiai pažįstantys užsakovai projekto įgyvendinimą visiškai atidavė į jos rankas. „Tiesa, projekto pradžioje aptarėme, kad šį kartą norėtųsi jaunatviško, natūralumu ir paprastumu dvelkiančio interjero, kuriame būtų panaudotos aukštos kokybės, maksimaliai natūralios ir ilgaamžės medžiagos“, – pasakoja D. Batutienė.

Mintis, kad būsimas šio buto gyventojas – dvasia jaunas, estetikai jautrus, laisvos minties žmogus, vertinantis natūralumą, tvarumą, ekologiją ir autentiškumą, įkvėpė dizainerę šį interjerą kurti japandžio stiliumi. „Šių namų stilistika – tai natūralių medžiagų, funkcionalaus dizaino, išgrynintų formų ir saikingo dekoro visuma. Tokį stilistinį derinį galima vadinti japandžio stilistika. Japandis siejamas su japoniška stilistika, tačiau jame juntamas ir skandinaviško stiliaus dvelksmas. Abiem interjero stiliams būdingos paprastos, švarios linijos, abiejuose gerbiamas natūralių medžiagų autentiškumas ir kokybiškas meistrų darbas. Japoniško ir skandinaviško stiliaus dermės esmė – harmoningi kontrastai, kurie sukuriami derinant tiesias ir išlenktas linijas, šviesias neutralias spalvas ir tamsius natūralaus medžio atspalvius, paprastumą ir rankų darbo baldų, aksesuarų prabangą“, – esminius pasirinkto stiliaus principus apibūdina dizainerė.

Interjere vyrauja žemės spalvų atspalviai, o pagrindine medžiaga pasirinktas medis, sutinkamas skirtingais pavidalais: natūrali medžio plokštė, ąžuolinės grindys, masyvus kavos staliukas, kėdės („The Chairs“) ar žaliuzės. „Medis – ne tik viena svarbiausių namų statybos ir dekoro medžiagų, bet tai – ir medžiaga su charakteriu, kiekviename interjere atsiskleidžianti vis kitaip, priklausomai nuo medžio rašto, jo atspalvio, minkštumo ar kietumo. Medis visada suteiks jaukumo ir šilumos bet kuriam kuriamam interjerui“, – sako D. Batutienė.

Dizainerė rado būdų, kaip išlaikant spalvos ir stiliaus vientisumą tą pačią medžiagą parodyti naujai. „Virtuvės baldų plokštė, sukurta japandžio stilistikai būdinga ritmikos kalba, hole įgavo iš dalies frezuotų linijų raštą, kuris pasikartojo ir vonios kambaryje. Miegamojo spintai ieškojome minkštesnio, jaukesnio motyvo, kurį išgavome arkos formoje išryškėjančiu natūraliu ratanu“, – pasakoja ji.

Nuomai skirtą butą projektavusi dizainerė apgalvojo ir darbo iš namų klausimą. Miegamajame, tarp spintos ir lango atsiradusioje nišoje, įrengtas nedidelis staliukas, galintis atlikti ir darbo vietos, ir kosmetinio stalelio funkciją.

Nedideliame vonios kambaryje pirmaplanis vaidmuo atiteko akmens praustuvui. Pasak interjero autorės, jis išryškina natūralumo tematiką, erdvei suteikia naujumo ir netikėtumo.

Foto galerija.: new_000267707_0

Virtuvėje esantį elegantišką akmeninį stalviršį („Akmenstata“), vonios kambaryje papildo akmens praustuvas. Prie jo priderintos pilkos onikso rašto plytelės. Pilkus atspalvius sušildo tamsaus medžio baldų motyvas, pasikartojantis visame bute. Akcentine spalva čia tapo juoda – jos turi santechnika, aksesuarai ir baldų rankenėlės.

D. Batutienė džiaugiasi, kad nedidelėje patalpoje pavyko suderinti stilių ir funkciją: „Frezuoto medžio rašto spinta slepia skalbimo mašiną ir erdvias lentynas ūkinėms reikmėms. Niša, skirta kosmetikos priemonėms, specialiai uždengta skaidraus veidrodžio durelėmis. Veidrodis – puiki medžiaga vonios kambaryje, ne tik funkcionali, bet ir vizualiai išplečianti patalpos erdves.“

Straipsnio komentarai

Siųsti
Interjeras interjeras