Irminos Savickienės („Interjero kioskas“) kurtas interjeras pajūryje. Gintaras Miltenis
Pajūrio interjero ypatumai: svarbiausia – neužgožti gamtos
Namas Ir Aš

Lietuviško pajūrio interjerai turi savas taisykles. Svarbiausia jų – atsiverti gamtos siūlomoms idėjoms ir neužgožti jos unikalaus grožio.

Studijos „Moskro“ įkūrėja Monika Skrodenė įsitikinusi: atostogų namai turi būti kitokie nei nuolatinė gyvenamoji vieta. Iš jų nereikalaujama dinamiškumo, skirtingų nuotaikų, nes pagrindinė tokių namų paskirtis – atsipalaidavimas, poilsis ir ramybė. „Jei tai Nida ar Kuršių nerija, kur žmonės pro langus dažnai mato marias ar gražų miesto vaizdą, norisi koncentruotis ne į ryškumą, o į poilsį. Todėl ir interjero spalvos ramesnės, vientisesnės, minkštesnės.“

Klaipėdoje gyvenanti interjero dizainerė sako, kad užsakovams labai patinka gaivus Baltijos jūros koloritas, žmonės jį renkasi ne tik poilsio, bet ir gyvenamiesiems būstams. „Gyvendami pajūryje esame įpratę prie aplinkos spalvų, mes su jomis labai gerai jaučiamės. Kai kituose miestuose gyvenantys žmonės įsigyja būstą pajūryje, jie būtent to ir nori – tos spalvų gamos, ramybės, kurią sukuria mūsų pajūris. Tokią aplinką ir norisi sukurti, kad žmogus galėtų kuo labiau atsipalaiduoti nuo darbų, nuo įtampos“, – apie poilsiui skirtų namų spalvas sako M. Skrodenė.

Iš patirties dizainerė žino, kad pajūrio namuose žmonės nori šviesių spalvų, kurių nevengia net ir minkštiesiems baldams, nes supranta, kad jie bus naudojami kur kas rečiau nei nuolatiniuose namuose.

Natūralu, kad pajūrio interjeruose vyrauja marinistinė tematika, tačiau, kaip sako interjero dizainerė, ji pasireiškia per gamtos atkartojimą, o stiprių teminių motyvų – inkarų, švyturių, laivelių ar pan. – geriau vengti, nes tai ilgainiui ima varginti.

Nebijokite netobulumo!

M. Skrodenės teigimu, pajūrio interjerų esmė – natūralumas ir gamta. Už lango esantis vaizdas – jūra, medžiai, smėlis – pasikartoja ne tik per interjero spalvas, bet ir tekstūras, formas. „Pavyzdžiui, net sienų tinką renkamės natūralų, nedarome jų visiškai lygių. Istoriškai Kuršių nerijos namukai buvo tinkuojami molio tinku. Molio, smėlio imitacijos vėl populiarėja, jos labai gražiai įsilieja į atostogų namus. Be to, atostogų namuose nėra tokio pedantiškumo kaip moderniame name, kur viskas griežta, stilinga, tikslu. Čia norisi nuorodos į istoriją, ilgaamžiškumą“, – sako M. Skrodenė.

„Moskro“ studijos kurtas interjeras Nidoje

Foto galerija.: new_000258296_0

Netobulumo, natūralaus dėvėjimosi ji pataria nebijoti ir renkantis grindis. Nors gyvenant pajūryje joms neišvengiamai teks susidurti su smėliu, dizainerė visuomet pasisako už natūralaus medžio grindis – jos šiltesnės ir jaukesnės, todėl malonesnės žaisti vaikams ar vaikščioti basomis. Neišvengiamą medžio braižymąsi ji vadina natūraliu procesu: „Kaip nuo įvairių veiksnių keičiasi mūsų oda, taip ir grindys – jos gyvena kartu su mumis. Bet jei žmogus nori plytelių, renkame tokios tekstūros, spalvinės gamos, kad nebūtų šaltumo jausmo.“

Interjero dizainerė atkreipia dėmesį, kad tokių namų apšvietimas turi būti ramesnis ir jaukesnis nei pagrindiniuose namuose. „Interjere tinka prigesinto aukso spalvos, kurias mes vadiname saulėlydžio spalva. Ji suteikia šilumos, nes, ne paslaptis, mūsų pajūryje orai ne visada būna geri. Prigesintas auksas, gelsvas atspalvis sušildo, harmonizuoja ir atpalaiduoja“, – sako ji.

Komforto namai

Aptartų pajūrio namų kūrimo principų studijos „Moskro“ įkūrėja laikėsi ir ką tik baigtuose kurti apartamentuose Nidoje. Dviejų aukštų apartamentuose galime rasti visas pajūrio kraštui būdingas spalvas: pilką, rusvą, samanų. Švelnūs pasteliniai tonai papildo vienas kitą.

M. Skrodenė sako, kad, kurdama šiuos atostogų namus, siekė komforto, kad čia poilsiaujantys žmonės galėtų maksimaliai atsipalaiduoti ir patirti ramybę. Anot dizainerės, tai patirti padeda švelnus apšvietimas, dėl to gyventojas jaučiasi saugus, ramus, pasineria į svajones ir apmąstymus.

Ji pasakoja, kad ilgai ieškojo komfortiškų čiužinių, nes geras miegas yra būtina atostogų dalis.

Atpalaiduojančią nuotaiką kuria gamtos motyvai – interjere daug natūralaus medžio, durų ir baldų plokštumų rašte galima įžvelgti kankorėžius. Virš valgomojo stalo kabantis šviestuvas taip pat atspindi pajūrio simboliką. „Šviestuvas primena seną žvejo rėtį“, – atkreipia dėmesį interjero autorė.

Apgalvoti ir praktiniai dalykai. Turint omenyje, kad tai – atostogų namai prie jūros, į kuriuos šeima parbėgs iš paplūdimio, pirmo aukšto grindims parinktos rusvos mozaikinės plytelės.

Brangiausia – vaizdas už lango

Interjero dizainerė Irmina Savickienė („Interjero kioskas“) pasakoja dažnai susidurianti su užsakovais, kurie nori, kad būstas pajūryje atrodytų taip pat, kaip namai mieste. „Stengiuosi pasakyti žmogui, kad, jei gamtoje ieškome ramybės, ir namai turi būti kaip gamta. Jie nepagalvoja, kad kuria sau patinkančius namus, bet tai yra pajūris, visai kita aura. Jei nori tokių namų kaip mieste, kam tuomet tas pajūris?“ – retoriškai klausia ji ir sako, kad už lango turint gražų vaizdą nereikia jo užgožti prabangiais šviestuvais ar sofomis.

Pašnekovės nuomone, kuriant poilsiui skirtus namus pajūryje visada norisi natūralių medžiagų, netrukdyti gamtai, pajūrio atmosferos, kad įėjus į būstą būtų matyti, jog tai – pajūrio kraštas.

Kurdama pajūryje, ji stengiasi orientuotis į aplinką ir nepabėgti nuo šiam kraštui būdingo kolorito. „Tai, kas yra už namų sienų, turi būti ir pačiame interjere. O paskui – tik žaismas, ar sienos bus pilkšvos, ar baltos, ar baldai rusvesni, ar pilkesni“, – sako ji. Dizainerė teigia, kad niekada neprašausi pro šalį kopijuodamas gamtos spalvas – nublukusius medinius takelius, samanas ar pušų žievę.

Ji džiaugiasi, kad klientams jau nebereikia įrodinėti, jog pajūrio interjere tinka balkšvi, pudriniai, gelsvi tonai, nes dabar tai apskritai yra madinga, tokias tendencijas žmonės mato žurnaluose, socialiniuose tinkluose. „Pasteliniai, pudriniai tonai su ryškia žalia puikiai atrodo lietuviškame pajūrio interjere, sušildo jį, duoda jaukumo. Man labai patinka, kad atsisakoma juodų elementų, juodos spalvos, industrinio stiliaus“, – sako ji.

Įkvėpimo gamtoje ieškanti dizainerė sako, kad pajūryje idėjos yra tiesiai prieš akis – vaikštinėjant užtenka padaryti keletą nuotraukų ir matai galimą interjero spalvų paletę.

„Čia tokie gražūs spalviniai niuansai. Kartais matai, kaip jūra, dangus pasidaro perlamutriniai. Visas interjeras gali būti perlamutrinis. Tokią mintį turiu, bet dar nesiryžau įgyvendinti“, – šypsosi I. Savickienė.

Pašnekovės nuomone, pajūrio namuose reikia vengti blizgumo, o natūralumas jai siejasi su poilsiu. Žavėdamasi japonų interjerais, kuriuose nedaug daiktų ir daug medžio, ji ir pati pajūrio interjerus stengiasi kurti šiek tiek asketiškus, nes jie ilgainiui užsipildo knygomis, žurnalais ar pajūrio radiniais.

Kuo daugiau natūralumo

Pajūrio namai dizainerei prilygsta natūralumui. „Kuo daugiau natūralumo: linas, nelakuotas, vandens išplautą paviršių primenantis medis. Dabar tikrai yra iš ko pasirinkti. Tai madinga ir dizaineriams lengviau dirbti pajūryje. Paimkime medinę grindų dangą. Prieš keletą metų, jei norėdavai išgauti kokį nors pilkšvą toną, reikėjo pavargti, o dabar tai madinga ir tokių labai daug. Tokių pablukusio, papelijusio medžio spalvos. Tokia danga žmonėms jau priimtina ir suprantama, jie jos nori“, – natūralumo mada džiaugiasi specialistė.

Anot jos, natūralus dėvėjimasis jai yra gražu, nes tai tikra, tai pasakoja istoriją, ir kreivas sienos kampas jai visuomet gražesnis nei nuglaistytas, nulygintas ir be charakterio.

Natūralumo ji ieško ir rinkdama namų tekstilę. Medvilnė, paglamžytas linas, grubesnės, gilesnės tekstūros medžiagos esą dabar ne tik madingos, bet ir praktiškos, nes „užmaskuoja“ smulkias smėlio šiukšleles ir lengvai valomos. Surinkti smėlį padeda ir kilimai. Pajūrio namams labiau tinka ne vilnoniai, o grubesnės faktūros, pavyzdžiui, pinti, kilimai.

I. Savickienė sako, kad kuriant poilsio namus pajūryje gelbsti šiandien madingi bohemiško, etnostiliaus elementai, egzotiški daiktai.

Ieškant unikalumo, ji siūlo pagalvoti ir apie naudotus daiktus. „Nereikia pasidaryti sendaikčių namų, bet senas daiktas papuošia šviežią interjerą. Dar geriau, jei gali atsivežti kažką iš savo senelių ar tėvelių“, – svarsto ji.

Ji pataria interjero neapkrauti ne tik daiktais, bet ir šviestuvais. „Pajūrio interjero nesinori apkrauti, montuoti daug paslėptų šviestuvų, norisi lengviau valdomo apšvietimo, kad nebūtų per daug jungtukų, nereikėtų daug galvoti. Reikia gyventi kiek įmanoma kuo paprasčiau, nes tai irgi poilsis“, – sako I. Savickienė.

Šiluma ir gaivumas

Pristatydama Palangoje nedidelius dviem žmonėms kurtus apartamentus, I. Savickienė sako, kad tai – vienas tų atvejų, kai kuriamas interjeras tampa labai artimas. Interjere dominuoja pilki tonai. Ji pasirinko grubesnę sienų apdailos tekstūrą, nes ji suteikia jaukumo, minkštumo, šiltumo, be to, yra labai praktiška. „Dažnai lygiai nuglaistytas sienas vėl darome rupias ir dažome. Jei kas nors nutinka, gali tiesiog kempine dažais patapšnoti ir toliau ramiai gyventi“, – šypsosi dizainerė ir ragina poilsiui skirtose vietose į viską žiūrėti ne taip pedantiškai.

Akcentinės spalvos – terakotos ir melsva. Jos dera tarpusavyje, be to, kaip sako dizainerė, tinka pajūrio kraštui: „Saulėlydis pajūryje dažnai irgi būna tokio šviežiai degto molio, todėl terakotos spalva labai gražiai įsilieja į tą dermę.“

Interjero „vinis“ – žydros spalvos meškerę primenantis šviestuvas. „Jei nebūtų šviestuvo, čia viskas būtų kitaip. Meškerės kotas, dubuo viską sujungia, grąžina į tai, kad esame pajūryje. Kartais nereikia daug intensyvių daiktų, užtenka vieno gero, kuris būtų „cinkelis“ ir sufleruotų, apie ką yra tas interjeras“, – įsitikinusi I. Savickienė.

Šviestuvas kuria gražų dialogą su ryškiaspalviu paveikslu. Tapytojos diplomą turinti dizainerė jį nutapė specialiai šiems namams.

Melsvos spalvos akcentai persikelia ir į vonią – veidrodyje atsispindinčias turkio spalvos plyteles papildo žydras dušo stiklas, dar labiau sustiprinantis vandens, gaivos efektą.

Straipsnio komentarai

Siųsti
Interjeras interjeras