Benas Šileika
Begalybės įspūdis
Rasa Pangonytė

Vilniaus Paupio kvartale esantis butas gerokai skiriasi nuo standartinių naujos statybos būstų. Išskirtinumo suteikia erdvi vidinio kiemo terasa, aukštos lubos, vitrininiai langai, antresolė ir originalus Dovilės Batutienės („Interjero studija“) sukurtas interjero dizainas.

Interjero dizainerė pasakoja, kad šviesaus stilingo buto koncepciją padėjo suformuoti Paupio atmosfera ir noras sukurti elegantišką, nenuobodų interjerą. Dizainerė iškart žinojo, kad šis butas bus skirtas kokybiškai nuomai – 1–2 aukštus estetinius ir kokybinius standartus keliantiems žmonėms, norintiems gyventi miesto centre, tačiau jausti ir nuosavo kiemo privalumus.

Anot D. Batutienės, projektuojant interjerą buvo šiek tiek padidintas vonios kambarys, kiek praplėstas antresolės tūris ir naujai suformuoti laiptai. 15 kv. m užimanti antresolė skirta miegamajam ir erdviai drabužinei, kuri susilieja su sienų spalva ir tampa tarsi nematoma. Dizainerės teigimu, nepaisant aiškių funkcinių zonų, šiame bute iš esmės yra viena atvira erdvė su atskiromis funkcinėmis zonomis.

Įėję pro lauko duris, atsiduriame hole, iš kurio durys veda į vonios kambarį. Hole suprojektuota talpi ūkinė spinta su skalbykle, džiovykle, rekuperatoriumi bei sandėliukas.

Po antresole įsikūrė virtuvė, o užlipus laiptais – atskira miegamojo erdvė su talpia drabužių spinta ir puikiu vaizdu į vitrininius langus. „Holas ypatingas tuo, kad reikėjo rasti vietą drabužių spintai ir paslėpti technines statytojo kolektorines ir elektros virštinkines spintas. Kad estetiškos erdvės nesugriautumėme techninėmis detalėmis, nusprendžiau šias erdves, kad ir skirtingos lygio plokštumomis, dengti faktūrinėmis MDF plokštėmis, kurios vientisai perėjo į vonios kambarį maskuojančias duris ir organiškai prasitęsė į virtuvės zoną“, – technines detales atskleidžia D. Batutienė.

Foto galerija.: new_000301841_0

Nors butas atrodo erdvus ir patogiai suplanuotas, dizainerė teigia, kad sukurti funkcionalias erdves ir išspręsti architektų ir statytojų numatytus konstrukcinius labirintus buvo nelengva. Antresolę laikanti kolona trukdė patogiai judėti, didžiulė techninė spinta buvo suformuota virštinkinė (be galimybės įleisti į monolitinę sieną). Dizainerė prisipažįsta turėjusi išeiti iš komforto zonos ir gerokai pasukti galvą, kaip stilingai ir funkcionaliai integruoti kondicionierių ir dvi vaizdą į terasą blokuojančias bei svetainės erdvę mažinančias kolonas. „Galutinis rezultatas džiugina, ypač dėl to, kad kai kuriuos vizualinius trukdžius gana nesudėtingomis priemonėmis pavyko paversti privalumais – veidrodinė spinta koridoriuje ir aukštų kolonų apklijavimas veidrodžiais leido išgauti neaprėpiamumo vaizdą: veidrodžio briaunos atspindi šviesos šaltinius visais rakursais, padidina šviesos srautą. Veidrodinės plokštumos klaidina akį ir sukuria išplėstos, erdvios patalpos įspūdį, kur sunku nusakyti aiškias kolonų ribas“, – rezultatu džiaugiasi projekto autorė.

Ieškant netradicinių interjero sprendimų, aukštoje erdvėje atsirado beveik keturis metrus siekianti knygų lentyna. Ji funkcionali, bet svarbesnis – estetinis jos vaidmuo. Lentyna apipavidalina aukštas erdves ir suteikia jaukumo. „Ši lentyna, apšviesta šilta šviesa, vakare atlieka ir netiesioginio apšvietimo funkciją – leidžia mėgautis jaukia erdve, nenaudojant tiesioginių šviesos šaltinių“, – sako D. Batutienė.

Norint vizualiai sušvelninti viršutinę ribą ir išgauti neaprėpiamo aukščio įspūdį, lentyna suprojektuota žemiau lubų. Tai padėjo užmaskuoti ir skirtingus lubų perkritimus, esančius vienoje buto erdvėje. „Šiame interjere galima matyti skirtingas linijas, grafiškus sprendinius, tačiau parinktu medžiagiškumu ir koloritu kaip tik siekiau išgauti neaprėpiamumo įspūdį. Tam padėjo vientisas spalvinis sprendinys, naudotas ne tik baldų fasadams, bet ir dažant sienas bei kuriant laiptų metalinį pagrindą – čia parinkta netradicinė švelni spalva, susiliejanti į bendrą visumą. Stikliniai, veidrodiniai paviršiai taip pat padėjo plėsti erdves ir kurti erdvės be ribų įspūdį“, – pasakoja D. Batutienė.

Projekte dominuoja natūralios medžiagos: balinto ąžuolo eglutės rašto parketlentės („Frevini“), medžio masyvo laiptai, granitinis stalviršis virtuvėje ir vonioje, lino rašto užuolaidos ir kita tekstilė. Korpusiniams baldams (gamintojas – “Liepos baldai“) naudota dažyta medienos plaušų plokštė (MDF), o pažeidžiamiausiems paviršiams – laminuotos medienos drožlių plokštė (LMDP). Svetainės centru tapo buklė audiniu aptraukta lenktų formų sofa ir kavos staliukas natūralaus marmuro stalviršiu.

Natūralumo liniją pratęsia keramikos ir akmens dirbiniai bei žalvarinės šviestuvų detalės. Visame bute dominuoja švelnus kašmyro atspalvis, dar labiau pabrėžiantis vientisumo, begalybės, erdvės be ribų įspūdį.

Straipsnio komentarai

Siųsti
Interjeras interjeras