Dalios Jakeliūnaitės interjero projektas Darius Petrulaitis
Aukščiau žemės
Rasa Pangonytė

Gyvenamojo namo interjerą Vilniuje projektavusi dizainerė Dalia Jakeliūnaitė siekė lengvumo, o erdvių išskirtinumą pabrėžė skulptūriškomis betoninėmis kolonomis.

Antakalnio rajone esančio namo sklypas išskirtinis – yra kalvos papėdėje. Kad į namą patektų kuo daugiau saulės šviesos ir jo neužgožtų šalia esančių objektų šešėliai, statinys pakeltas virš sklypo. Namas padalytas į dvi dalis: apatiniame aukšte suformuotas miegamasis, drabužinė ir pagalbinės patalpos, o pirmame – pagrindinė gyvenamoji zona, vaikų ir poilsio kambariai. Iš čia galima patekti į jaukų sodą, mėgautis supančia ramybe ir gamta.

D. Jakeliūnaitė pasakoja, kad interjero projektavimas prasidėjo architektams dar tik rengiant brėžinius, jos numatytas interjeras pakoregavo ir kai kuriuos techninius bei inžinerinius architektūros sprendimus. „Interjeras glaudžiai susijęs su architektūra, norėjosi pabrėžti namo išskirtinumą, neužgožti dekoratyviomis detalėmis tūrio, palikti kuo daugiau laisvos erdvės. Nuo pirmų namo statymo dienų derintos net smulkiausios detalės, betoninių atraminių kolonų mišinys, kuris turėjo įtakos galutiniam medžiagiškumui. Norėjosi, kad jos būtų atsvara matiniams paviršiams, todėl turi šiek tiek žvilgesio, imituoja poliruoto betono vaizdą. Šios detalės sujungia abu aukštus ir tampa interjero jungiamąja ašimi“, – sako interjero dizainerė.

Foto galerija:galerija_001:

Foto galerija.: new_000333075_0

Dvylikos metrų medinė siena viršutiniame aukšte suformuoja koridorių, atskiria zonas ir suteikia namui jaukumo. Projektuotoja sienoje sutalpino visus techninius sprendinius, nematomas, slankiojančiąsias duris ir spintas. Ši siena į dvi dalis padalija grindų dangos medžiagas – natūralus parketas ir su medžiu kontrastuojantis šviesus mozaikinis betonas („Lapukas ir pieštukas“) tarsi atskiria judėjimo ir poilsio zonas.

Svetainės ir virtuvės erdvė – minimalistinė. Joje tėra viena betono siena, visos kitos sienos – stiklinės. Namą juosiantys dideli langai kuria stiklinio kubo įvaizdį. Jie sąmoningai pasirinkti tamsinti, atspindintys šviesą ir leidžiantys žvelgti į aplinką. Nuspręsta langus palikti atvirus, nepridengiant jų užuolaidomis ar žaliuzėmis.

Iš ąžuolo masyvo ir nerūdijančiojo plieno pagamintas valgomojo stalas sukurtas pagal D. Jakeliūnaitės projektą. „Sunki stalo konstrukcija tapo atsvara lengvoms antikvarinėms kėdėms. Ši 1984 m. sukurta „Costes“ kėdė tapo modernaus dizaino klasika. Dizaineris Philippe’as Starckas kėdę suprojektavo žymiam Paryžiaus restoranui „Cafes Costes“. Dizainas sulaukė didelio susidomėjimo. Jis nepraslydo ir pro mūsų akis. Galbūt būtent šios kėdės atkeliavo iš Paryžiaus?“ – šypsosi interjero dizainerė. Anot jos, antikvariniai baldai padėjo įgyvendinti pagrindinę išsikeltą užduotį – sukurti laikui nepavaldžius namus.

Iš svetainės patenkama į didelę terasą, po kuria yra miegamasis (miegamojo lova – iš salono „Subtila“) su erdvia vonios ir drabužinės zona. Anot dizainerės, pro stoglangius krentanti šviesa vonios ir poilsio zonoje padeda mėgautis dangumi ir saulės spindulių žaismu.

Straipsnio komentarai

Siųsti
Interjeras interjeras