„TAA Design“ projektas „TAA Design“
Namas raudonu stogu
Tomas Milkamanavičius

Nedidelį namą senjorų sutuoktinių porai suprojektavusi ir naujos konteksto tipologijos ieškojusi vietnamiečių studija „TAA Design“ įsitikino, kad svarbiausia užduotis yra naujos architektūros ir tradicinio poros gyvenimo būdo dermė. Rezultatas – kontekstualus, įdomus ir kitoniškas šiuolaikinės architektūros objektas.

Urbanizacijos procesas pakeitė šio kaimo architektūrą ir gyvenamąją aplinką. Nauji namai, kurių stilių galima vadinti internacionaliniu, suformavo ne tik lokalų kraštovaizdį, bet ir vietinių žmonių gyvenimo būdą. Ieškodami naujos pastatų tipologijos architektai neabejojo, kad svarbiausias projektavimo uždavinys yra naujos architektūros pritaikymas prie tradicinio užsakovų poros gyvenimo būdo: meilės gamtai, daržininkavimo ir žaliavų džiovinimo. Daržovių sodas ir daugiafunkcės žaidimų aikštelės tapo šio namo išskirtiniais bruožais.

Namas turi žalią stogo dangą, kuri vėsina vidų ir mažina šilumos spinduliavimą. Ant stogo esantis sodas kasdien aprūpina gyventojus šviežiu maistu. Užsakovams pasidalinus užaugintomis daržovėmis su kaimynų šeimomis, naujoji architektūra paskatino kaimo bendruomenės socialinį aktyvumą.

Vidaus planas atitinka pailgą pastato formą. Svetainė turi judančią vitriną, kuri jungia vidaus ir kiemo erdves. Antžeminiame aukšte yra virtuvė, miegamasis ir sanitarinis mazgas. Šalia įrengti vidiniai kiemai leidžia pajusti vizualų ryšį su gamta. Pakilus į antrą aukštą randamas miegamasis kambarys su atskiru sanitariniu mazgu ir išėjimas į sodą stogo terasoje.

Namo eksterjeras dengtas raudonai pigmentuotu tinku, o stogas – didelėmis raudonomis čerpėmis. Vidaus sienos nudažytos balta spalva. Jos kontrastuoja su namo išore.

„TAA Design“ architektai šį projektą laikė galimybe sukurti naujo tipo kaimo pastatą su uždaru daržovių auginimo, derliaus ir jo vartojimo ciklu, skatinantį gyventojų socialinį aktyvumą. Šis objektas ne tik šiuolaikiškai atspindi šeimininkų gyvenimo būdą, bet ir įsilieja į istorinį, urbanistinį ir socialinį kontekstą.

Foto galerija.: new_000229386_0

Straipsnio komentarai

Siųsti
Architektūra architektura