„Very Good Architecture Company“ interjero projektas Antanas Štrimaitis
Stiklo blokeliai: daugiau nei stiklas
Namas Ir Aš

Stiklo blokeliai – lengva, ilgaamžė ir įdomi medžiaga, tačiau jų potencialas architektūroje ir interjero dizaine nėra visiškai išnaudojamas, įsitikinusi studijos „Very Good Architecture Company“ architektė Aya Voišnis. Ji apžvelgia žymiausius šią medžiagą pristatančius projektus ir panaudojimo galimybes.

Daugumai stiklo blokeliai kartu su mozaikiniu betonu, matyt, asocijuojasi su sovietmečio palikimu, tačiau išties stiklo blokelių istorija turi kur kas gilesnes šaknis. Baigiantis XIX a., šveicarų architektas inžinierius Gustave‘as Falconnier atrado inovatyviuosius stiklo blokelius, kurie buvo išpučiami specialioje formoje ir klojami kaip paprastos mūrinės plytos, tarp jų surišimui įterpiant metalo armatūrą.

1893 m. vykusioje pasaulinėje parodoje Čikagoje ir 1900 m. Paryžiaus ekspozicijoje šie blokeliai laimėjo dizaino apdovanojimus kaip pigi, lengva, ilgaamžė ir ornamentali medžiaga. G. Falconnier išrastus stiklo blokelius savo kūryboje naudojo žinomi to meto architektai: Hectoras Guimardas, Auguste‘as Perretas ir Le Corbusier.

Ikoniniai pastatai

Yra nemažai žinomų pasaulinių architektūros objektų, kuriuose naudojami stiklo blokeliai. Pavyzdžiui, architektų Pierre‘o Chareau ir Bernardo Bijvoeto projektuotas Maison de Verre (Stiklo namas) Paryžiuje, Prancūzijoje (1928–1932). Ankstyvojo modernizmo pastatas akcentuoja tris pagrindines architektūrines savybes: kintamą formos skaidrumą, pramoninių medžiagų ir objektų sugretinimą su tradiciniu namų dekoravimo stiliumi bei panaudojamų medžiagų grynumą.

Prieš šimtmetį Pierre‘o Chareau ir Bernardo Bijvoeto projektuotas Maison de Verre Paryžiuje.

Japonijoje, Tokijo centre, architektas Renzo Piano prekės ženklui „Hermes“ suprojektavo pastatą „Ginza“ (1998–2001). Šio 6000 kv. m pastato fasadas vientisai suformuotas iš stiklo blokelių mūro. Statinio paskirtis daugiafunkcė. Jame įsikūrusios kūrybinės dirbtuvės, biurai, prekybos centras ir ekspozicijos. Be to, tai – pagrindinė prekės ženklo „Hermes“ būstinė Japonijoje.

Kitas „Hermes“ prekės ženklu pažymėtas pastatas – Crystal Houses – 2016 m. iškilo Amsterdame. Architektų studijos „MVRDV“ projektuotas statinys – labai įdomus modernios architektūros pavyzdys, kur visiškai skaidrus stiklinis stiklo blokelių fasadas palaipsniui perauga į plytų mūrą – pirmuosiuose pastato aukštuose įsikūrė visuomeninės paskirties patalpos – „Hermes“ parduotuvė, o virš jų – privatūs gyvenamieji apartamentai.

Iš stiklo blokelių suformuoti laiptai ir laiptinės grindys Le Corbusier suprojektuotuose „Ar Immeuble Clarte“ apartamentuose Ženevoje.

Kitas gerai žinomas objektas – 1932 m. architekto Le Corbusier suprojektuoti „Ar Immeuble Clarte“ apartamentai Ženevoje. Stiklo blokeliai naudoti laiptinėje – iš jų suformuoti laiptai ir laiptinės grindys.

Stiklo blokelius naudojame ir savo kūryboje. Vienas pirmųjų mūsų realizuotų interjerų Vilniaus senamiestyje – keturių aukštų kotedžas, kurio mansardoje yra numatytas pagrindinis miegamasis su jam priklausančiu visiškai skaidriu, iš stiklo blokelių sumūrytu vonios kambariu.

Ir architektūroje, ir interjere

Modernūs stiklo blokeliai yra įvairių formų, skirtingai padengtu paviršiumi. Jie gali būti visiškai skaidrūs arba matiniai, įvairių spalvų, raštų ir formų, dydžių. Ši medžiaga skaidri, iš dalies praleidžia šviesą ir iš dalies suteikia privatumo, todėl gali būti laisvai naudojama tiek architektūroje, tiek interjere. Priešingai nei skaidrus ar matinis stiklas, stiklo blokeliai formuoja ir kuria ritmą, paviršiuje matoma kur kas daugiau detalių.

 „Very Good Architecture Company“ interjero projektas

Stiklo blokeliai gali būti mūrijami su matomomis siūlėmis, kurios nebūtinai turi būti baltos ar pilkos spalvos, siūlėms galima rinktis ryškesnes spalvas – priklausomai nuo norimo efekto. Modernūs stiklo blokeliai taip pat leidžia sukurti besiūlį mūrą – naudojant silikoninio pagrindo permatomus klijus siūlės tarp jų tampa nematomos, o tokio stiklo blokelių mūro siena atrodo ypač moderniai ir įdomiai.

Taigi stiklo blokeliai – dekoratyvesnis sprendimas už standartinį langą ar vitriną, suteikiantis architektūrai papildomų elementų. Stiklo blokeliai gali būti naudojami ne tik vertikaliems sienų ar sienų angų paviršiams, bet ir horizontaliems grindų paviršiams, virsdami stoglangiais arba stiklinėmis grindimis. Modernūs stiklo blokeliai yra tuščiaviduriai, juose esančios argano dujos suteikia medžiagai papildomų šilumos izoliacijos savybių, todėl jie tinkami būti atitvaromis tarp vidaus ir išorės patalpų.

Pagrindinė stiklo blokelių „stiprybė“ – natūralios arba dirbtinės šviesos sklaida. Todėl juos drąsiai galime naudoti vietoje aklinos sienos visur, kur yra poreikis ar noras turėti dalinį skaidrumą tarp skirtingų funkcinių patalpų ar zonų.

Neišnaudojame potencialo

Stiklo blokeliai yra įdomi ir nestandartinė medžiaga, tiesa, dažnai suvokiama kaip šalta, mažiau jauki. Skaidrus stiklas architektūroje naudojamas norint turėti daugiau natūralios šviesos ar įrėminti už langų esantį vaizdą. O stiklo blokelis, nors ir praleidžia natūralią šviesą, priešingai nei stiklas, nėra permatomas, tad už jo esantis vaizdas tampa paslaptingu siluetu, abstrakcija.

Foto galerija:galerija_001:

Foto galerija.: new_000322240_0

Manyčiau, kad stiklo blokelių kaip medžiagos potencialas nėra iki galo išnaudojamas. Juk ne visuomet yra poreikis turėti visiškai skaidrią ir permatomą atitvarą. Kartais ši atitvara gali tapti iš dalies skaidri, suteikianti papildomo privatumo.

Gali būti, kad šios medžiagos (ne)populiarumą Lietuvoje lemia esama šalies geografinė padėtis ir klimatinės sąlygos – natūralios saulės, ypač šaltuoju periodu, turime nedaug, dienos trumpos, tad šviesos poreikis yra kur kas didesnis negu pietinių Europos valstybių, todėl renkamasi maksimalaus skaidrumo medžiagas ir paviršius. Tačiau pietinėje Europoje, kur natūralios šviesos daugiau, dienos ilgesnės, kur reikia suvaldyti tiesioginę saulę, ši medžiaga yra kur kas populiaresnė ir plačiau naudojama.

Pritaikymas interjere

Kadangi stiklo blokelis priskiriamas „šaltoms“ medžiagoms, juos dažniau sutinkame industrinio stiliaus interjeruose, tačiau ši medžiaga gali puikiai derėti ir mid century, bohemiško stiliaus ar moderniuose interjeruose. Manau, kad šiandieninėje architektūroje stilių „grynuoliai“ jau yra išnykę, dauguma projektų yra kelių panašių ar netgi skirtingų stilių samplaika, tad šios medžiagos panaudojimas gali suteikti ir sukurti interjerui netikėtų momentų, unikalumo.

 „Very Good Architecture Company“ interjero projekto vizualizacija

Priešingai nei lygaus paviršiaus stiklas, stiklo blokeliai suteikia ritmą, pagyvina paviršius ir plokštumas papildoma ornamentika, tad, mano subjektyviu požiūriu, yra jaukesnė ir kur kas įdomesnė medžiaga už įprastą stiklą.

Stiklo blokeliai tinka visur, kur norime išgauti natūralios ar dirbtinės šviesos sklaidą tarp skirtingų patalpų. Kadangi jie nėra visiškai skaidrūs, gali būti panaudojami visose namų vidaus ar išorės erdvėse. Jų sukuriami subtilūs siluetai suteikia labai įdomius akį traukiančius efektus. Šios medžiagos sklaidoma šviesa ir metami šešėliai sukuria tikrai įdomų neeilinį efektą. Manau, kad stiklo blokelių potencialas yra be galo platus ir universalus, nesenstantis.

Architektūra architektura