Interjero autorė Rūta Tutkutė-Mikalauskienė Leonas Garbačauskas
Vonios kambaryje estetika turi derėti su praktiškumu
Namas Ir Aš

Interjero dizainerės Rūta Tutkute-Mikalauskienė ir Simona Kazakauskaitė pataria, kaip sukurti vonios kambario interjerą.

Vonioje mes pradedame ir užbaigiame dieną, todėl tai yra be galo svarbi namų vieta, kurią įrengiant reikia viską gerai apgalvoti. Ši patalpa turi būti ne tik funkcionali, bet ir miela akiai. Tad į ką atkreipti dėmesį kuriant vonios interjerą?

Pirmiausia svarbu įsivardyti, kokie santechnikos įrenginiai labiausiai atitiktų jūsų kasdienius įpročius. Vertėtų pasvarstyti, ar reikalingas dušas, ar vonia, o gal ir tas, ir tas. Jei norima abiejų įrenginių, tačiau nėra tiek vietos, galima pagalvoti, kaip sujungti dvi funkcijas į vieną. Pavyzdžiui, įrengus stiklinę pertvarą, vonią pritaikyti taip, kad būtų patogu naudotis dušu. Jeigu vonia labai reikalinga, tačiau patalpa yra itin maža, išeitis gali būti mažesnio dydžio vonia.

Prietaisai turi būti patogūs

Paskui galima galvoti apie tualeto įrenginėjimą. Ar norite pastatomo ant žemės, ar su paslėptu vandens nuleidimo mechanizmu. Dar svarbu nuspręsti, ar reikalingas bidė. Jei neišvengiamai reikia bidė, o patalpoje tiek vietos nėra, galima prie WC puodo įrengti apsiplovimo dušelį. Taip bus sutaupyta vietos ir nereikės atsisakyti patogumo.

Interjero autorė Rūta Tutkutė-Mikalauskienė

Labai svarbią vietą vonioje užima praustuvas. Pravartu pasvarstyti, kas jums aktualiau: estetika ar praktiškumas. Pastatomi ant stalviršio praustuvai labai gražūs ir elegantiški, tačiau gali reikalauti papildomos priežiūros, nes yra didesnė tikimybė, kad vanduo tikš į šalis. Tokiu atveju stalviršiui, ant kurio bus pastatytas praustuvas, reikėtų rinktis vandeniui atsparias medžiagas. O praustuvas, pagamintas jau su stalviršiu, yra labai geras pasirinkimas praktiškiems žmonėms.

Interjero autorė Simona Kazakauskaitė

Skirtingi praustuvo maišytuvai taip pat turi savų pranašumų ir trūkumų. Šeimoms, auginančioms mažamečius vaikus, geriau rinktis maišytuvą su viena karšto ir šalto vandens reguliavimo svirtele, priešingu atveju, vaikams gali būti per sudėtinga nustatyti tinkamą temperatūrą. Dar geresnis variantas tokiu atveju – maišytuvas su galimybe nustatyti oro temperatūrą. Pasirinkus ant stalvirši pastatomą dubens tipo praustuvą būtina įvertinti, kokio aukščio maišytuvas bus reikalingas.

Maišytuvo tipą (potinkiniai ar paviršiniai) svarbu išsirinkti prieš imantis įrengimo darbų, nes pasirinkus potinkinius prietaisus, juos reikės sumontuoti į sieną pačioje darbų pradžioje. Renkantis maišytuvą pravartu pagalvoti ir apie ekologiją, tad rinkitės tokį, kuris maišo vandens srovę su oru. Tokie mažiau taškosi ir sunaudoja mažiau vandens, o tai naudinga ir jums, ir gamtai. Maišytuvų modeliai su taupymo mygtuku arba eco funkcija taip pat padeda taupyti vandenį.

Pasinaudokite optine apgaule

Jei jūsų vonios kambarys yra nedidelis ir suspaustas, padėtį gali pataisyti veidrodžiai. Jie labai praplečia ir neatpažįstamai pakeičia erdvę. Svarbu žinoti, kokio vonios kambario dizaino pageidaujate. Žinant stilistiką ir spalvinius sprendimus bus lengviau ieškoti konkrečių gaminių tarp prekių gausybės.

Interjero autorė Simona Kazakauskaitė

Klasikinio dizaino ar modernaus, skandinaviško ar retro stiliaus, o gal Provanso ar kaimo sodybos tipo? Tamsi ar šviesi vonia? Tamsesnių spalvų vonia atrodo įspūdingiau, tačiau turi tam tikrų trūkumų. Reikia įvertinti, kad ant tamsių paviršių labiau matosi dulkės, nešvarumai, kalkių nuosėdos ir tokia vonia reikalauja daugiau priežiūross. O gal norite dieną pradėti spalvų ar įspūdingų raštų apsuptyje?

Vonios patalpoje labai svarbu tinkamas apšvietimas. Čia turi būti įrengtas bendras apšvietimas ir pagal poreikius pritaikytas specialus apšvietimas, pavyzdžiui, prie veidrodžio. Taip pat galima įrengti jaukų, romantišką apšvietimą, skirtą atsipalaidavimui. Svarbu apgalvoti, kuriose vietose reikės kištukinių lizdų ar kitų elektros įvadų. Nepamirškite šildomų grindų – juk taip gera stovint basomis kojomis jausti šilumą.

Daiktų sutalpinimas labai aktualus klausimas įrenginėjant mažą vonios kambarį. Svarbu apgalvoti, kas, kur ir kaip bus sudėta. Ar daiktus norėsite rikiuoti ant lentynėlių, o gal esate pedantas ir mėgstate viską suslėpti?

Interjero autorė Rūta Tutkutė-Mikalauskienė

Nereikėtų pamiršti gražaus dizaino vonios aksesuarų. Jais galima pagyvinti patalpą, sukurti norimą atmosferą.

Taigi, kurdami vonios interjerą, visų pirma išanalizuokite savo poreikius, gerai apgalvokite funkcinius sprendimus ir pasirinkite labiausiai savo namų atmosferai tinkantį stilių. O jei pritrūks idėjų, konsultuokitės su interjero dizaineriu!

Interjeras interjeras