Vaidos Atkočaitytės-Dališanskienės kurti projektai Vaidotas Darulis
Vonios kambario apšvietimo taisyklės: sluoksnis po sluoksnio
Rasa Pangonytė

Teisingai įrengtas vonios kambario apšvietimas gali pakeisti erdvės formą, funkciją ir nuotaiką. Pagrindinius vonios kambario apšvietimo principus apžvelgianti interjero architektė Vaida Atkočaitytė-Dališanskienė sako, kad ši namų erdvė reikalauja itin didelio profesionalumo.

Apšvietimo svarba

Vonios kambario apšvietimas labai svarbus, nes tai yra zona, kurioje gali būti atliekama labai daug skirtingų funkcijų: prausimasis, įvairios grožio procedūros, skutimasis, atsipalaidavimas vonioje ar duše, vaikų maudynės, skalbyklos zona. Todėl šis kambarys reikalauja daugiau skirtingų apšvietimo sluoksnių ir scenarijų, o tam reikia daugiau profesionalumo.

Reikėtų įvertinti tai, kad ryte vonios kambaryje vyksta mūsų ir kartu kūno pasiruošimas dienai, atsibudimo procesas, o vakare – pasiruošimas miegui ir dienos užbaigimas. Taip pat nereikėtų pamiršti, kad vonios kambariu galime naudotis ir naktį, atsikėlę iš gilaus miego, o tam reikia itin specifinio apšvietimo.

Skirtingi scenarijai

Planuojant vonios kambario apšvietimą pirmiausia reikia turėti santechnikos prietaisų ir baldų išdėstymo planą bei santechnikos tipų ar bent gabaritinių matmenų parinktis. Tik taip bus įmanoma teisingai numatyti vonios kambario apšvietimą.

Tuomet reikėtų apšvietimą planuoti pagal kiekvienos zonos funkcijas. Pavyzdžiui, praustuvo zona, veidrodis, dušo ar vonios zona, WC zona, jei yra – ir skalbimo. Taip pat atsižvelgti į tai, kad kai kurioms zonoms gali prireikti skirtingų scenarijų.

Citata: Siauro kampo šviestuvai vonioje tinka tuo atveju, kai reikia kažką akcentuoti ar paryškinti.

Pavyzdžiui, suaugusiam maudantis vonioje greičiausiai tikslas bus atsipalaiduoti. Tam reikėtų susikurti SPA centrus primenančią atmosferą, kur šviesa būtų neryški, nebūtų tiesiogiai nukreipta į vonią, kad gulint vonioje neakintų. Kai kurie specialistai dėl to apskritai netgi siūlo nedaryti apšvietimo virš vonios, tačiau, mano nuomone, tai klaidinga, nes vonia gali būti skirta ne tik atsipalaidavimui. Pavyzdžiui, vaikų maudynėms vonioje kaip tik būtinas geras apšvietimas. Yra žmonių, kurie mėgsta skaityti vonioje, o tam taip pat svarbi šviesa.

Dėl galimybės susikurti skirtingus scenarijus vonios kambaryje rekomenduojama suplanuoti akcentinį arba emocinį apšvietimo tipą. Teikiama didžiulė laisvė tiek tokio tipo šviestuvų dizainui, tiek ir sk­lindančiai šviesai, nevaržomai gali būti kuriami šešėliai ar kiti efektai. Svarbu sklindančios šviesos intensyvumo subtilumas. Puikiai tinka ir paslėptas nišose LED juostų apšvietimas. Šio tipo šviestuvai ne tik kuria jaukią atsipalaidavimo aplinką, paryškina išskirtines apdailos medžiagas, bet ir atlieka pirminę funkciją. Subtili nestipri šviesa suteikia galimybę nakties ir miego periodu iš tamsos užėjus į vonios kambarį matyti tik tiek, kiek reikia, nesukeliant streso organizmui. Šio tipo šviestuvai turėtų būti šilto spektro, skatinantys atsipalaidavimą.

Esminiai taškai

Vonioje reikėtų planuoti keletą tipų: bendrą aplinkos apšvietimą, funkcinį ir akcentinį arba emocinį.

Svarbiausia, kad bendras aplinkos apšvietimas būtų išsklaidytos ne kontrastingos ir ne koncentruotos šviesos. Įrengiant bendrą apšvietimą reikėtų vengti ryškius šešėlius kuriančių šviestuvų, ypač ten, kur susitelkia daugiau funkcijų, pavyzdžiui, skalbimas, prausimasis, grožio procedūros. Siauro kampo šviestuvai vonioje tinka tuo atveju, kai reikia kažką akcentuoti ar paryškinti.

Vienos svarbiausių zonų vonios kambaryje yra praustuvas ir veidrodis. Svarbu, kad nuo stovinčio žmogaus ar daiktų ant praustuvo nekristų ryškūs šešėliai. Tai priklauso nuo šviestuvo tipo ir jo pozicijos patalpoje. Dažnai pasiteisinanti priemonė būna LED juostos apšvietimas už veidrodžio visomis kryptimis, kuris apšviečia ne tik sieną, bet ir praustuvą. Gali būti naudojami išsklaidytą šviesą suteikiantys lubiniai ar sieniniai LED šviestuvai virš praustuvo. Jei yra pakabinama spintelė su veidrodžiu, LED apšvietimas gali būti po ja.

Tualeto zonai užtenka mažiau šviesos. Mažesnėje patalpoje čia gali užtekti šviesos ir nuo bendro patalpos apšvietimo. Tačiau būna atvejų, kai šalia tualeto ant sienos yra išskirtinio dizaino ar faktūros apdaila, tai gali būti plytelės ar medžio rašto plokštės apdaila. Tokiu atveju sienos išskirtinumą norisi paryškinti. Šioje zonoje jau galima naudoti akcentinius, kryptinius ar net siauro kampo koncentruotos šviesos šviestuvus.

Veidas be šešėlių

Vonios kambaryje labai svarbus veidrodžio apšvietimas, tačiau svarbiausia – išsikelti tikslus, kokia to veidrodžio funkcija. Jei veidrodis skirtas makiažui, grožio procedūroms ar skutimuisi, galioja vienos apšvietimo taisyklės, tačiau, jei tai svečių vonios kambarys, kur reikia tiesiog matyti bendrą vaizdą, gali būti taikoma tik dalis tų taisyklių.

Foto galerija:galerija_001:

Foto galerija.: new_000245960_0

Pagrindiniam namų veidrodžiui labai svarbus geras apšvietimas. Šviesa turi būti išsklaidyta, reikėtų vengti šešėlius kuriančių šviestuvų šalia. Patartina vengti kryptinių, koncentruotos šviesos šviestuvų iš viršaus, nes jie stipriai šešėliuos veidą. Geriausia šviestuvus kabinti žmogaus veido lygyje, kad veidas būtų apšviestas tolygiai be šešėlių. Lengviausias būdas tai pasiekti – naudoti paties veidrodžio LED apšvietimą. Taip pat galima rinktis pakabinamus arba sieninius šviesą išsklaidančius šviestuvus. Reikėtų vengti atviros lemputės šviestuvų, todėl geriausia naudoti šviestuvus su stiklo gaubtu. Renkantis tokius veidrodžio apšvietimo būdus labai svarbu simetrija, kad būtų vienodas apšvietos lygis. Jei veidrodis skirtas makiažui, svarbus ir šviesos spalvų atkūrimo indeksas CRI.

Svarbūs parametrai

Renkantis vonios šviestuvus reikėtų atkreipti dėmesį į jų ar bent lemputės atsparumą dulkėms ir drėgmei. Tai nusako IP skaičius, kurį sudaro du skaičiai. Pirmasis reiškia atsparumą dulkėms, antrasis – drėgmei. Renkantis šviestuvą ir jo atsparumą drėgmei svarbu įsivertinti šviestuvo poziciją nuo vandens šaltinių. Pavyzdžiui, šviestuvams virš praustuvo ir virš dušo ar vonios turėtų būti taikomi skirtingi reikalavimai.

Citata:Šiuolaikinis vonios kambarys gali stipriai dalyvauti bendrame interjere, todėl jo estetiniam, emociniam ir akcentiniam apšvietimui skiriamas vis didesnis dėmesys.

Sietynas vonioje – tabu?

Anksčiau buvo įprasta, kad vonia yra maža patalpa, skirta atlikti keletą buitinių funkcijų, todėl apšvietimas buvo vieno ar dviejų tipų. Tačiau dabar vonios kambarys vertinamas ne tik kaip vieta nusiprausti, bet ir atsipalaiduoti, pailsėti, todėl didėja ir jų plotas, kartais vonios kambariai jungiami su miegamuoju. Taigi šiuolaikinis vonios kambarys gali stipriai dalyvauti bendrame interjere, todėl jo estetiniam, emociniam ir akcentiniam apšvietimui skiriamas vis didesnis dėmesys. Nors svečių vonios kambariai ir nebūtinai dideli, jų dizaino išskirtinumui ir apšvietimui yra skiriamas didžiulis dėmesys, kur galima išvysti ypatingo dizaino šviestuvų. Juolab kad tokiuose vonios kambariuose nėra didelį drėgmės kiekį sukeliančių santechnikos prietaisų, tai atveria dar daugiau pasirinkimo laisvės.

Dažniausios klaidos

Dažniausiai pasitaikanti klaida įrengiant vonios apšvietimą – per mažas šviestuvų tipų ir sluoksnių naudojimas, taip pat neteisingas šviestuvų pozicijų parinkimas.

Dar viena klaida – visiems vonios kambariams taikyti tas pačias taisykles neatsižvelgiant į vonios kambario funkcijų individualumą.

Straipsnio komentarai

Siųsti
Interjeras interjeras