Vasaris – prasčiausio miego mėnuo: ekspertės pataria, kaip išsimiegoti geriau
Pranešimas spaudai

Jei pastebėjote, kad vasarį prasčiau išsimiegate, nesistebėkite. Didžiojoje Britanijoje atliktas didelės apimties „The Great British Sleep Survey“ tyrimas parodė, kad vasaris yra blogiausio miego mėnuo – ilgiau negalime užmigti, dažnai prabundame nakties metu, jaučiame nuovargį. Vienintelės Lietuvoje miego trenerės Agnės Ramanauskės teigimu, tam yra objektyvių priežasčių, todėl žiemą savo miegui reikia skirti dar daugiau dėmesio. Jai antrina ir baldų salonų tinklo „Gintaro baldai“ čiužinių ekspertė Silvija Budrienė, kuri pažymi, kad miego kokybei svarbu ir tinkamas čiužinys.

Išvarginti žiemos miegame prasčiau

A. Ramanauskės teigimu, įvairūs miego sutrikimai žmones vargina visais metų laikais, tačiau šaltuoju sezonu su jais susiduriama dažniau, jų požymiai tampa ryškesni, o prastesne miego kokybe skundžiasi net ir įprastai gerai išsimiegantys žmonės.

„Vėlyvą rudenį ir žiemą daugelio gyvenimo būdas tampa sėslesnis, gauname mažiau saulės šviesos bei mažiau laiko praleidžiame lauke ir saulėje. Dėl to naktį gali tapti sunkiau išsimiegoti, o dieną gali trūkti energijos, varginti mieguistumas, nuotaikų svyravimai. Nors vasarį dienos jau būna šiek tiek ilgesnės, tačiau tai tas mėnuo, kai per vasarą organizme sukauptos vitamino D ir kitų svarbių mikroelementų atsargos ima visiškai išsekti, todėl tamsos ir šalčio poveikį savo fizinei ir psichologinei sveikatai pradedame jausti vis labiau. Tai paveikia ir miegą – užtrunka ilgiau užmigti, miegas tampa ne toks gilus“, – sako A. Ramanauskė.

Geram miegui svarbūs tinkami kasdieniai įpročiai

Anot miego trenerės, norint puikiai išsimiegoti ne tik vasarį, bet ir visus metus, būtina skirti pakankamai dėmesio savo miegui ir sveikam gyvenimo būdui. Tam svarbu miegoti eiti laiku, išmiegoti pakankamai valandų, laikytis tinkamos miego higienos ir rūpintis savimi dienos metu. Be to, kokybiškam miegui ir poilsiui būtina tinkama aplinka. Miegamasis turi būti švarus, vėsus, tamsus ir komfortiškas.

„Miego kokybės gerinimas prasideda nuo dienos įpročių. Žiemą norint jaustis gerai svarbu neužsisėdėti namuose. Dėl to rekomenduoju kasdien atsikėlus išeiti 30-60 minučių pasivaikščioti į lauką. Jei tokį pasivaikščiojimą pavyktų pakartoti ir popiet – išvis puiku. Jeigu ryte atsikėlus lauke vis dar yra tamsu, namuose reikėtų būti įjungus šviesas, o į lauką pasivaikščioti eiti išaušus. Saulėtomis dienomis didelės naudos gali duoti net ir trumpas 10 minučių pasivaikščiojimas. Kuo labiau apniukę, tuo lauke vaikščioti reikėtų ilgiau“, – sako A. Ramanauskė.

Citata:Dažnai manoma, kad geriausi yra kieti čiužiniai. Tačiau tai mitas – kietas čiužinys ilgainiui gali lemti suprastėjusią miego kokybę, kraujotakos sutrikimus, galūnių tirpimą.

Ekspertės teigimu, taip pat labai svarbu stengtis kiekvieną dieną eiti miegoti ir keltis pastoviu laiku. Organizmui įprasta ėjimo miegoti-kėlimosi rutina yra kokybiško miego pagrindas. Be to, A. Ramanauskė pataria vengti ilgo popietės miego, nes jis gali sutrikdyti poilsį naktį. Jei mėgstama nusnūsti popiet, tam reikėtų skirti ne daugiau kaip pusvalandį. To įprastai pakanka organizmui pasikrauti energijos antrai dienos pusei. Galiausiai, likus 8-10 valandoms iki ėjimo miegoti reikėtų vengti kofeino turinčių gėrimų.

Svarbu išsirinkti sau tinkamą čiužinį

Čiužinių ekspertė S. Budrienė pažymi, kad ne mažiau nei tinkami miego ir sveikos gyvensenos įpročiai, miego kokybei yra svarbu ir tai, ant ko yra miegama. Kokybiškas čiužinys ne tik leidžia išsimiegoti geriau, bet ir padeda išvengti nugaros, kaklo ir raumenų skausmų, jaustis žvaliau.

„Matome, kad ir gyventojai vis geriau supranta čiužinio įtaką miego kokybei ir gerai savijautai, todėl tokiam pirkiniui skiria didesnį dėmesį. Patariu čiužinius rinktis tik gyvai apsilankius salonuose, išbandžius keletą skirtingų variantų ir pasikonsultavus su ekspertais. Čiužinį reikia rinktis individualiai, pagal savo poreikius. Nėra vieno geriausio, visiems tinkamo varianto. Pavyzdžiui, dažnai manoma, kad geriausi yra kieti čiužiniai. Tačiau tai mitas – kietas čiužinys ilgainiui gali lemti suprastėjusią miego kokybę, kraujotakos sutrikimus, galūnių tirpimą“, – pažymi S. Budrienė.

Čiužinio įtaka kokybiškam miegui ir gerai savijautai – didelė

Norint gerai išsimiegoti ir tinkamai pailsėti reikalingas kokybiškas čiužinys, kuriam, anot ekspertės, labai svarbi tvirta atrama, kuri kiekvienam gali būti skirtinga. Gulint ant tinkamo čiužinio visas svoris turi būti pasiskirstęs tolygiai, išlaikant tinkamą stuburo poziciją miego metu, bet tuo pačiu nejaučiant per didelio spaudimo iš apačios. Tuo tarpu čiužinio viršutiniai elastingieji daugiafunkciniai sluoksniai padeda suformuoti tinkamą gulėjimo padėtį petims ir klubams, nepamirštant ir juosmeninės stuburo dalies, kuriai poilsis miego metu taip pat yra būtinas. Miegant ant per kieto čiužinio, būtent ši mūsų stuburo dalis pervargsta labiausiai, todėl ilgainiui gali kamuoti nugaros skausmai, nuovargis.

Pasak S. Budrienės, rinkos naujiena – sertifikuoti medicininiai ortopediniai nespyruokliniai putų poliuretano čiužiniai. Pastarieji pasižymi dideliu tankiu ir elastingumu, todėl užtikrina gerą poilsį, kuo taisyklingesnę kūno padėtį miego metu, puikiai priima ir paskirsto miegančiojo svorį, atpalaiduoja raumenis.

„Tai didelio elastingumo čiužiniai, turintys antialerginių savybių, inpregnuoti natūraliais aliejais, juose mažiau veisiasi dulkių erkutės ir kiti mikroorganizmai. Naujų technologijų pagalba juose užtikrinama puiki oro cirkuliacija, išgarinama poilsio metu besikaupianti drėgmė, o pasirinkimas išties platus. Galite rinktis skirtingo kietumo pusių poroms skirtus čiužinius, įvairius užpildus – prisotintus mineralais, veikiančius raminančiai, sveikatinančiai ar net papildančius mūsų organizmus naudingomis medžiagomis“, – sako S. Budrienė.

Čiužinys sensta – prastėja ir miego kokybė

Anot S. Budrienės, geras kokybiškas čiužinys turėtų tarnauti 10 metų. Visgi, jei pradedama jausti, kad komfortas mažėja, o miego kokybė prastėja, galbūt su laiku mūsų įpročiai keičiasi, tikrai reikėtų nelaukti ir atsakingai ieškoti naujo čiužinio.

„Jei atsikėlus ryte jaučiamos nutirpusios galūnės, nugara ar kaklas atrodo sukaustyti, o naktį daugiau vartomasi nuo vieno šono ant kito, nei miegama – pats laikas pagalvoti apie čiužinio keitimą. Į kūno siunčiamus signalus tikrai nereikėtų numoti ranka, nes miegant ant netinkamo čiužinio galima pakenkti sveikatai, jau nekalbant apie po bemiegės nakties jaučiamą nuovargį ir kamuojančią blogą nuotaiką. Dažnai žmonės nustemba, kaip pagerėja savijauta išsirinkus tinkamą čiužinį“, – sako S. Budrienė.

S. Budrienė neabejoja, kad su kokybišku čiužiniu ir tinkamais miego įpročiais net ir prasčiausiu miegu pasižymintį vasarį bus galima kokybiškai pailsėti ir kiekvieną dieną pradėti žvaliai ir energingai.

Interjeras interjeras