„Celestina“
Užuolaidos – ne tik priedangai
Namas Ir Aš

Užuolaidos pridengia langus, be to, interjerui suteikia išbaigtumo ir jaukumo. Naujos kartos audiniai dar labiau išplėtė šias funkcijas. Apie jas ir šviežiausias užuolaidų tendencijas pasakoja salono „Celestina“ vadovė Neringa Korolkova.

Naujos kartos audiniai

Tekstilės gamintojai kasmet tobulina užuolaidoms skirtų audinių technologijas ir papildo juos naujomis savybėmis. „Vartotojams svarbu, kad pasirinktas audinys atitiktų ne tik tą vieną, estetikos, punktą, bet ir turėtų papildomų savybių“, – sako N. Korolkova. Anot jos, šiuo metu itin aktualūs akustiniai audiniai. Tokia medžiaga nepraleidžia išorės triukšmo ir slopina garsą viduje, todėl labai tinka pastaruoju metu populiarėjančioms pertvaroms interjere įrengti.

Naujos kartos audiniai pasižymi ir termosavybėmis – karštą vasaros dieną užtraukta užuolaida į vidų nepraleidžia karščio, o šaltą – šalčio. „Vokiečių gamintojai yra netgi apskaičiavę, kiek energijos tokios užuolaidos gali sutaupyti. Tiesa, vokiečių užuolaidų kabinimo tradicijos kitokios nei lietuvių – jie langus dengia trumpomis užuolaidomis, kad jos neužstotų šilumos šaltinių“, – pasakoja salono vadovė.

Ji pastebi, kad tokie specifikuoti audiniai anksčiau buvo skirti tik viešosioms erdvėms – biurams, viešbučiams, renginių salėms – ir jų pasirinkimas buvo gana ribotas. Dabar, kai šių savybių žmonės nori ir namuose, gamintojai siūlo daug akustinių, nedegių, termoaudinių, kurie estetiškai niekuo nenusileidžia įprastiems. Kad ir kokiomis savybėmis pasižymėtų, visi naujos kartos užuolaidiniai audiniai yra labai minkšti ir kritūs.

Geriausiai pailsime tamsoje

Sparčiai populiarėja ir šviesai nepralaidžios užuolaidos. Iš dalies ar visiškai temdančios užuolaidos itin aktualios miegamuosiuose, vaikų, taip pat darbo kambariuose. Užuolaidų specialistai pastebi, kad tokio tipo audinių paklausa išaugo didėjant pastatų langams. „Šiuo metu madingi ypač dideli langai; kartais net dvi–trys kambario sienos yra stiklinės. Tokiuose namuose pagyvenę žmonės ilgainiui supranta, kad negali ramiai miegoti“, – apie šviesai nepralaidžių užuolaidų poreikį pasakoja N. Korolkova.

Kita tendencija – vandenį atstumiančios vonios kambario užuolaidos. Puošnūs, išoriškai nuo įprastų niekuo nesiskiriantys audiniai lengvai derinami prie bendro namų interjero.

Salono naujiena – atsikuriantys audiniai

Iš kasmetinės Frankfurto tekstilės parodos „Celestina“ šiais metais parsivežė naujieną – lengvai atsikuriančius audinius. Išsipešus siūlui, pakanka tiesiog patempti medžiagą ir šis vėl grįžta į vietą. Tokia savybė ypač praverčia, jei namuose yra mažų vaikų ar augintinių.

Tekstilės pramonė daug dėmesio skiria atliekų perdirbimo klausimui, todėl kasmet didėja perdirbtų, iš poliesterio ar plastiko pagamintų audinių. N. Korolkova sako, kad prie tvarumo idėjos galima prisidėti ir renkantis kokybišką ilgaamžį produktą: „Turime pirkėjų, kurie tas pačias užuolaidas turi 15 ar daugiau metų. Jei keliasi į naujus namus, užuolaidas vežasi kartu, tiesiog paprašo mūsų jas pakoreguoti ar pataisyti.“

Įsigali šiltesnės spalvos

Nors gamintojai kasmet pristato raštuotų ar gėlėtų audinių, salono „Celestina“ vadovė pastebi, kad pirkėjai pirmenybę teikia vienspalvėms, minimalistinio faktūrinio rašto medžiagoms. Toks pasirinkimas aiškinamas didelių langų tendencija – didelį plotą dengiančios intensyvaus rašto užuolaidos gali atrodyti pernelyg „triukšmingai“. Be to, lygų audinį lengviau priderinti interjere.

Pamažu keičiasi spalvų tendencijos. Kurį laiką vyravus pilkiems / juodiems atspalviams, dabar stebime šiltų spalvų atsiradimą. Kartu su populiarėjančiu vabisabio, japandžio interjero stiliumi ateina šilti, natūralūs – smėlio, lino, samanų – atspalviai. Pirmenybė teikiama struktūriškesniems audiniams – lino ir medvilnės, lino ir poliesterio mišiniams.

Užuolaidos – be konkurencijos

Įvairaus tipo langų uždangalus modeliuojančio ir siuvančio salono vadovė sako, kad populiariausios išlieka klasikinės ilgos užuolaidos. Miegamuosiuose įprastą dieninių ir naktinių užuolaidų derinį gyvenamojoje zonoje dažnai keičia tarpinis variantas – lengvo audinio užuolaidos. Jos praleidžia šviesą, kaitrią dieną apsaugo nuo kaitros, o sutemus sulaiko nepageidaujamus žvilgsnius.

Tebevyrauja plačiomis klostėmis krentančių, žemę siekiančių užuolaidų tendencija. Nors interjero dizaineriai kartais siūlo rinktis ant grindų gulinčias užuolaidas, N. Korolkova pastebi, kad dėl praktinių priežasčių – elektrinių karnizų, dulkių siurblių-robotų – toks užuolaidų modelis mažiau populiarus.

Prabanga – kokybė

Modernėjant interjerams, atsisakoma ir klasikiniam stiliui būdingų kutų, išraiškingų surišimų. Vietoje jų populiarėja nauja užuolaidų susegimo tendencija – magnetai. Ši detalė patogi prireikus susegti audinį ir yra lengvas būdas atnaujinti užuolaidų išvaizdą.

Vonioms, vaikų, darbo kambariams ar virtuvėms vis dar populiaru rinktis romėniškąsias užuolaidas, austriškąsias užuolaidas, tačiau neretai jos derinamos su jaukumo suteikiančiomis klasikinio tipo užuolaidomis. Kalbėdama apie kito tipo langų uždengimus, N. Korolkova sako, kad šiuo metu renesansą išgyvena medinės žaliuzės. Įvairaus medžio atspalvio žaliuzės dengia langus virtuvėje, vonioje, vaikų kambariuose.

Naujuose būstuose stebima elektra valdomų užuolaidų tendencija. Populiariausias užuolaidų tvirtinimo būdas – lubose įrengti bėgeliai. Vis dar išlieka ir įprasti, užuolaidas laikantys vamzdžiai. Tiesa, ir jie – modernesni, mažiau puošnūs.

Kaip sako salono vadovė, idealu, kai dėl užuolaidų klientai kreipiasi tik pradėjus įrengti būstą: „Galime pakonsultuoti, kokias nišas užuolaidoms formuoti, kiek vietos karnizams palikti, gyvai aptarti visus už ir prieš bei parinkti geriausią variantą.“

Išlaikant bendrą interjero stilių, prie užuolaidų derinami lovų užtiesalai, pagalvėlės ar palangių pasėdukai.

Straipsnio komentarai

Siųsti
Interjeras interjeras