Markétos Bromovos projektas Veronika Raffajová
Užduotis architektei: sukurti privatumą atviroje erdvėje
Namas Ir Aš

97 kv. m buto Prahoje interjerą projektavusi architektė Markéta Bromová turėjo išspręsti pagrindinį užsakovų prašymą – palikti kuo mažiau durų, bet išlaikyti atskirų kambarių ir privatumo įspūdį.

Projektuodama šiuos namus architektė stengėsi išvalyti visą erdvę ir išnaudoti esamus buto konstrukcinius ir techninius parametrus.

Atliekant remontą buvo pakeista buvusi grindų danga pakeista į šlifuotą betoną. Ji vienoda visuose namuose: kambariuose, vonioje, net duše. Atidengta gelžbetoninė lubų konstrukcija suteikė butui ramesnio charakterio.

Pagal M. Bromovos pasirinktą koncepciją, privati buto zona nuo gyvenamosios buvo atskirta „dėžutėmis“ – sieninėmis pertvaromis, pagamintomis iš skirtingų medžiagų bei konstrukcijų. Pagrindinis erdvę skiriantis elementas yra žalia pertvara skardine apdaila, kurioje patalpinta virtuvės dalis: šaldytuvas, indaplovė, įmontuota orkaitė. Iš miegamojo pusės ji veikia kaip drabužinė. Prie įėjimo įrengta nedidelė pagalbinė patalpa ir dvi įmontuotos knygų spintos.

Gyvenamosios erdvės centre įrengta sendinto žalvario plokštėmis dekoruota sala, su masyvaus betono stalviršiu. Stalviršyje sumaniai paslėptos angos, skirtos, pavyzdžiui, biologinių atliekų rūšiuotuvui.

Kitapus žalios „dėžės“ suprojektuotas miegamasis, į kurį galima patekti per tris įėjimus. Tarp pagrindinio vonios kambario ir miegamojo yra pereinama biblioteka.

Kitoje buto pusėje – gyvenamojoje zonoje – nėra jokių pertvarų. Čia suprojektuotas valgomasis, svetainė ir nedidelis svečių tualetas.

Straipsnio komentarai

Siųsti
Interjeras interjeras