„Space&Liberty“ kurtas interjeras Lilija Lozovič
Sugrįžusi klasika: indaujos, bufetai, lentynos
Rasa Pangonytė

Indaujos, atviros lentynos, bufetai. Kurį laiką nuošalyje buvę ir senamadiškais laikyti baldai geidžiami net ir moderniausiuose interjeruose.

Studijos „Space&Liberty“ įkūrėja, interjero dizainerė Veronika Viršičiūtė patvirtina: indaujos ar atviros lentynos vėl populiarios. Tiesa, palyginti su keliais praėjusiais dešimtmečiais, jų paskirtis šiek tiek pasikeitė. Tiksliau, minimalizavosi. „Anksčiau indaujos buvo naudojamos norint pristatyti indų, taurių ir arbatos servizų kolekciją. Dažnai paveldimų iš kartos į kartą ir naudojamų tik ypatingomis progomis. Tačiau, laikui bėgant, šis įprotis išblėso, o indaujos tapo mažiau populiarios, nes vis daugiau žmonių pradėjo rinktis minimalizmą ir mažinti daiktų perteklių. Dabar, nors indaujos ir grįžo, jos nebeskirtos demonstruoti kolekcijų grožio, o dažniausiai naudojamos siekiant palengvinti erdvę“, – teigia ji.

Dizainerės teigimu, projektuojant patalpą ir galvojant apie indaują, svarbu gerai apgalvoti, ką joje laikysite, nes baldo apkrovimas daiktais gali sukelti netvarkos įspūdį ir atrodyti neestetiškai.

Papildomas apšvietimas

Kurdama interjerą, dizainerė indaują dažnai integruoja į kitus baldus. Pavyzdžiui, į virtuvės ar TV baldo kompoziciją. Tokiu būdu ji tampa vizualiai lengvesnė, paįvairinami medžiagų deriniai.

Indaujoms gaminti tinka pačios įvairiausios medžiagos, svarbu atsižvelgti į interjero stilių. V. Viršičiūtė sako, kad į baldus integruojamos indaujos paprastai gaminamos iš tų pačių medžiagų kaip ir virtuvės ar TV baldas. Unikalumo suteikiantis variantas – metalinės durelės su stiklu. „Laisvai pastatomos indaujos taip pat gali būti pagamintos iš įvairių medžiagų. Mano mėgstamiausios yra metalinės arba medinės konstrukcijos su stiklu. Skaidrus stiklas suteikia galimybę matyti, ką laikote ant lentynos, o tamsintas – slepia daiktus, matyti tik siluetai. Šiuo atveju dažnai integruojame apšvietimą, kad lentynų turinys būtų geriau matomas. Reljefinis ir matinis stiklas retai naudojami indaujoms, nes net su apšvietimu daiktai matyti neaiškiai. Tokios indaujos primena daugiau uždarą komodą nei atvirą ekspoziciją“, – apie populiariausias gamybos medžiagas pasakoja dizainerė.

Derina arba išskiria

Kaip derinti indaują su kitais baldais ir interjero elementais, specialistės nuomone, priklauso nuo dizaino. „Galite ją harmoningai sujungti su kitais patalpos baldais arba, atvirkščiai, išryškinti kaip akcentą. Pastaruoju metu daug dėmesio skiriu seniesiems daiktams perdirbti, tad indaujų stilius dažnai šiek tiek skiriasi nuo visų kitų baldų“, – integravimo į interjerą principus aiškina V. Viršičiūtė.

Pati dizainerė mėgsta laisvai pastatomas indaujas, nesijungiančias su kitais interjero elementais. „Jos gali būti naudojamos kaip atskiri elementai, kurie kontrastuoja su aplinka arba, atvirkščiai, sujungia virtuvės ir valgomojo zonas, suteikdamos unikalų charakterį“, – sako ji.

Anot V. Viršičiūtės, nėra konkrečių matmenų ar patarimų, kaip pasirinkti tinkamiausią indaują. Svarbiausia, kad ji nesukeltų pertekliaus įspūdžio patalpoje, nes jos tikslas – erdvę palengvinti, o ne apkrauti.

Ji įsitikinusi, kad indaują galima puikiai priderinti prie bet kokio stiliaus interjero. „Gali kilti įspūdis, kad minimalistiniame interjere indauja nereikalinga, tačiau tuomet galima atsisakyti klasikinio indaujos su durelėmis varianto ir pasirinkti atvirų lentynų sprendimą. Tiesą sakant, lentynos gali būti puiki alternatyva indaujoms interjere“, – svarsto ji.

Alternatyva – lentynos arba bufetas

Atviras lentynas interjero dizainerė vadina puikia alternatyva indaujoms, nes lengva jų konstrukcija vizualiai praplečia erdvę. „Šiandien žinome, kad lentynos neprivalo būti apstatytos daiktais – tik kelios iš jų gali turėti dekorą, o kitos gali būti paliktos tuščios“, – primena pašnekovė.

Į namus grįžta ir artimas indaujos giminaitis bufetas. Švedijoje atsiradęs, o vėliau ir visoje Europoje išpopuliarėjęs bufetas indaują lenkia aukštesnėmis kojomis ir statomi valgomuosiuose. Ant bufeto galima serviruoti patiekalus, o lentynose – indus ir kitus stalo reikmenis.

Atvira lentyna, indauja ar bufetas – kad ir kurį baldą namams pasirinktume, V. Viršičiūtė primena, kad pirmiausia tai – dekoro, o ne sandėliavimo elementas.

Interjeras interjeras