Ryškios spalvos. M. Voverės kurtas interjeras
Spalvingi namai Paryžiaus stiliumi: 7 žingsniai
Namas Ir Aš

Metų metus ramūs ir saugūs rusvi, gelsvi, pilki ir balti atspalviai dominuoja lietuvių namuose. Ryškios ir sodrios spalvos daugelį gąsdina – juk rizikuojate sukurti neskoningą ar varginantį vaizdą. Paryžiaus dizaineriai spalvų galią interjere suprato ir iki tobulybės išgrynino jau seniai. Metas ir mums drąsiai mokytis iš geriausių! Kaip spalvas namuose „įdarbina“ prancūzai ir ką galime padaryti kiekvienas iš mūsų? Pataria interjero architektė, studijos „Privé“ įkūrėja Medeina Voverė.

1. Audiniai: išskirtiniai namai be (didelių) įsipareigojimų

Tekstilė – nuostabus būdas į namus pasikviesti ryškias spalvas nepaimant į rankas volelio ar teptuko. Užuolaidos, rankšluosčiai, pledai ar pagalvėlės – visa namų tekstilė užpildo namus spalvomis greitai ir lengvai.

M. Voverės kurtas interjeras

Viskas, ko reikia, kad atgaivintumėte blankų miegamąjį – keli patalynės komplektai, kuriuos galėsite keisti pagal nuotaiką! Balti patalai baltame miegamajame – sveiki atvykę į lengvą skandinavišką miegamąjį. Užsimanėte prabangos? Galbūt jums patiks sodrūs, tamsūs satino patalai. Jaučiatės įkvėpti gamtos artumo? Griebkite žalsvo lino komplektą. Patalynė, kaip ir užuolaidos, vizualiai užima didelį plotą, todėl jų potencialas kurti visos erdvės atmosferą – itin didelis. Dievinate auksinę geltoną, bet nesate pasiruošę jos įsileisti į miegamąjį? Pasirinkite pačias drąsiausias, ryškiausias pagalves svetainėje, kurias pabodus galėsite pakeisti (ar atsidėti kuriam laikui, kol vėl užsinorėsite šios spalvos).

2. Turtingas spalvų pasaulis

Juk nėra privaloma būtinai rinktis tarp monochrominės juodos-pilkos-baltos paletės ir akį rėžiančių grynų spalvų! Tarp šių dviejų kraštutinumų slypi visas švelnių ir subtilių niuansų pasaulis. Ir nors galvodami apie spalvas pirmiausia turime omenyje tokius atspalvius kaip gyvybės pilna geltona ar solidi purpurinė, ramaus poilsio erdvėms dažnai yra tinkamesni prislopinti atspalviai. Jei švelnių žalsvų, rusvų, melsvų atspalvių sienas papildysite sodresniais tų pačių ar kontrastingų spalvų atspalviais, nesunkiai sukursite nepakartojamus derinius.

3. Ryškūs tonai – elegantiškas terasų ir balkonų prieskonis

Jei tik kvartalo, kuriame gyvenate, neriboja griežtos lauko erdvių dizaino taisyklės ir apribojimai (o tai būdinga ne vienam naujam daugiabučių namų kvartalui), spalvas sėkmingai galite naudoti ir namų išorėje.

Gėlių vazonai, minkšti lauko baldai ar dramatiško atspalvio lauko durys gali ne tik suspindėti lauko erdvėse, bet ir įlieti spalvų į jūsų namų interjerą per vitrininius langus. Kas gali būti geriau, nei spalvų potėpiais praskaidrinti pilki šaltojo sezono peizažai už lango? Tik labai svarbu atkreipti dėmesį į dažų ir medžiagų atsparumą drėgmei, kad lietus ir sniegas nenublukintų atsakingai su meile pasirinktų spalvų.

4. Koloritas, kuriantis kontrastus tarp erdvių

Daugelis ryškias spalvas ryžtasi naudoti tik mažiems dekoratyviniams elementams. Tai suprantama, nes taip rizika suklysti yra daug mažesnė. Tačiau tuo atveju, jei prieš tai saugiai išbandę kelis atspalvius ant kartono pavyzdžių, pasiryšite mylima spalva nudažyti nedidelį vonios kambarį, koridorių, laiptinę, katilinę ar prieangį – galite labai stipriai laimėti ir suteikti šioms erdvėms individualumo bei išskirtinumo, kurio jos tikrai vertos! Puiku yra ir tai, kad spalvą naudodami ten, kur nepraleidžiate daug laiko, nuo jos nepavargsite.

Kitas būdas „žaisti“ spalvomis – viena kitai kontrastuojančios erdvės. Jei koridorių ar holą nudažysite sodria, ryškia ar tamsia spalva, sukursite įspūdingą kontrastą tarp jo ir šviesių kambarių. Negana to, tamsesnių spalvų sienos ten, kur vyksta daug judėjimo – labai praktiškas pasirinkimas, atlaidesnis natūraliam dėvėjimuisi.

5. Meno kūriniai – spalvingi vitaminai namams

Keletas sodrių didelio formato paveikslų ant sienų yra puikus būdas nuspalvinti namus. Tai – daug mažiau įpareigojantis sprendimas. Paveikslai namuose atneša ne vieną ar dvi, o visą tarpusavyje derančią spalvų paletę.

Tiesa, ryškūs meno kūriniai dažnai užduoda toną visiems namams, tad nusprendę priderinti kitas spalvas balduose ar tekstilėje, pastaruosius turėtumėte derinti prie paveikslų, o ne atvirkščiai.

6. Tapetai ir plytelės? Taip!

Viniliniai, flizeliniai ar tiesiog klasikiniai tapetai vėl populiarėja! Modernūs raštai ir atsinaujinančios tapetų gamybos technologijos lemia, kad interjero dizaine jie nebėra laikomi stiliaus faux pas.

Nors dažytos sienos turi labai daug pranašumų, tapetai miegamajame ar vaikų kambaryje interjerui suteikia daug originalumo ir jaukumo.

Gąsdina tapetų priežiūra? Rinkitės plyteles! Akcentinė miegamojo ar svetainės siena atrodys nepakartojamai, jei bus apdailinta dekoratyviomis, sodriomis plytelėmis.

7. Stulbinantys tonai baltame fone

Suderinti kelis ryškius atspalvius toje pačioje erdvėje ne visada lengva, todėl dažniausiai akcentinės spalvos namuose yra naudojamos izoliuotai viena nuo kitos. Pavyzdžiui, tai būtų viena kambario siena, ar vienintelis į akis krentantis baldas baltų sienų apsuptyje.

M. Voverės kurtas interjeras

Neutralus koloritas suteikia puikų foną keliems stulbinantiems spalvų pliūpsniams namuose. Jei jūsų dabartinis interjeras – beveik bespalvis (beje, pasak spalvų teorijos – balta, pilka ir juoda nėra spalvos), galite keliais ypač ryškiais grynų, sodrių spalvų objektais sukurti nepakartojamą efektą. Samaninės žalios spalvos derinimas su oranžine, vyno raudonos – su žydra... Viskas priklauso tik nuo jūsų fantazijos!

Spalva – tai ginklas prieš slogų pilkumą, būdas suasmeninti ir suteikti sielą namų erdvėms. Nors neutralūs tonai yra puikus fonas interjero akcentams, spalva bei kontrastas turi nežabotą galią pažadinti apsnūdusius interjerus ir pakylėti paprastą, niekuo neišsiskiriančią erdvę iki dinamiškos bei pilnos energijos. Tad metas į namus pasikviesti spalvas ir jums!

Straipsnio komentarai

Siųsti
Interjeras interjeras