„Egue y Seta“ interjeras „Vicugo Foto“
Seno namo rekonstrukcija Barselonoje: atverta vidaus ir lauko panorama
Rasa Pangonytė

Ispanų architektūros studija „Egue y Seta“ šį projektą pavadino „Vidaus kraštovaizdžiu“. Rekonstruodami Barselonoje esantį namą, jie atvėrė erdves, kad namų gyventojai kasdien matytų vidinį peizažą, kuriuo yra apdovanoti: „augančius vaikus, vakarieniaujančią šeimą, besišypsantį partnerį“...

„Įgyvendindami šį projektą siekėme universalumo ir erdvumo. Klientai norėjo mėgautis atviromis erdvėmis, tačiau jiems nelabai patiko visiškai atviras planas, nes toks suplanavimas dažniausiai trukdo skirtingai individualiai vienu metu naudotis patalpomis“, – iškeltus uždavinius komentuoja architektų komanda.

Beveik 190 kv. m užimančio namo prieškambaris – tarsi užuomina to, ką rasime įžengę giliau į vidų: grynos stačiakampės linijos, papildančios arkas ir suapvalintas formas; augaliniais raštais išmargintos sienos; lengvos stiklinės sienelės ir permatomos ažūrinės grotelės, pakeitusios senąsias aklinas pertvaras; pusiau atviri laiptai su naujai apibrėžtomis linijomis ir apdaila; eklektiška baldų ir šviestuvų kolekcija.

Prieškambario kairėje matome darnų konsolės ir veidrodžio komplektą, o dešinėje – eukalipto spalvos trivėrę spintą. Už durų randame patogią drabužinę ir jaukų svečių tualetą.

Permatoma ąžuolinė sienelė pridengia į antrą aukštą kylančius laiptus.

Žiūrint tiesiai, atsiveria vaizdas į svetainę. Žengę žingsnį į šalį, atsiduriame skaidraus stiklo pertvaromis įrėmintoje virtuvėje. „Sprendimas, kad per skaidraus stiklo stumdomus langus iš virtuvės galima matyti pusryčių barą, valgomąjį ir svetainės erdvę, visiems tiko: turime vaizdą ir erdvumo pojūtį, o skaidri pertvara leidžia užtikrinti funkcinį atskyrimą“, – sumanymą virtuvės erdvę apjuosti stikline sienele komentuoja „Egue y Seta“ komanda.

Citata:Klientai norėjo mėgautis atviromis erdvėmis, tačiau jiems nelabai patiko visiškai atviras planas, nes toks suplanavimas dažniausiai trukdo skirtingai individualiai vienu metu naudotis patalpomis.

Gili siaura virtuvė vizualiai išskiria į dvi dalis: viena – baltai dažyta – jos pusė per plačią palangę, atliekančią ir pusryčių kampelio, ir baro, ir serviravimo stalo funkciją, susilieja su svetaine. Išorinėje pusėje balta spalva spintelių plokštumose pasikeičia į eukalipto žalią. Čia stovi kasdieniams šeimos susibūrimams skirtas stalas ir suolas, besiremiantis į veidrodinę sieną.

Centrinė pirmo aukšto ašis – svetainė, visiškai integruota į baro zoną ir valgomąjį. Erdvę įrėmina pagal specialų užsakymą pagamintos lengvos lentynos ir židinio siena.

Žalius prieškambario ir virtuvės tonus čia atkartoja per didelius langus atsiverianti terasa. Interjere vyrauja šilti pilki atspalviai, natūralaus ąžuolo intarpai, kuriuos pabrėžia juodos metalo konstrukcijos. „Čia viskas minkšta, erdvu, universalu ir patogu. Iš čia matome tuos, kurie įeina, tuos, kurie gamina maistą, tuos, kurie lipa aukštyn ir žemyn, ir tuos, kurie deginasi. Kol esame čia, visi mato mus, o mes matome kitus“, – sako projekto autoriai.

Foto galerija:galerija_001:

Foto galerija.: new_000252303_0

Ramybei ir privatumui skirtas antras aukštas. Pakilę laiptais patenkame į laisvalaikiui ir darbui pritaikytą atvirą holą.

Pagrindinis miegamasis vertikalia medine pertvara jungiasi su vonios kambariu. Iš miegamojo pusės ji funkcionuoja kaip širma, iš vonios kambario – kaip sienelė, prie kurios glaudžiasi tualetinis staliukas, praustuvas ir veidrodis. Šalia, raštuoto stiklo kabinoje, įrengtas tualetas ir dušas. Kitoje pertvaros pusėje lieka miegamasis su gėlėtais tapetais apklijuota galvūgalio siena. Šalia aukštos spintos integruota lentyna ir trumpas rašomasis stalas – jei prireiktų dirbti iš namų.

Straipsnio komentarai

Siųsti
Interjeras interjeras