Renesansas: vandens talpyklomis soduose pabuvusios ketaus vonios grįžta į namus
Darius Babickas

Atnaujinant būstą dažnai akys krypsta ir į vonios kambarį. Tiesą sakant, dažnas būsto šeimininkas būtent nuo jo ir pradeda remontą: atnaujina sienas, pakeičia plyteles. Ir tuomet susiduriama su klausimu, ką daryti su pačia vonia ar dušo kabina, kai ji lyg ir nusidėvėjusi, lyg ir tinkama naudoti. Pasirodo, vonių atnaujinimo paslauga dar tebėra labai paklausi.

Kokybiškos vonios šiandien kainuoja tikrai nemažai. Vieni brangiausių – ketaus gaminiai. Jeigu tai žinomo gamintojo produktas, jis įperkamas tikrai nedaugeliui. Galbūt dėl to žmonės atsigręžia į senas, sovietmečiu pagamintas ketaus vonias, kurių į metalo laužą išmetama vis mažiau.

„Senosios vonios vėl vertinamos. Per pastaruosius metus daug kas prisipirko pigesnių gaminių: akrilinių ar skardinių vonių. Tačiau mėgstantys pasilepinti karštoje vonioje suprato, kad palyginti minkšto pagrindo vonios nepateisino lūkesčių“, – sakė vonių atnaujinimo technologas Gintaras Marščionka.

Jis teigė, kad pastaruoju metu žmonės dar labiau stengiasi išsaugoti senąsias ketaus vonias, nes jos, palyginti su akrilinėmis, tikrai mažiau lepios ir ilgaamžiškesnės.

„Analizuodamas negaliu pasakyti, kad kažkuriuo metu buvo kritusi paklausa atnaujinti senas ketaus vonias. Jas žmonės visais laikais vertino. Juo labiau dabar, kai tokio kokybiško gaminio kaina tikrai didelė. Galima nusipirkti ir pigesnių kiniškų ketaus vonių, tačiau jos tikrai nėra kokybiškos ir ilgaamžės, jų stiklo keramikos paviršius labai greitai sutrupa“, – sakė specialistas.

Anot G. Marščionkos, gyventojai paskaičiuoja, kad atnaujinti seną vonią yra daug pigiau, nei pirkti naują. Viena vertus, išlaikomas toks pat tvirtas gaminys, išvengiama kraustymosi, naujos vonios sumontavimo darbų.

„Labai dažnai tenka restauruoti ketaus vonias, kurias žmonės susiranda išmestas arba pasiima iš sodininkų, kur jos būna naudojamos kaip talpos lietaus vandeniui subėgti. Maždaug prieš dešimtmetį dažnai buvo atsisakoma sovietmečiu pagamintų ketaus vonių, vietoj jų įrengiant dušo kabinas. Dabar vyksta bemaž atvirkštinis procesas, susigrąžinamos senosios vonios, kurias tenka restauruoti“, – pasakojo G. Marščionka.

Restauruojamas ne tik ketaus paviršius

Vonios atnaujinimo kaina priklauso nuo naudojamų medžiagų, naujos dangos priedų. Formuojant brangesnį restauruojamą paviršių, jo kaina bus didesnė.

Vonių atnaujinimo technologas sakė, kad restauruojamos gali būti ne tik susidėvėjusios ketaus vonios, bet ir skardinės bei akrilinės. Tačiau pastarąsias reikia gerai įvertinti, ar tikrai verta restauruoti. Kartais akrilinių vonių dugnas jau būna per stipriai susidėvėjęs, netgi ima kyšoti stiklo pluoštas. Tokiu atveju restauravimo meistrai atsisako imtis darbo ir rekomenduoja pirkti naują vonią.

„Gali būti, kad, atnaujinus akrilinę vonią, pernelyg susidėvėjusioje vietoje gali tiesiog atšokti naujai išlieta danga. Reikėtų stengtis labai atsargiai stotis tokioje vonioje, pernelyg nespausti dugno. Žodžiu, kiekvieną kartą reikėtų baimintis, kad nepakenktum“, – pasakojo G. Marščionka.

Atnaujinimo būdų – ne vienas

G. Marščionka sakė, kad vonioms atnaujinti naudojamos kelios technologijos. Yra gana paprastų būdų, kuriuos gali išbandyti ir patys būsto šeimininkai, tačiau yra ir tokių, kuriuos naudoja tik profesionalai.

Vienas paprastesnių būdų – specialia medžiaga tiesiog nutepti dažymo teptuku. Specialisto vertinimu, toks metodas gali ne visiems patikti, nes gali likti teptuko dažymo žymių ir prie paviršiaus prilipusių jo plaukelių.

„Naudojantis vonia tie plaukeliai atšoks. Tačiau tokiais atvejais atsiveria ir plyšelių, per kuriuos skverbsis vanduo, ir gali būti, kad pamažu nauji dažai ims atšokinėti nuo seno emalio“, – įspėjo pašnekovas.

Dar vienas tokios technologijos trūkumas – atlikus darbus reikia ilgokai vėdinti patalpą, nes tikrai ne visiems gali patikti dažų kvapas. Taip pat reikia įsidėmėti, kad toks vonios atnaujinimas, nors ir pigiausias, nėra ilgaamžis – naujas paviršius gali tarnauti vos pusmetį arba ilgiausiai dvejus metus, priklausomai nuo to, kokie dažai buvo naudojami.

Taip pat senai voniai gali būti panaudotas naujas akrilinis įdėklas. G. Marščionka sakė nemanantis, kad tokiu atveju ketaus vonia praras tam tikras savo ypatybes.

Akriliniai įdėklai tiesiog įmontuojami į seną vonią. Reikia atkreipti dėmesį, kad tokią paslaugą gali užsisakyti tik senas standartinio stačiakampio formos vonias norintys atnaujinti gyventojai. Akriliniai įdėklai gali būti montuojami ir į ketaus, ir į akrilo ar skardines vonias. Taip atnaujintos vonios tarnaus tikrai ilgiau nei nudažytos teptuku – 10 ar net 20 metų.

Pigiai atnaujinti vonią galima ir ją nupurškiant aerozoliniais dažais. Šiam darbui irgi nebūtina samdyti meistro. Tačiau specialistas įspėjo, kad dirbant patiems reikia laikytis technologinių reikalavimų, nes kitaip dažai vargu ar ilgai laikysis. Be to, tokio atnaujinimo darbus tektų kartoti kas kelis mėnesius, bet jis vis tiek nebus ilgaamžis, kokio norėtųsi.

„Jeigu darbus atliks meistrai, naudodami profesionalią purškimo techniką, dažais padengta vonia ilgiau atrodys kaip nauja. Žinoma, ne keliolika metų, bet 2–3 metus. Būna, kad žmonės sugalvoja nupurkšti ne visą vonią, o tik pažeistas vietas. Tačiau tai nėra atnaujinimas, vonios estetinis vaizdas nebus geras, o naujai užpurkšti dažai gali greitai nusilupti“, – teigė technologas.

Jis rekomendavo restauruojant seną vonią sumokėti kiek brangiau, tačiau pasirinkti ilgaamžę technologiją. Būtent tokia yra liejimo technologija su turbina. Atnaujinamos vonios paviršius padengiamas keliais sluoksniais. Antrasis sluoksnis dengiamas pirmajam dar visai neišdžiūvus, taip pat dengiamas ir trečiasis sluoksnis.

Anot G. Marščionkos, naudojant šią technologiją liejama danga, į kurią dedami keli priedai, sustiprinantys paviršių. Vienas iš priedų – specialios ekologiško akmens nanodalelės, kurios padidina sukibimą su senu emalio paviršiumi ir kartu suriša visą dangą. Kitas priedas – marmuro dalelės, skirtos dangos viršutiniam sluoksniui sutvirtinti. Naudojamas dar vienas priedas – armuota ekologiška keramika, kuri suteikia dangai papildomą atsparumą smūgiams, braižymui, temperatūrų pokyčiams.

Specialistas patikino, kad tokiu būdu atnaujintos vonios, tinkamai ja naudojantis, tarnavimo laikas gali siekti 10–15 metų ar ilgiau.

„Kartais sulaukiame nusiskundimų, kad restauruotos vonios paviršius atšoko, nepraėjus nė metams negražiai atrodo. Kai išsiaiškiname situacijas, tai būna ne technologinės klaidos atnaujinant, o mechaniniai pažeidimai jau naudojantis atnaujinta vonia. Juk bet kurio daikto negalima pavadinti nekokybišku, jeigu jis sudaužomas. Nesakysi, kad automobilis sugedo, jeigu jis pateko į avariją ir per ją buvo apgadintas. Tas pats ir su restauruotomis voniomis – jas irgi būtina tinkamai prižiūrėti“, – teigė vonių atnaujinimo specialistas.

Straipsnio komentarai

Siųsti
Interjeras interjeras