„Balance architettura“ projektas Beppe Giardino
Rekonstruojant apartamentus pakeistas suplanavimas, bet išsaugota senamiesčiui būdinga dvasia
Rasa Pangonytė

Sename Kuneo (Italija, Pjemontas) miesto pastate esančius apartamentus rekonstravę „Balance architettura“ architektai pakeitė jų paskirtį ir suplanavimą, bet išsaugojo senamiesčiui būdingą epochos dvasią.

Kuneo miesto centrinėje aikštėje, pavadintoje Galimberti vardu, stovi senas gyvenamasis namas. Pirmame jo aukšte įsikūrusi visoje Italijoje šokoladiniais saldainiais garsėjanti kavinė „Caffè Arione“, antrajame aukšte esančiuose erdviuose apartamentuose neseniai apsigyveno sutuoktinių pora.

Maždaug 300 kv. m ploto butas padalytas į dvi dalis: pagrindinę – poros gyvenamuosius apartamentus ir mažesnį plotą pagalbinę užimančią dalį, kurioje prireikus gali apsigyventi svečiai.

Vienas iš projekto autorių, architektas Jacopo Bracco, sako, kad dabar esantis buto planas gerokai skiriasi nuo buvusio prieš rekonstrukciją: „Stipriai pakeitėme ankstesnį patalpų išdėstymą. Prieš remontą šio buto vietoje buvo maždaug 400 kv. m ploto biuras. Padalijome jį į du butus su skirtingais įėjimais: 300 kv. m užima šie apartamentai, o 100 kv. m – nuomojamas butas.“

Įėjus į butą patenkama į ilgą koridorių. Vienoje pusėje įrengtas jo plotį vizualiai padvigubinantis veidrodis, kitoje sienoje medinės durys ir medžio apdaila kaitaliojasi su langu, pro kurį į patalpas patenka šviesa.

Pagrindiniai gyvenamieji kambariai įrengti toje namo dalyje, iš kurios atsiveria geriausias vaizdas į gyvybingą miesto aikštę. Svetainė ir virtuvė yra vienoje erdvėje, skliautuotoje patalpoje, kurios fone stovi architektų suprojektuota ir pagal užsakymą iš plieno ir medžio meistrų pagaminta knygų spinta.Virš durų kabo veidrodžiai, kuriuose, sėdint prie stalo, atsispindi miesto aikštės vaizdas.

Foto galerija:galerija_001:

Foto galerija.: new_000244425_0

Iš pagrindinio miegamojo su didele drabužine ir vonios kambariu atsiveria vaizdas į Via Nizzos gatvę. Erdviame vonios kambaryje įrengta dušo kabina ir turkiška vonia.

Baldų, durų ir pertvarų apdailai daugiausia naudotas degintas ąžuolas, rėmų ir baldų konstrukcijoms – poliruotas plienas, grindų, vonios kambario apdailai pasirinktas akmuo.

Architektai sako siekę apartamentams suteikti šiek tiek senovinės išvaizdos, tačiau kartu kūrė jaukią, šiltą ir elegantišką aplinką, derančią prie pastato išvaizdos. Norint išlaikyti pastato epochos dvasią, išsaugotas ir atkurtas kambariuose buvęs senas parketas.

Visoms erdvėms parinkti išskirtinio dizaino baldai, prie kurių sukūrimo prisidėjo tokios dizaino garsenybės kaip Gio Ponti, Pierre'as Jeanneretas, Le Corbusier, Charlotte Perriand, Franco Albini ar Mario Bellini.

Interjeras interjeras