Miegamasis Pexels
Prabanga iš poreikio
Laura Čiginskaitė

Lovos baldakimas ir prabanga. Net ir šiandien šie du žodžiai dar vartojami sinonimiškai. Ir ne be priežasties – kadaise tai buvo neatsiejamas didikų miegamojo elementas. Tiesa, jis interjeruose įsivyravo daugiau ne dėl grožio, o dėl paprasčiausio patogumo.

Klasikinis lovą gaubiantis baldakimas šiandien daugeliui asocijuojasi su pasakomis ir princesėmis. Tokia asociacija yra pagrįsta.

Baldakimai interjeruose Europoje įsivyravo nuo XIV a. Dažniausiai jie buvo kilmingųjų miegamųjų interjero dalis, tačiau buvo įrengti dėl praktinių sumetimų – apsaugoti privatumą (dažnai kambariuose miegodavo ir tarnai) ir suteikti bent šiek tiek daugiau šilumos. Vis dėlto tai buvo ir puošnus elementas, mat baldakimams dažnai pasitelkiamos prabangios austos medžiagos, o juos laikančios medinės konstrukcijos įmantriai išgraviruojamos.

XIX a. pradžioje lovos su baldakimu populiarumas ėmė blėsti. Tuo metu dėl plintančios choleros stipriai susirūpinta miegamojo higiena, o stori ir įmantrūs audiniai buvo palanki terpė bakterijoms apsigyventi ir ligai plisti. Tuo metu imta vengti apkrauti miegamuosius nebūtinais elementais, ir baldakimai pamažu išnyko iš daugelio miegui skirtų kambarių.

Po kiek daugiau nei šimto metų baldakimai vėl atgimė ir tapo populiarūs, tačiau jau ne iš praktiškumo, o ieškant būdų, kaip papuošti kambarį. XX a. viduryje baldakimams rinkdavosi plonus, perregimus audinius ir nėrinius, kurie suteikdavo jaukumo.

Lova su baldakimu iki šių dienų pasikeitė stipriai. Anksčiau buvęs įmantrus, puošnus baldas šiandien gali būti net minimalistinis. Lova su baldakimu šiandien gaminama iš metalo ar kaip ir anksčiau – medžio. Šiuolaikiniuose interjeruose kartais pasitelkiamos tik baldakimui skirtos konstrukcijos, tačiau net neapdengiant jų audiniais. Tiesa, reikia susitaikyti, kad toks baldas skirtas tik erdviems kambariams aukštomis lubomis.

Šiandien baldakimų dažniausiai randama vaikų kambariuose. Animaciniuose filmuose matoma interjero detalė vilioja, mažieji taip pat nori miegoti kaip princesės ar princai. Vis dėlto tai ne taisyklė – karališkos prabangos elementą į namus kartais susivilioja įsileisti ir suaugusieji.

Straipsnio komentarai

Siųsti
Interjeras interjeras