DomDom
Namų širdis – virtuvė: eksperto patarimai, kaip susiplanuoti baldus, kad čia vyrautų tvarka
Pranešimas spaudai

Virtuvėje dažnai verda gyvenimas, todėl projektuojat virtuvės baldus neretai daug dėmesio skiriama ne tik estetiniams, bet ir funkcionaliems sprendimams. Visgi planuojant savo svajonių virtuvinius baldus, naudinga ne tik pasitarti su ekspertais, bet ir iš anksto žinoti kelias gudrybes, kurios gelbėja siekiant palaikyti švarų, minimalistinį virtuvės vaizdą, o kartu ir padeda sutaupyti nervų bei laiko kasdien tvarkantis namus.

Apgalvotos prietaisų laikymo vietos. „Projektuojant virtuvę reikėtų labai atsakingai pagalvoti, kur ir ką norėsite laikyti“, – akcentuoja interjero dizaineris, DOMDOM virtuvės salono projektų vadovas Andrius Šajauka. Pasak jo, svarbu apmąstyti ne tik didžiųjų prietaisų – šaldytuvo, indaplovės – vietą, bet ir smulkesnių – kavos aparato, mikrobangų krosnelės ar kokteilių plaktuvo.

Šiandien daugelis naujakurių renkasi tokius prietaisus paslėpti virtuvės spintelėse, kad būtų išlaikytas vientisumas, o stalviršis nebūtų apkrautas. „Tokiu atveju reikėtų numatyti aukštą bloką, kuriame tilptų tiek integruojami, tiek paprastai pastatomi prietaisai, tačiau jie būtų nematomi ir slėptųsi už durelių. Tam naudinga suprojektuoti išvažiuojamą stalčiuką-lentynėlę, kurią ištraukus patogiau naudotis prietaisais“, – rekomendacijomis dalinasi pašnekovas.

Rečiau pasitaikantis, tačiau užtikrinantis puikų estetinį vaizdą sprendimas – papildomos uždaros lentynos už stumdomų durelių vietoje sienelės tarp apatinių ir viršutinių virtuvės baldų. Tiesa, toks sprendimas tinka planuojant didesnes virtuves. „Norint įsirengti papildomas lentynas virtuvės sienelėje reikėtų skirti papildomai vietos, stalviršis įprastai turėtų prasiplėsti apie 300 mm. Standartinio dydžio virtuvėje mažai kas gali sau leisti 900 mm gylio stalviršį, dažniausiai butuose spintelių ir stalviršio gylis siekia 600 mm“, – sako interjero dizaineris.

Svarbios detalės. Nereikėtų pamiršti ir tokių detalių kaip muilas, indų ploviklis, kempinėlės, rankšluostis, jiems geriausiai rinktis vienodus dozatorius ar laikiklius. Anot eksperto, naudojant vandeniui atsparų stalviršį, dozatorių galima montuoti stalviršyje, o jei stalviršis pagamintas iš medžio drožlių, tada dozatorių geriau montuoti plautuvėje.

„Visas kempines, šiukšlių maišelius ir kitas smulkmenas rekomenduoju laikyti mažame vidiniame stalčiuke po plautuve, neapkraunant stalviršio. Praleidus šiuos žingsnius, galite pamiršti tvarką. Daiktai neturės savo vietos, kaskart bus paliekami kur pasitaiko. Labai svarbu apgalvoti visus virtuvėje vykstančius procesus ir suplanuoti, kad reikiami daiktai būtų po ranka“, – sako interjero dizaineris.

Sala tinka ne visose virtuvėse. Pastaraisiais metais virtuvėje ypač populiarus sprendimas – sala, ji leidžia geriau ir tvarkingiau susiprojektuoti virtuvę, susiplanuoti daiktų laikymo vietas, turėti didesnę gaminimo zoną. Visgi interjero dizaineris A. Šajauka įspėja, kad toks sprendimas tinka ne visose virtuvėse.

„Visų pirma reikėtų įsitikinti, ar sala tikrai telpa. Žmonės pamato nuotraukas socialiniuose tinkluose ir vėliau geidžia tokių dalykų, kurie jų namuose visiškai netinkami. Labai dažnai mažo ploto virtuvėje įrengus salą erdvė tampa stipriai apkrauta, tenka mažinti praėjimo tarpus, tokiu atveju sunku suktis virtuvėje, žmonės vis trinkteli į kampus. Kai kurie geisdami salos, sumažina ją ir dėl to ji primena mažą spintelę viduryje erdvės. Dažniausiai salą žmonės naudoja kaip papildomą darbo zoną, ten montuoja kaitlentę ir plautuvę“, – komentuoja ekspertas.

Praktiški sprendimai. „Projektuodamas virtuvės baldus stengiuosi, kad jie būtų praktiški, nes tai – svarbiausias namų baldas. Kartais būna ir tokių atvejų, kad praktiškumas ir grožis nesiderina, todėl reikia iš dviejų blogybių teka rinktis geriausią – arba projektuojama graži, moderni, bet visai nepraktiška, arba atvirkščiai. Tokiais atvejais svarbu išsiaiškinti savo poreikius ir gaminimo įpročius ir kaip įmanoma labiau suderinti šiuos du dalykus“, – teigia A. Šajauka.

Pasak jo, paskutiniu metu žmonės vis labiau vengia, tokių sprendimų, kurie sukelia papildomų rūpesčių ir neleidžia taupyti laiko. Vis labiau populiarėja po stalviršiu klijuojamos plautuvės – toks sprendimas ne tik modernesnis ir patrauklesnis vizualiai, bet ir neleidžia kauptis nešvarumams ties plautuvės kraštais, supaprastėja ir stalviršio priežiūra.

Naujakuriai namuose taip pat vis rečiau renkasi atviras lentynas ar nišas, ypač virtuvėje. „Jos atrodo gražiai, tik tada, kai nėra apkrautos, o daiktai skoningai sudėlioti. Grožį išlaikyti užtrunka, dažnai valyti dulkes, o šiandien dažnas tam nori skirti kuo mažiau laiko“, – patirtimi dalinasi virtuvės salono projektų vadovas.

10 patarimų, kad virtuvė visada atrodytų tvarkinga:

  1. Stenkitės neapkrauti stalviršių smulkia buitine technika, suplanuokite jai vietas.
  2. Naudokite vienodus muilo, indų ploviklio dozatorius.
  3. Apgalvokite, kur laikysite smulkius buities reikmenis tokius kaip šiukšlių maišai.
  4. Efektyviai išnaudokite virtuvės erdvę ir neapkraukite jos madingais, bet jūsų namams netinkamais sprendimais.
  5. Rinkitės po stalviršiu klijuojamas plautuves, tai neleis kauptis nešvarumams.
  6. Apgalvokite, ar tikrai pavyks palaikyti švarą atvirose lentynėlėse.
  7. Planuodami virtuvės baldus įvertinkite maisto gaminimo įpročius.
  8. Projektuodami virtuvės baldus nepamirškite praktiškumo.
  9. Dažnai naudojamiems daiktams numatykite patogią vietą, kad šie būtų „po ranka“.
  10. Reguliariai peržiūrėkite virtuvėje turimus daiktus ir nenaudojamus padovanokite ar atiduokite.
Straipsnio komentarai

Siųsti
Interjeras interjeras