Ievos Prunskaitės („Prusta“) kurtas interjeras. Leonas Garbačauskas
Namo Kaune interjeras: tamsių spalvų ir natūralių medžiagų derinys
Rasa Pangonytė

Lakoniškumas ir jaukumas – pagrindinės šio interjero temos, įgyvendintos pasitelkus natūralias medžiagas, tamsias spalvas ir bendrą šeimininkų bei architektės estetikos pojūtį.

Kaune esančio namo interjero kūrimas prasidėjo nuo funkcinių zonų perplanavimo. „Namas šlaite. Vienoje namo pusėje yra langai, kitoje – visiškai ne. Kad koridoriuje būtų daugiau šviesos, papildomai atsirado stoglangiai. Už virtuvės suprojektavome darbo kambarį, taip pat sujungėme vonios kambarį su miegamuoju. Peržiūrėjome tokias, atrodytų, smulkmenas, bet jos iš esmės keičia interjerą“, – pagrindinius pokyčius pristato interjero autorė architektė Ieva Prunskaitė („Prusta“).

Į pastatą patenkama per cokolinį aukštą, kuriame suprojektuotas garažas ir pagalbinės patalpos. Lakoniški, akmens rašto plytelėmis apklijuoti laiptai iš prieškambario veda į gyvenamąsias patalpas. Švaros pojūtį laiptinėje pabrėžia šviesios sienos, baltas metalinių vamzdžių atitvaras ir grūdintojo stiklo sienelė.

Foto galerija.: new_000244257_0

Pakilę laiptais atsiduriame koridoriuje, kur ilgą siaurą erdvę apšviečia per stoglangius krentanti natūrali šviesa ir išilgai lubų einantis šviestuvas. Koridoriaus sienas suskaido durys, kurias į viršų pratęsia to paties medžio dekoras. Kaip sako architektė, toks suskaidymas optiškai praplečia erdvę.

Laiptų dešinėje šeimininkų pageidavimu suformuota darbo zona, prireikus galinti tapti ir svečių kambariu. Gan atviras kambarys nuo virtuvės atskirtas siena-spinta. Einant aplink, ji keičia savo funkciją: ties laiptais įrengtos dekoratyvios lentynėlės smulkiems daiktams, darbo zonoje ji yra kaip knygų ir darbinių reikmenų lentyna, o virtuvėje virsta pagrindine siena.

Pasikartojantis interjero motyvas – linijos. „Svetainės erdvė plokščia, todėl įvairiomis linijomis norėjosi paaukštinti erdvę“, – paaiškina I. Prunskaitė. Valgomojo stalui parinktas stiklinis, erdvės neužstojantis užapvalintas stalviršis. Architektė sako tokiu būdu norėjusi sumažinti stačių kampų kiekį svetainėje. „Svetainė yra trapecijos formos, todėl buvo ganėtinai sudėtinga harmoningai sudėlioti baldus, kad jie teisingai susidėliotų“, – pasakoja ji.

Virš stalo kabantis grafinis šviestuvas įsitraukia į linijų žaismą ir tampa dominuojančiu gyvenamosios erdvės akcentu.

Interjero apdailai naudojama daug natūralaus medžio. Grindims pasirinktas šviesus ąžuolas, vertikalioms plokštumoms – tamsesnė mediena. „Pagrindinėse erdvėse naudojome dvi panašias medžio rūšis. Miegamajame, vonioje, drabužinės sienai naudojome eukaliptą, virtuvėje – ąžuolą. Stengėmės, kad formos būtų paprastos, o žaismingumas atsirastų per tokius akcentus kaip įvairiomis kryptimis susuktas faneros raštas, per elementus, kurie turi savo gylį“, – sako projekto autorė.

Netipinis namo projektas ir langų suplanavimas paskatino netradicinius interjero sprendimus. Svetainės suprojektuotą siaurą langą architektė įkomponavo tarp TV baldo ir žalvario karnizo viršuje. Žalvaris naudotas ir virtuvės salos nugaroje.

I. Prunskaitė sako, kad langų suplanavimas lėmė ir šeimininkų vonios kambario idėją: „Galimybės pažiūrėti pro langą norėjosi ir tėvų miegamojo vonioje, todėl sujungėme erdves ir įrengėme stiklinę sienutę, pro kurią iš vonios gali matyti miegamojo langą.“

Vonios kambarys suplanuotas taip, kad per langą nebūtų matyti nei tualeto, nei dušo. Berėmis dušas, lakoniškos formos vonia, pereinanti į baldą, monochromatinės spalvos vonios kambaryje kuria minimalizmo ir švaros įspūdį. Nors kambario plotas nedidelis, veidrodžio siena ir stiklinė pertvara suteikia erdvumo įspūdį.

Šeimininkų miegamasis – tamsus, bet jaukus. Galvūgalio sienai I. Prunskaitė parinko tamsų tekstilinį tapetą, derantį prie tamsios eukalipto medienos drabužinės.

Patogiai suplanuotus vaikų kambarius paįvairina žaismingi, pačių gyventojų pasirinkti tapetai, prie kurių architektė derino kitas kambario spalvas – lovas, stalus ir spintas. Vyresnėlio kambariui gyvumo suteikia per sieną ir spintelę einantis trijų spalvų dekoras.

Vaikai vonios kambariu dalijasi su svečiais, todėl ženklų, liudijančų jauną gyventojų amžių, jame nėra. Vonios kambario apdailai naudotos tos pačios medžiagos kaip ir kitose namų erdvėse.

Straipsnio komentarai

Siųsti
Interjeras interjeras