Studijos „Rimartus“ kurtas interjeras Leonas Garbačauskas
Namo interjeras Kaune: aiškios linijos ir ramūs atspalviai
Rasa Pangonytė

Linijinė ritmika ir žemiškos spalvos dizaineriui Rimantui Špokui („Rimartus“) padėjo sukurti nuoseklų, solidų, ramybe alsuojantį namo interjerą.

Vytėnuose, Kaune, esantis naujos statybos (arch. Aurimas Zaniauskas, „Haus.lt“) gyvenamasis namas nėra itin didelis, tačiau suplanuotas racionaliai – atsižvelgiant į užsakovų poreikius ir sklypo situaciją. R. Špokas sako, kad nuo architekto projekto planas keitėsi minimaliai, kuriant interjerą šiek tiek pakeista tik vonios patalpa: „Toks namo suplanavimas ir struktūra yra gera bazė interjerui – erdvus ir aukštas holas, gan didelė svetainės zona su terasa ir vaizdu į gražiausią kiemo pusę, jaukūs kompaktiški kambariai kitame namo flange. Iš praktikos galiu pasakyti, kad L formos namai dažnai yra funkcionaliai ir patogiai suplanuoti.“

Solidus, bet ne per daug rafinuotas, suderintų proporcijų ritmiškas minimalizmas – pagrindinę interjero idėją išskiria dizaineris. Jis pasakoja, kad tai nėra pirmas užsakovų namas, todėl jie aiškiai žinojo ir išsakė savo poreikius. R. Špokas pripažįsta, kad kurti šį interjerą nebuvo lengva, bet džiaugiasi, kad procesas vyko kokybiškai, o su reikliais, pedantiškais ir gerą skonį vertinančiais užsakovais dirbti buvo labai įdomu.

Namų ašis – erdvi svetainė su valgomuoju (baldai – iš salono „Interio“), ažūrinėmis „Rimadesio Sail“ pertvaromis atskirta nuo virtuvės ir darbo kambario. Pasak R. Špoko, tokios pertvaros suteikia galimybę pridengti patalpas nesumažinant erdvės įspūdžio. „Kartu išlaikomas interjero ritmas ir skaidrumas, uždarytos pertvaros suteikia gylio efektą. Tokia pačia, tik mažesne pertvara atskirta ir miegamojo drabužinė“, – pasakoja jis.

Dizaineris sako, kad šias pertvaras pasirinko dėl aukštos kokybės, puikaus atlikimo ir estetinių savybių – labai gerų proporcijų linijinis bronzinio atspalvio metalinis konstruktyvas su tonuotu stiklu sukuria subtilų ritmą.

Pertvarų proporcijos davė toną ir kitiems elementams – lubų, sienų ir baldų ažūriniams fragmentams ir hole esančioms kolonoms. „Namo eksterjere taip pat pasikartoja tokia ritmika – parinktos ilgos ir siauros klinkerio plytos „Petersen“, linijinis terasos apšvietimas, metalinė tvora“, – į namo fasadą ir eksterjerą atkreipia dėmesį dizaineris.

Svetainėje traukos zona tapo dujinio židinio ir TV siena. Židinys suprojektuotas lygiai su grindimis, jam buvo paruoštas specialus įgilintas pamatas. Interjero autorius sako, kad visi buitiniai prietaisai namuose integruoti taip, kad netrikdytų ir turėtų savo vietą: „Pavyzdžiui, virtuvėje TV integruotas stikliniame baldo fasade virš baro.“

Svetainėje iš kitų baldų stilistiškai išsiskiria balta komoda. R. Špokas paaiškina, kad ji atsirado užsakovams pageidaujant puošnaus, išsiskiriančio iš aplinkos, bet neryškaus akcento. „Pasirinkta baltos spalvos reljefinė kompozicija su rožės, kaip grožio simbolio, fragmentais. Gamybai buvo naudojama erdvinio frezavimo technologija“, – originalų baldą pristato dizaineris.

Visose namo erdvėse vyrauja aiškios linijos ir ramūs atspalviai – dominuoja rusvi, pilki baldų ir sienų tonai, kuriuos pagyvina juodi ir bronziniai akcentai. Interjere daug natūralaus medžio: balinto ąžuolo grindys kambariuose, faneruoti baldų paviršiai. Bendros erdvės grindys ir vonių kambarių sienos klijuotos didelio formato plytelėmis. „Kai kurie baldų ir sienų fragmentai dengti specialiu dekoru, pavyzdžiui, židinio siena. Namo interjero ir eksterjero medžiagiškumą ir koloritą derinome vienus su kitais, nes norėjome sukurti harmoningą ryšį tarp vidaus ir išorės“, – vidaus ir išorės dermę pabrėžia interjero autorius R. Špokas.

Foto galerija:galerija_001:

Foto galerija.: new_000248390_0

Straipsnio komentarai

Siųsti
Interjeras interjeras