„Deform Space“ kurtas interjeras. Gabrielius Lenkšas
Modernus minimalizmas Laisvės alėjoje
Rasa Pangonytė

Po „Deform Space“ komandos prisilietimo patrauklų veidą kadaise praradęs šimtametis butas Laisvės alėjoje virto ergonomiškais, patraukliais ir funkcionaliais namais.

„Viena pagrindinių interjero idėjų, kuria remiamės projektuodami visus objektus, – neapkrauti erdvės nereikalingais daiktais, baldais, per sunkiais ir per intensyviais akcentais.

Šiame bute puikiai atsispindi modernus minimalizmas: visos zonos apgalvotos, visi baldai – tik būtini ir savo vietose“, – pristatydama komandos darbo rezultatą sako interjero dizainerė Greta Petrikaitė.

Ji pasakoja, kad didžiausiu iššūkiu atnaujinant 1890 m. statytame name esantį butą tapo pats rekonstrukcijos procesas. Norint sukurti šiuolaikinio žmogaus poreikius atitinkančius namus, savo vietoje liko tik laikančioji virtuvės, svetainės ir vonios kambario siena. Visas kitas teko perstatyti, o buvusias arkas padidinti. „Galima sakyti, kad vienas didesnių iššūkių tokio dydžio bute būna erdvės, pertvarų ir baldų suplanavimas, tačiau šiame bute mums puikiai padėjo paties buto forma. Jame sutalpinta ir dvigulė lova, ir atskiras valgomojo stalas, ir visi reikalingi prietaisai: indaplovė, didelis šaldytuvas, orkaitė, skalbyklė, džiovyklė“, – sako interjero dizainerė.

Citata:Šiame bute puikiai atsispindi modernus minimalizmas: visos zonos apgalvotos, visi baldai – tik būtini ir savo vietose.

Nedidelio buto langai žiūri į vidinį kiemą, kambarius skurdžiai pasiekia saulės šviesa, todėl pagrindinis projektuotojų tikslas buvo sukurti šviesią, vizualiai erdvią aplinką.

Siekdami didesnės erdvės vaizdo ir kiek įmanoma daugiau šviesos, pagrindinėje gyvenamojoje zonoje dizaineriai nepaliko nei durų, nei pertvarų. Patalpas vizualiai didina ir šviesios sienų, lubų, baldų spalvos, lengvo audinio užuolaidos. Prie erdvumo efekto labiausiai prisideda veidrodžiai. „Jų vietas parinkome kruopščiai ir apgalvotai. Paprasti veidrodžiai yra ir miegamajame, ir koridoriuje, ir vonioje. Svetainės zonoje tonuotas veidrodis sukuria optinę apgaulę, galima pamanyti, jog ten – anga į kitą patalpą. Pašvietus LED apšvietimu efektas tik dar labiau išryškėja“, – sako G. Petrikaitė. Veidrodžių nevengiama ir darbinėje virtuvės dalyje.

Dizainerė pastebi, kad veidrodiniai atspindžiai ne tik vizualiai padidina erdvę, bet ir pagyvina bute vyraujančius matinius paviršius. Gyvybingumo suteikia ir ritmiškai balduose, rankenose, šviestuvuose, santechnikoje pasikartojančios juodos spalvos detalės. Juodu metalu apsiūtos ir erdves skiriančios arkos. „Mūsų akimis, tai simbolizuoja ir pokytį, ir tvarumą – pačios arkos likusios nuo senojo buto, tačiau esama erdvė neatpažįstamai pasikeitusi“, – idėją atskleidžia interjerą kūrusi dizainerė.

Pasak I. Petrikytės, nedidelis miegamasis atlieka vien tik savo funkciją. Mažoje erdvėje dizaineriai stengėsi išnaudoti buvusius sprendinius. Taip seno radiatoriaus nišoje atsirado nedidelė lentynėlė su kištukiniais lizdais.

Baltos ir pilkos spalvos vonios kambarį pagyvina juodi dušo kabinos rėmai ir smulkūs interjero akcentai.

Foto galerija.: new_000230316_0

Straipsnio komentarai

Siųsti
Interjeras interjeras