Vaidoto Darulio fotografijos
Miegoti lydinti šviesa
Rasa Pangonytė

Kokybiškas miegas veikia mūsų savijautą, mąstymą ir lemia dienos sėkmę. Interjero architektė Vaida Atkočaitytė-Dališanskienė įsitikinusi, kad gerą miegą užtikrina ne tik patogi lova, bet ir miegamojo apšvietimas. Ji atskleidžia didžiausias daromas klaidas, dalijasi pagrindiniais miegamojo apšvietimo principais ir savo kurtų interjerų pavyzdžiais.

Esminės klaidos

Viena esminių klaidų yra ta, kad dažniausiai apšvietimas suvokiamas tik kaip natūralios dienos pakaitalas, skirtas atlikti tam tikras funkcijas patalpoje: judėti, dirbti ar tiesiog ją sutemus apšviesti. Įrengdami miegamąjį labai dažnai žmonės į kambarį atveda vieną ar kelis elektros laidus, galvodami, kad vėliau pakabins kažkokį šviestuvą. Toks požiūris klaidingas.

Prieš atvedant elektros laidus, reikia apgalvoti ne tik apšvietimo, bet ir baldų išdėstymo planą, žinoti, kokio dydžio ir tipo baldai bus. Turint baldų išdėstymo planą su parinktimis, apšvietimo planas turi būti rengiamas pasirinkus konkrečius šviestuvus arba bent jų tipus.

Klaidų pasitaiko net ir turint apgalvotą apšvietimo planą. Dažniausiai netinkamai parenkama šviesos spalvos temperatūra, patalpai apšviesti naudojamas tik vienas šviesos šaltinis, netinkama šviestuvų vieta arba netinkamai pasirenkami šviestuvai.

Apšvietimas pagal saulę

Norint gerai jaustis visą dieną, reikalingas geras miegas ir poilsis, o tai priklauso nuo žmogaus biologinio laikrodžio, kuris labiausiai susijęs su natūraliu nakties ir dienos ritmu. Kalbant apie miegamojo dirbtinį apšvietimą, tai gali atrodyti kaip visai nesusiję dalykai, bet yra priešingai. Miegamojo patalpos apšvietimas stipriausiai susijęs su natūraliu saulės ir paros ritmu, todėl projektuojant miegamojo apšvietimą reikėtų vadovautis natūraliu saulės pavyzdžiu gamtoje.

Vienas esminių iš gamtos atkartotinų elementų – šviesos spalvos temperatūra. Kadangi natūraliai gamtoje saulėlydis yra dienos šviesos perėjimas į tamsą, o saulėtekis – nakties tamsos perėjimas į šviesą, rekomenduotina miegamajame turėti arba kelis skirtingus šviesos spalvos temperatūros variantus, arba tik šiltą spalvą. Šilta neintensyvi šviesa atpalaiduoja ir padeda organizmui pasiruošti miegui, todėl prieš miegą rekomenduotina naudoti neintensyvią labai šiltos spalvos temperatūros šviesą, pvz., 2200–2700 K.

Miegamajame patartina įrengti keletą skirtingų šviesos šaltinių ir naudoti ne tik itin šiltos spalvos, bet ir šiltos baltos spalvos (2700–3000 K) arba kombinuotą, išskirtiniais atvejais net ir su neutralios spalvos (3500 K), apšvietimą.

Kada reikia kombinuoto apšvietimo?

Ar verta kombinuoti kelių skirtingų spektrų apšvietimą, priklauso nuo to, kokias funkcijas miegamasis atlieka. Geriausias kelių funkcijų pavyzdys – vaikų kambarys, kur vaikai ne tik miega, bet ir leidžia laisvalaikį bei mokosi.

Pagal funkcijas reikia pasirinkti ir šviesos spalvos temperatūrą. Įprastai, kad namuose būtų jauki atmosfera, patariama naudoti šiltos baltos 2700–3000 K apšvietimą, tačiau darbo ar mokymosi zonoje reikėtų apšvietimo, kuris kaip tik suaktyvintų smegenis ir didintų produktyvumą. Tokiu atveju darbo stalo apšvietimas gali būti 3000–3500 K. Kai kurie gamintojai rinkai siūlo stalinių ar sieninių šviestuvų su šviesos temperatūros spalvos reguliavimo galimybe – tai leidžia apšvietimą reguliuoti individualiai.

Apšvietimo sluoksniai

Kitas itin svarbus dalykas – galimybė susikurti apšvietimo scenarijų pagal paros laiką ir veiklą miegamajame. Tam reikia daugiau nei vieno šviesos šaltinio ir skirtingų šviesos sluoksnių.

Pirmasis sluoksnis – itin svarbus, dekoratyvus, jaukią ir atpalaiduojančią atmosferą kuriantis apšvietimas. Antrasis – funkcinis apšvietimas. Pavyzdžiui, skaitymo prie lovos, darbo vietos, kosmetinio staliuko ar veidrodžio apšvietimas. Galima naudoti šviestuvus, kurie atlieka keletą funkcijų, pavyzdžiui, skaitymo ir jaukios aplinkos kūrimo.

Jeigu kambaryje yra drabužių spinta arba veidrodis, reikėtų pagalvoti apie šių zonų ir pačios spintos vidaus apšvietimą. Jis turėtų įsijungti automatiškai atidarius spintos duris. Jei zona aplink miegamojo lovą yra naudojama ne tik miegui, reikėtų nepamiršti ir jos apšvietimo.

Trečiasis yra bendras apšvietimas. Jį galima kombinuoti naudojant labai skirtingus šviesos tipus, kurių pasirinkimas labai individualus pagal patalpą ir jos apstatymą bei dekorą. Bendrasis apšvietimas yra skirtas laisvai ir komfortiškai funkcionuoti visame kambaryje. Planuojant bendrą apšvietimą stengiamasi įsirengti pakankamai galingus šviestuvus, kad patalpoje iš karto atsirastų reikiamas šviesos liuksų kiekis. Iš tiesų tą patį šviesos liuksų kiekį kambaryje galima užtikrinti vienu metu sujungus skirtingų tipų apšvietimą, pavyzdžiui, funkcinį ir dekoratyvų ar akcentinį.

Jeigu kambaryje nėra nei spintos, nei stalo, vis tiek reikėtų pagalvoti apie bendrą patalpos apšvietimą ir neapsiriboti tik šviestuvais prie lovos. Galima apšviesti meno kūrinius arba kambario sienas, lubas, nuo kurių atspindėta šviesa švelniai pasklinda erdvėje.

Svarbiausia – skleidžiamos šviesos tipas

Renkantis šviestuvų dizainą ir tipą svarbu ne tik bendra interjero stilistika ir derančios formos, bet ir tai, kokio tipo šviesą šviestuvas skleidžia. Miegamajame itin svarbus vizualus komfortas, todėl reikėtų vengti itin ryškiai šviečiančių šviestuvų, taip pat šviestuvų su atviru šviesos šaltiniu akių lygyje ar žemiau, nebent tai yra tam tikro tipo lemputės, kurios yra nukreiptos į lubas gerokai virš akių lygio ir tiesiogiai nešviečia į akis. Toks šviestuvas naudojamas bendram apšvietimui, kai reikia daugiau šviesos patalpoje.

Geriausia rinktis šviestuvus, kurie skleidžia minkštą išsklaidytą ar nuo kitų paviršių atspindėtą šviesą. Todėl labai dažnai rekomenduojama naudoti paslėpto šviesos šaltinio apšvietimą nišose ar į sienos, lubų, grindų plokštumą nukreiptus šviestuvus.

Kalbant apie šviestuvų vietas, miegamajame itin svarbu turėti šviesos šaltinių žemiau akių lygio, nes tai natūraliai asocijuojasi su natūraliu gamtos ritmu ir saulės kaita, kai besileidžianti saulė pasislepia už horizonto, pranešdama apie dienos pabaigą ir kviesdama ilsėtis.

Prie lovos geriausia rinktis stalinius ir sieninius šviestuvus su šviesą išsklaidančiais gaubtais arba tokius, kurie šviesai išsklaidyti naudoja architektūrines interjero plokštumas. Minkštą šviesą sukuria gaubtai iš audinio ar stiklo.

Visiškai kitokie principai taikomi skaitymui lovoje skirtiems šviestuvams. Geriausia, jei jų šviesa koncentruota ir ją galima nusikreipti ten, kur patogu. Tokia šviesa leidžia skaityti lovoje netrukdant savo partneriui miegoti.

Vaikams – kitos taisyklės

Šviestuvų formas ir spalvas reikėtų derinti prie bendro interjero stilistikos ir pagalvoti, ar norime juos paryškinti sukurdami kontrastą, ar kaip tik paslėpti, sulieti su aplinka. Nepatartina rinktis itin ryškių spalvų šviestuvų. Jei norisi spalvų, svarbu atkreipti dėmesį į tai, ar šviestuvo korpuso spalva nekeičia šviestuvo skleidžiamos šviesos. Tiesa, kartais specifinė šviestuvo korpuso spalva ar papildomas šviesos spalvą keičiantis filtras yra naudojami specialiai.

Renkantis šviestuvų, šviesos spalvą ir šviestuvų galingumą reikėtų atkreipti dėmesį ir į patalpos spalvas bei jų tarpusavio santykį. Tai lemia, kiek šviesos bus vizualiai matoma, kiek atspindėta ir kiek sugerta aplinkos.

Vaikų ir suaugusiųjų miegamojo apšvietimas turi vieną pagrindinį skirtumą. Didžioji dalis suaugusių žmonių nori miegoti visiškoje tamsoje, todėl įsigyja netgi visiškai kambarį užtamsinančias užuolaidas. Maži vaikai kartais bijo tamsos, todėl jų kambaryje reikėtų įrengti budintį apšvietimą, kuris labai neryškiai galėtų degti visą naktį arba tiek, kiek reikės, ir skleisdamas itin blankią šviesą sukurtų jaukią atmosferą.

Interjeras interjeras