Bendrovė
„Medžiagų Biblioteka“ siūlys pernaudoti buvusios siuvyklos aplinkos detales
Pranešimas spaudai

Vilniaus Naujamiesčio širdyje, buvusios siuvyklos patalpose, duris atvėrė unikali „Medžiagų Biblioteka“ – pirmoji tokio pobūdžio erdvė Baltijos šalyse. Tai ne tik saugykla, bet ir kūrybinė laboratorija, kurioje architektai ir interjero dizaineriai galės pasirinkti senas medžiagas ir pernaudoti jas naujuose technologijų ir kūrybinių industrijų miestelio „Tech Zity Vilnius“ interjeruose.

„Tech Zity“ buvusiame siuvyklos komplekse pradėjo įgyvendinti ambicingą viziją – prikelti senus pastatus naujam gyvenimui ir sukurti „Tech Zity Vilnius“ miestelį. Prieš pradedant rekonstrukcijos darbus, buvo surinkta daugybė autentiškų apdailos medžiagų, interjero detalių ir daiktų, atspindinčių beveik 80 metų gyvavusios siuvyklos istoriją.

„Mes kuriame namus startuolių bendruomenei. Visas senas medžiagas ir daiktus inventorizavome ir sudėjome taip, kad būsimų interjerų architektai turėtų po ranka pristatinėdami vizijas - ką, kur ir kaip siūlo panaudoti. Visų mūsų tikslas - senus elementus integruoti į naujus modernius interjerus, kad jie būtų išskirtiniai, ne šabloniniai, juose būtų įdomu dirbti. O šalia dar ir kuriame partnerystes su menininkais, kurie naudodami tas pačias medžiagas ir daiktus sukuria naujus meno kūrinius“, – teigia „Tech Zity“ vadovas Darius Žakaitis.

Pasak jo, todėl ši biblioteka kurta kaip namai - siekiant parodyti, kokį jausmą galima sukurti kūrybiškai pasitelkiant priemones ir medžiagas, kurios įprastai nebūtų saugomos.

„Medžiagų Bibliotekoje“ lankytojai gali susipažinti su įvairiais eksponatais: nuo autentiškų plytelių iki baldų, sukurtų iš senųjų siuvyklos balkių arba siuvimo mašinų. Kiekvienas daiktas turi savo istoriją, kurią galima atrasti specialiai sukurtoje „Raudonojoje knygoje“ (www.techzity.com/biblioteka).

„Jei saugome nykstančią gamtą, galime saugoti ir kai kuriuos nykstančius daiktus ar medžiagas - todėl viską įprasminome simbolinėje „Raudonojoje knygoje“. Nors saugomų daiktų pavadinimai joje ir sugalvoti su šypsena, daiktai – tikri, išsaugoti ir pasiruošę sužibėti naujuose interjeruose“, – sako D. Žakaitis.

„Medžiagų Bibliotekos“ idėja gimė „A2SM“ architektui Aurimui Sasnauskui, kuris įgyvendina seniausio buvusios siuvyklos korpuso transformaciją.

„Neabejoju, kad architektams ir interjero dizaineriams, vos užėjus į šią erdvę, sužibs akys ir įsijungs kūrybinis procesas – net ir keleto senųjų unikalių detalių panaudojimas gali sukurti modernaus interjero išskirtinumą“, – teigia A. Sasnauskas.

„Tech Zity Vilnius“– būsimas didžiausias Europoje technologijų ir kūrybinių industrijų miestelis, kuriamas Naujamiestyje, buvusio „Lelijos“ siuvimo fabriko pastatų komplekse. Pirmojo etapo metu duris atvers apie trečdalis viso planuojamo komplekso - 15,5 tūkst. kv. m iš numatytų 55 tūkst. kv. m.

„Tech Zity“ valdo keturias startuolių, technologinių ir kūrybinių industrijų lokacijas Vilniuje – „Tech Park“, „Tech Arts“, „Tech Loft“ ir būsimą „Tech Zity Vilnius“. Įmonei taip pat priklauso darbostogų projektas Druskininkuose „Tech Spa“.

Straipsnio komentarai

Siųsti
Interjeras interjeras