Justės Petreikienės interjero projektas. Lina ADi
Logikos paieškos
Rasa Pangonytė

83 kv. m ploto butas šiuolaikinės architektūros daugiabutyje Vilniuje, Šnipiškėse, interjero architektei Justei Petreikienei įsiminė dėl keistų statytojų sprendimų. Norint sukurti funkcionalius ir patogius šeimos namus, juos teko iš esmės permąstyti.

„Jauna ir šiuolaikiška pora norėjo jų gyvenimo būdą atliepiančių šviesių, šiuolaikiškų namų. Reikėjo imtis didelių funkcinių pokyčių, kad sukurtume šeimininkų poreikius atitinkančias erdves“, – sako J. Petreikienė.

Originalus projektas stokojo patalpų tarpusavio proporcijų, turėjo be galo daug iš gipskartonio suformuotų tūrių, užkaborių, keistų kampų. Bute buvo numatyti du vonios kambariai: vienas su vonia, kitas – su dušo zona, neproporcingai didelė 16 kv. m holo erdvė. Kambariuose buvo suprojektuotos sieninės spintos.

Virtuvė – viena iš probleminių vietų, kurią buto savininkams paliko statytojai. Architektė prisipažįsta, kad ilgai ieškojo sprendimo, kaip sujungti per dvi atskiras plokštumas išdėstytą virtuvės erdvę. Idėjų buvo daug, tačiau visą laiką sunkiai sekėsi suderinti virtuvės funkcionalumą su estetiškai patrauklia ir malonia leisti laiką svetaine. Galiausiai apsispręsta pasilikti prie netradicinio statytojo sprendimo.

„Sakyčiau, kad jis visai pasiteisino. Su baldininkų pagalba mėginome skirtingas plokštumas vizualiai sujungti suformuodami medžiagų perėjimą per kampą. Efektą kuria pereinantis stalviršio kraštas ir į plokštę su lukštu įvilktas sienos kampas.“

Interjero architektė prisipažįsta nerimavusi, ar virtuvė nebus pernelyg keista, bet rezultatu visi liko patenkinti, puikiai padirbėjo ir baldininkai („Azetas“).

Išėjimas į terasą – dar viena vieta, kuri užsakovams kėlė daug nerimo. Durys įrengtos stipriai aukščiau nei grindų lygis. „Bene pirmas užsakovų̨ klausimas man, ką su juo daryti, – prisimena J. Petreikienė. – Išsigryninau kelias idėjas ir apsisprendžiau formuoti dar vieną patogią, ergonomišką pakopą. Vizualiai abi pakopas iki pat lango rėmo „įvilkome“ į parketlentes.“ (Grindys – iš salono „Gilės grindys“)

Ant tokios pakopos-palangės galima prisėsti, pastatyti dekoratyvinį šviestuvą, o funkciškai pakopos palengvina aukštai suformuotą išėjimą į terasą.

Bute praktiškai iš naujo suprojektuota ir vonios kambario erdvė. Iš esmės pakeitus pertvarų pozicijas pavyko sukurti kiek neįprastą pailgą vonios patalpą. „Joje telpa du praustuvai su patogiu baldu, WC puodas, aukšta spinta skalbyklei ir džiovyklei, kompaktiška vonia ir erdvi dušo zona. Rezultatas tikrai džiugina“, – sako J. Petreikienė.

Išskirtinis akcentas miegamojo erdvėje – stiklinė drabužinė. Pagal originalų projektą drabužinė bute nebuvo numatyta. Užsakovų pageidaujamą interjero zoną pavyko sukurti stipriai pakeitus buto pertvarų išdėstymą, tačiau ji pasirodė esanti per maža.

„Drabužinės plotą praplėtėme su lengvo stiklo tūriu išlįsdami į miegamojo erdvę. Vizualiai šis sprendimas kambario nesumažina, o įeinama drabužinės patalpa išėjo optimalaus dydžio. Kad stiklas nebūtų vizualiai per šaltas, jį derinome su dekoratyvinėmis užuolaidomis, kurios vaizdą suminkština.“

Anot J. Petreikienės, suformavus stiklo pertvaras miegamajame atsirado niša darbo zonai, kurios užsakovai taip pat labai norėjo.

Statytojų paliktas pirminis buto projektas pasikeitė neatpažįstamai. Iš dviejų vonios kambarių liko tik vienas, atsirado atskira maža WC patalpa, miegamasis su įeinama drabužine ir darbo erdve. Sumažinus per didelį holą, padidintas vonios kambarys, o holas išliko patogus ir funkcionalus su erdvia sandėliuoti pritaikyta spinta.

Bute paklotas natūralaus ąžuolo parketas, baldams naudojamas ąžuolo lukštas, vilnoniai audiniai, šlifuotas nerūdijantysis plienas, akmens imitacijos plytelės. Dominuoja šiltos, pastelinės spalvos.

Foto galerija:galerija_001:

Foto galerija.: new_000322185_0

„Itin džiaugiuosi įgyvendintais pakeitimais, dėl kurių projektas įgavo daugiau logikos ir tapo patogesnis užsakovams. Dirbdama su šiuo projektu vadovavausi savo filosofija apie laikui nepavaldų, modernų interjerą. Rinkomės gana klasikinius paviršius, medžiagas, formas“, – sako interjero autorė J. Petreikienė.

Straipsnio komentarai

Siųsti
Interjeras interjeras