„SantaMonika“ kurtas interjeras Vytenis Raubickas
Kas slypi po sąvoka „šilti namai“? Dizainerių nuomonė
Namas Ir Aš

Studijos „SantaMonika“ įkūrėjos, architektės ir interjero dizainerės Santa Simonavičiūtė ir Monika Kinderytė juokauja, kad šilumos įspūdžiui interjere sukurti tinka viskas, kas traukia dulkes: kilimai, aksesuarai, meno kūriniai ir kiti savitumo suteikiantys dalykai. Dabar tai – madinga.

Interjero studijos „SantaMonika“ įkūrėjos, architektės ir interjero dizainerės Santa Simonavičiūtė ir Monika Kinderytė sako, kad sąvoka „šilti namai“ neapsiriboja vien sienų spalva ar interjero stiliumi. Kai klientai prašo šilto interjero, jos žino, kad žmonės pirmiausia nori namų, kuriuose galėtų atsipalaiduoti ir jaustis savimi. Žinoma, tam padeda ir bendri jaukių namų kodai, pavyzdžiui, pastelinės, žemiškos, iš gamtos paimtos spalvos.

Monika Kinderytė ir Santa Simonavičiūtė

S. Simonavičiūtės nuomone, šiltų namų įvaizdį labiausiai kuria smulkios, žmogų atspindinčios detalės: šviestuvai, kilimai, paveikslai, kelionių nuotraukos ar suvenyrai. „Dabar kaip niekad interjeras yra nukreiptas į žmogų. Nedaug kas nori gražių fasadinių namų. Žmonės nori, kad namai atspindėtų būtent juos. Užsakovai, kurie įsirengia nebe pirmą būstą, iš ankstesnių namų pasiima mielus daiktus. Būna, kad prie mėgstamo paveikslo tenka pritaikyti visą interjerą. Taigi labai svarbu namų savitumas, ateinantis tiek per spalvas, tiek per smulkius objektus. Žmonės tampa labai asmeniški, intymūs, jautrūs“, – pasakoja interjero specialistė.

Kolegės minčiai pritarianti M. Kinderytė sako, kad vienu metu smulkių elementų vengta, baiminantis, kad jie tik kaupia dulkes, dabar atsirado suvokimas, kad visos smulkios detalės ir sukuria jaukumo įspūdį: „Kartais mūsų prašo pašalinti iš vizualizacijų visas vazas ir kitus elementus. Tuomet sakome, kad galime tai padaryti, bet nebebus į ką žiūrėti, nes sienos, sofos ir esminiai elementai yra tik interjero pagrindas, jie nesukuria šilumos.“

Jos stebi tendenciją, kad netgi nuomai skirtus butus žmonės dabar įrengia jaukesnius, su mintimi, kad juose gyvens patys.

Šiltas betonas ir metalas

Nors abi specialistės pabrėžia, kad interjero šiluma nepriklauso nuo stilistikos ar vyraujančios spalvos, sako, kad esminius dalykus vis dėlto reikia žinoti. Pavyzdžiui, pasirinkti tinkamą apšvietimą. „Pirma taisyklė – pasirinkti šilto spektro šviesą ir nemaišyti šilto ir šalto spektro spalvų lempų. Dažnai pasitaiko, kad LED šviestuvai skleidžia šaltą šviesą, o visi kiti šiltą“, – sako S. Simonavičiūtė. Ta pati taisyklė galioja ir spalvų tonacijoms – šiltų ir šaltų tonų tarpusavyje geriau nemaišyti.

 „SantaMonika“ kurtas interjeras.

Antras svarbus momentas – natūralumas, o natūralu tai, kas ateina iš gamtos. „Pirmiausia tai medis. Bet net ir betonas, metalas gali namams suteikti šilumos. Taip pat gamtos spalvos: gelsvi, rudi, žalsvi, tam tikri melsvi tonai. Užtenka pasižvalgyti aplink. Pastelinės, žemės spalvos – kelias į jaukius namus“, – sako M. Kinderytė.

Profesionalios dizainerės pastebi, kad jaukumo namams suteikia šilto tono metalai – auksas, varis. Matydamos, kad į interjerus sugrįžta pirminės metalo spalvos, jos prognozuoja, kad ateinančiais metais chromas išgyvens renesansą. „Nereikia bijoti metalo, kartais jo net nepastebime, kartais jis taip natūraliai atrodo, kad netgi išnyksta bendrame interjere“, – sako interjero specialistės.

Nors daugumai betonas atrodo pilkas ir šaltas, architektės turi kitą nuomonę. Anot jų, natūraliai betonas yra žalsvas, o su šia medžiaga siejamas industrinis, loftinis stilius taip pat gali būti labai jaukus. Tai priklauso nuo to, kaip „apžaisime“ visą erdvę, kokiais daiktais ją apstatysime. Kaip pavyzdį jos pateikia savo kurto lofto interjerą, kuriame tarpusavyje suderinti gamtiniai elementai – betono perdangas sušildo žalsvi, geltoni tonai ir virštinkinei elektros instaliacijai panaudotas natūralus varis. Papildomos šilumos suteikė ir šeimininkų turėti daiktai.

Balansą kuria antonimai

Interjero kūrėjos sako, kad harmonijos ir jaukumo namams suteikia įvairių formų deriniai. Jos pataria vengti vien tik aštrių, tiesių linijų arba pernelyg suapvalintų formų ir išlaikyti balansą. „Jei namai labai taisyklingi, virtuvėje vien statūs kampai, lenkta sofa, baldų rankenėlės interjerui suteiks organikos. Poros lenktų elementų visiškai užtenka“, – sako M. Kinderytė.

Citata:Lenktos formos palengvina griežtą interjerą, bet dažnai persistengiama. Juokaujame, kad, pradėjus lenkti tuos kampus, sunku sustoti.

Interjeruose vis dažniau matomą arkos motyvą jos vadina pačia stabiliausia konstrukcija, naudota senovės Romoje. „Arka buvo pagrindinis namų elementas, bet ir tuomet naudotas saikingai. Reiktų pasirinkti, ar lenktos formos interjere kartosis per didžiuosius baldus, ar per elementus, o gal arką paliksime tik viename įėjime. Lenktos formos palengvina griežtą interjerą, bet dažnai persistengiama. Juokaujame, kad, pradėjus lenkti tuos kampus, sunku sustoti“, – juokiasi S. Simonavičiūtė.

Anot pašnekovių, šilumos įspūdį namuose kuria priešingos medžiagos, tekstūros, spalvos. „Minkšta–tvirta, šviesu–tamsu, matinis–blizgus – antonimai sukuria balansą“, – sako M. Kinderytė. Anot jos, minkštumo įspūdį suteikia dabar madingas buklė audinys, aksomas. Namuose, kuriuose vyrauja šaltesni tonai ar šaltesnės medžiagos, jos siūlo pakabinti minkštas krentančias užuolaidas, sukuriančias jaukumo įspūdį.

Vonios kambariui – ypatingas dėmesys

„SantaMonikos“ duetas įsitikinęs, kad net daug praktiškumo reikalaujantis vonios kambarys gali būti jaukus. Jos pataria šiai erdvei skirti ypatingą dėmesį, nes vonios kambarys atlieka daugybę svarbių funkcijų: ši erdvė gali būti skirta ir maudynėms, ir skaitymui, ir meditacijai, pasiruošti naujai dienai ir užbaigti ją. Dizainerių nuomone, vonios kambarys kartais yra svarbesnis nei svetainė, kurioje eilinę darbo dieną būname visai trumpai. „Kartais manoma, kad vonia ir miegamasis nesvarbu, nes namus reprezentuoja svetainė, bet iš tiesų, galvojant ne apie kitus, o apie gyventoją, svarbiausia yra miegamasis ir vonia“, – įsitikinusi S. Simonavičiūtė.

 „SantaMonika“ kurtas interjeras.

M. Kinderytė sako, kad vonios kambariui šilumos suteikia tinkamai parinktas apšvietimas, o jo variantų šioje erdvėje yra begalės, pradedant budinčiomis lemputėmis, apšviestomis nišomis ir baigiant virš vonios kabančiais šviestuvais. Ieškantiems papildomo jaukumo dizainerės pataria išmėginti vandeniui atsparius tapetus, įvairesnius plytelių raštus, atkreipti dėmesį į detales.

S. Simonavičiūtės nuomone, vonios kambario spalvas reiktų rinktis pagal poreikį ir temperamentą. Norintiems greičiau išsibudinti ryte ji rekomenduoja rinktis ryškesnes, aktyvesnes spalvas ar bent interjero akcentus. Nemėgstantiems ryškių spalvų dizainerės pataria vonios kambariui gyvybės suteikti per plytelių raštą, skirtingą jų dydį, paeksperimentuoti su skirtingomis faktūromis ir pan.

Jos tvirtina, kad netgi marmuras ar marmurą imituojančios akmens masės plytelės gali atrodyti šiltai, parinkus tinkamą raštą, tonus, paviršių. „Jei paimsime baltą plytelę su pilkomis gyslomis, interjeras tikriausiai atrodys šaltai, bet, jei šalia priderinsime kažką ekspresyvesnio, o gal kaip tik – ramesnių tonų, viskas susitvarkys“, – tikina M. Kinderytė.

Foto galerija:galerija_001:

Foto galerija.: new_000274532_0

Dizainerės pataria nepatingėti ir prieš klojant marmuro ar jo imitacijos plyteles sudėlioti piešinį, kad raštas būtų vientisas ir atsirastų harmonija.

Kaip ir visuose namuose, kuriant šilumos įspūdį vonios kambaryje, jos pataria pasikliauti medžiu – medinis suoliukas ar spintelė iškart suteiks jaukumo.

„SantaMonikos“ duetas sako, kad kuriant jaukius namus griežtų taisyklių nėra. Svarbiausia, kad namai būtų funkcionalūs, kokybiški ir patiktų ten gyvenantiems žmonėms, o ne draugams ir svečiams.

Interjeras interjeras