Kabliukai PUP Vincas Čygas ir Barbora Adamonytė-Keidūnė
Kabliukų dizainą įkvėpė pabirusios pupos
Rasa Pangonytė

Pupos formos kabliukus PUP sukūrusi dizainerė Barbora Adamonytė-Keidūnė stebi ir stebisi, kad skirtinguose namuose šie maži objektai atsiskleidžia naujai.

Įkvėpimas sukurti sieninius kabliukus PUP dizainerei kilo pastebėjus pabirusių pupų raštą. „Tokį efektą kuria ir PUP – taškas ant sienos iš tolo, linkiai ir rievės – iš arti, – sako ji ir pripažįsta, kad pupų forma ją kiek „persekioja“ – ji atsispindėjo ir kituose objektuose. – Pabirusios pupos kūrė tam tikrą ritmą, kurį perkėliau ant sienos paviršiaus. Šiuo atveju norėjau likti ties mažo gabarito objektu, kažkiek dydžiu artimu pupoms, paanalizuoti tokio mažo elemento linkius ir proporcijas“, – pasakoja B. Adamonytė-Keidūnė.

Kūrėja sako, kad aplinka, reiškiniai ir visos smulkmenos itin veikia emocinę būseną, o patirtys susijungia į kartais netikėtus pavidalus. „Kaip kūrėjai, tikiu, svarbu stebėti ir fiksuoti, o vėliau net ir nustebti, kad tie pastebėjimai virsta rezultatais“, – apie savo pastabumą detalėms sako objektų dizainerė.

Išskaptuotas iš ąžuolo, PUP kabliukas nugaroje turi išlinkimą, leidžiantį pakabinti drabužius, aksesuarus ar pakabą. Tvirtinant prie sienos kabliuką PUP galima pasukti pagal pageidavimą: vertikaliai arba horizontaliai. Tai, kad kabliukai bus pagaminti iš medžio – šiltos ir tvirtos medžiagos, autorė sako žinojusi dar kūrybinio proceso pradžioje, o konkretų medį paskatino pasirinkti gamintojai. „Pradėjusi kurti kabliukus jau žinojau, kad rinksiuosi medį dėl tvirtumo ir šilumos. Ąžuolo pasirinkimą padiktavo diskusija su gamintojais, o įmirkymas natūraliu aliejumi – praktinis dėvėjimosi sprendimas. Vasarą teko paeksperimentuoti su metalo liejimu, tad dabar yra ir aliumininė PUP versija, kuri turi ryškesnį svorį, spindesį, o kiekvienas kabliukas – unikalų paviršių“, – pasakoja ji.

Citata:Mažas objektas su aibe gamybos iššūkių ir vis dar stebinančiais naujais panaudojimo būdais.

Kurdama kabliuką dizainerė pirmiausia mąstė apie prieškambario erdvę ir skrybėlių bei veido kaukių kabinimą, tačiau gamybos metu nusprendė kabliuką „atitraukti“ nuo sienos ir sukurti pailgintą nugarinės dalies detalę. Šis sprendimas leido užkabinti drabužius ar kitus aksesuarus ne tik už PUP dviejų galų, bet ir pakabinti pakabą galinėje dalyje. „Turint rankose prototipą buvo pastebėta, kad PUP prie sienos gali būti tvirtinamas ir horizontaliai, ir vertikaliai. Mažas objektas su aibe gamybos iššūkių ir vis dar stebinančiais naujais panaudojimo būdais“, – sako B. Adamonytė-Keidūnė. Ji džiaugiasi, kad kabliukus įsigiję žmonės atranda vis naujų jų panaudojimo būdų: PUP savo vietą rado ir vonioje rankšluosčiams džiauti, ir grožio kampe papuošalams pakabinti.

Dizainerė tiki, kad tokie smulkūs elementai kaip kabliukai namuose gali tapti tiesiog šypseną keliančiais objektais. „Pirmiausia gerai savo funkciją atliekantis objektas netrukdo, nedirgina ir palengvina kasdienę buitį, o jo charakteris gali paveikti emocijas bei patirtis. Aptakios kabliuko formos ir linkiai nėra agresyvūs, jie labiau neutralūs ir jaukūs – netrikdantys, tyliai atliekantys savo funkciją“, – apie detalių svarbą interjere sako ji.

Straipsnio komentarai

Siųsti
Interjeras interjeras