Vaivos Mažonės interjero projektas Vaiva Mažonė, Lukas Mykolaitis
Jūrų marių link
Rasa Pangonytė

Įkvėpta modernistinės Kuršių nerijos prieplaukos, gelbėjimo stočių ir jaukių medinukų architektūros kontrastų, architektė Vaiva Mažonė sukūrė dvejus trumpam pabėgimui ar ilgesnėms atostogoms skirtus namus. Apartamentai žiemą kviečia sušilti nuosavame SPA, o vasarą – pabėgti nuo žemyne garuojančio asfalto.

Anot V. Mažonės, ypatingą namų nuotaiką užkodavo pati vieta – Kuršių nerijos gamtinis karkasas, atšiauri gamta ir artimoji aplinka – tradicinių medinių namų architektūra. Kurdama interjerus, ji sako ieškojusi balanso tarp atšiaurumo ir šilumos.

Du poilsiui skirti butai yra naujai rekonstruotame name. Tai leido sukurti visapusiškai komfortiškus namus – įrengti kokybiškas vėdinimo sistemas, kondicionavimą ir kitus šiuolaikiniam žmogui reikalingus patogumus. Į abejus apartamentus patenkama pro vidinio kiemo galeriją, kuri užtikrina ramų poilsį.

V. Mažonė sako, kad „Marių link“ ir „Jūrų link“ pavadinimus gavę apartamentai – tarsi broliai dvyniai. Nors šiek tiek skiriasi jų planinė struktūra, abeji sukurti ta pačia architektūrine kalba. „Juos vienija bendra medinių skulptūrų-amuletų koncepcija, ta pati natūrali žemiškų tonų paletė, tie patys akmens ir medžio paviršiai. Vienintelis skirtumas, kurį padiktuoja planinė struktūra, – vieni apartamentai puikiai tinka dviejų žmonių kinematografiškam poilsiui, kiti skirti keturių asmenų šeimos atostogoms“, – sako projekto autorė.Abejuose apartamentuose įrengtos erdvios svetainės, sujungtos su valgomaisiais ir virtuvėmis. Į visus kitus kambarius – vonios, miegamuosius ir drabužines – patenkama per tamsaus medžio skydais dengtus holus. Taip aiškiai atskiriamos bendros ir privačios erdvės. Pagrindinis netipinis funkcinio plano bruožas – miegamajame įkurta SPA zona ir kino teatras. Toks sprendimas pasirinktas norint itin ilgą miegamojo erdvę suskaidyti į kelias nominalias zonas.

Foto galerija:galerija_001:

Foto galerija.: new_000322293_0

„Įdomiausius techninius ir architektūrinius sprendimus kaip visada padiktuoja problemos“, – šypsosi V. Mažonė. Nepatogios planinės struktūros vonios kambarys neleido rasti vietos praustuvui, todėl jis atsidūrė kambario centre. Vanduo į praustuvą teka iš lubų.

Nenorėjusi svetainės palubėje kyšojusių masyvių betono luitų dengti nei tipiniu TV baldu, nei gipskartonio apsiuvais, ji sukūrė masyvias faneruotas lubas, savo laiptavimu primenančias pastato fasade esančius medinius karnizo karpinius.

V. Mažonė pabrėžia, kad kurdama šiuos interjerus vengė bet kokių dirbtinų dekoro elementų, o renkantis apdailos medžiagas ir spalvas didžiausią vaidmenį atliko pati vieta: „Vykdami atostogauti į Nidą, žmonės vyksta į gamtą, todėl po pasivaikščiojimo pajūriu namai, į kuriuos grįžtame, turi pratęsti gamtos pojūtį. Apartamentuose gausu natūralaus medžio, akmens, organiškų audinių, natūralaus molio paviršių, smėlį primenančių lietų natūralių grindų. Spalvų paletė taip pat surinkta iš kopų ir pamiškės.“

Visa SPA zona padengta grublėtomis ryškios tekstūros didelio formato akmens plytelėmis. Kino ekranas – paprasta molio tinko siena. Išjungus projektorių, ekrano pėdsakų nebelieka.

Grublėtas akmens plytelių paviršius sukuria darnų sąskambį su iš marių dugno ištrauktais akmens rieduliais. „Erdvinei SPA kompozicijai trūko kelių objektų, todėl vietoje įprasto dekoro nutariau to ieškoti marių pakrantėje. Kuršių nerijai akmens rieduliai nėra būdingi, visi jie buvo atvežti praėjusį šimtmetį, intensyviai statant uostus ir kitus architektūrinius statinius. Todėl keletą marių pakrantėje pamestų, po pusšimtį kilogramų sveriančių riedulių atsiridenome į objektą. Tai buvo paskutinis brūkštelėjimas SPA erdvėje“, – akmenų atsiradimo interjere istoriją pasakoja V. Mažonė.

Pagrindiniais šių namų meniniais objektais architektė vadina medines skulptūras. Žmogaus figūrą primenančios skulptūros sukurtos remiantis autentiškais Kuršių nerijos amuletais, dar vadinamais kuršiukais. Jie buvo skaptuojami iš medžio, gintaro ir akmens. Projekto autorė sako, kad interjerui skirtų skulptūrų mastelis labai stambus – didžioji siekia du metrus. Anot jos, naudojant tokių gabaritų meno kūrinius, interjere sukuriamas papildomas emocinis svoris, bet kokia erdvė su tokiu objektu praranda bet kokį buitiškumą.

Skulptūriški ir valgomiesiems pasirinkti japandžio stiliaus šviestuvai, pagaminti iš medžio ir lino. Ant molio sienų kabo tuščios natūralaus lino drobės. Kaip sako architektė – kad liktų vietos ramioms mintims, nes apartamentai ir visa Kuršių nerija skirta atitrūkti nuo žemyno gyvenimo.

Straipsnio komentarai

Siųsti
Interjeras interjeras