Miglės Gruodytės kurtas interjeras. Rūta Strakšaitė
Jaunos šeimos namų interjere dizainerė įpynė ir prabangos elementų
Rasa Pangonytė

Modernūs, šviesūs namai su prabangos elementais – tokiu tikslu kurdama jaunos šeimos apartamentus Vilniuje vadovavosi interjero dizainerė Miglė Gruodytė („Du design“). Dėl pandemijos šiam tikslui pasiekti prireikė beveik pustrečių metų.

Dizainerė pasakoja, kad su buto šeimininkais yra dirbusi anksčiau, todėl kuriant šį interjerą abi pusės galėjo atsipalaiduoti: „Man buvo žinomas jų skonis, iš kitos pusės, klientai pažinojo mano darbo specifiką, tad stipriai atsipalaidavo ir daugelį sprendimų leido tiesiog priimti man, pasitikėdami mano skoniu ir estetikos suvokimu. Orientavomės į lengvą modernios klasikos stilių, kremines, pastelines spalvas ir lengvos prabangos elementus. Atitinkamai rinkomės medžiagas ir sprendimus, artimus šiam stiliui.“

Erdviame, per du aukštus išsidėsčiusiame bute vyrauja šviesa ir erdvumas. Tokiam įspūdžiui pasiekti dizainerė naudojo šviesias spalvas, tik būtiniausius baldus ir laikėsi medžiagų vientisumo principo.

Apdailos darbus atlikę „MGV apdaila“ specialistai padėjo įgyvendinti „minkšto“ interjero idėją – vengiama aštrių kampų, vyrauja užapvalintos formos, sienų, spintų plokštumas sušvelnina frezuoto medžio raštai. Dizainerė pasakoja, kad šią temą padiktavo namų šeimininkė, pageidavusi užapvalinto virtuvės kampo. „Vėliau apvalumo ir minkštumo temą kartojome“, – sako ji.

Modernų, klasikos elementais papildytą interjerą planavusi M. Gruodytė prabangos įspūdį kūrė aukso spalva. Baldų apdailai, laiptų turėklams, šviestuvams taip pat naudojami aukso elementai. „Kad sukurtume kontrastus ir išvengtume perdėto saldumo, kaip atsvarą rinkomės juodas detales: santechnika, durų rankenos, dalis dekoratyvinių šviestuvų – juodi“, – atkreipia dėmesį interjero autorė.

Anot dizainerės, sienų lipdiniai ir frezuotos baldų plokštumos kuria įdomų vaizdą, „gylio“ įspūdį, suteikia išbaigtumo jausmą ir paįvairina interjerą įvairiomis faktūromis. Kaip kontrastą šviesioms sienoms dizainerė salone „Medžio stilius“ parinko tamsesnio atspalvio ąžuolo parketą. Anot interjero autorės, „Chevron“ eglutės raštas – puikiai atpažįstamas klasikinių interjerų elementas, įstrižos linijos padeda kurti švelnesnį, subtilesnį ir prabangų vaizdą. „Taip pat mums buvo aktualu paslėpti pirmo aukšto patalpų nesimetriją, nes pati erdvė nėra standartinė, yra nelygiagrečių sienų, tad eglutės raštas, palyginti su paprastomis lentomis, tarsi „ištirpsta“ ir nepabrėžia to, ko mes nenorime“, – sako M. Gruodytė.

Į antrą aukštą vedantys laiptai tapo viena iš pirmo aukšto vizualinių ašių. „Norėjome, kad jie būtų vizualiai tvirti, stabilūs, ryškūs, tačiau kartu ir turintys subtilumo bei prabangos, todėl pasirinkome juodos spalvos turėklą – kaip kontrastą baltam laiptų karkasui, o visame interjere pasikartojantis aukso motyvas rado vietą ant turėklų strypelių. Pastarieji pasirinkti kvadratiniai – griežtumui pabrėžti.“

Laiptams pabrėžti pasirinktas pakopose paslėptas LED apšvietimas. „Vėliau kartu atsiradusi integruota spinta, suoliukas ir grindų dangos atskyrimas sukuria vizualiai stipriai atskirą prieškambario zoną“, – sako M. Gruodytė.

Interjero dizainerė pasakoja šį butą pradėjusi projektuoti dar statant namą, todėl pagal poreikius iš anksto galėjo pakoreguoti buto suplanavimą ir išvengti didelių pokyčių vėliau. „Pirmame aukšte buvo numatyti du miegamieji kambariai, vieno jų atsisakėme, ten numatydami drabužinę. Tai leido padidinti svetainę ir prijungti papildomą langą. Antrame aukšte šiek tiek perstumdėme sienas ir padidinome miegamąjį. Jame atsirado nedidelė drabužinė – ji slepiasi už frezuotos sienos. Funkciškai perplanuoti ir visi trys vonios kambariai“, – pasakoja ji.

Pirmame aukšte esančiame vonios kambaryje sutalpinti visi buities prietaisai – skalbyklė ir džiovyklė, todėl ten atsirado ir medžio lukšto spinta. Šią patalpą dizainerė projektavo laikydamasi tęstinumo principo: „Net jei laikysime duris atidarytas, matysime tas pačias plyteles kaip virtuvėje. Spintos spalva atkartoja parketlenčių spalvą, visas pirmo aukšto koloritas – bendras.“

Antrame aukšte vienas vonios kambarys skirtas vaikams ir svečiams. Galvojant apie vaikus, šalia marmuro motyvų čia atsirado ryški jūros mėlynumo spalva, žaismingesnis praustuvo baldo dizainas ir veidrodžio-šviestuvo derinys.

Į pagrindinę vonią galima patekti tik iš šeimininkų miegamojo. „Kūrėme ją itin jaukią ir romantišką. Norėjau šią erdvę sukurti maksimaliai prabangią, kad savo namuose klientai jaustųsi tarsi SPA centre, todėl vengiau visas sienas dengti plytelėmis, naudojome jas tik taškymosi zonoje, kambaryje gausu jaukaus LED apšvietimo“, – savo idėją paaiškina M. Gruodytė. Dėl rekuperatoriaus esančias žemas lubas vizualiai paaukština lenktas kraštas su paslėptu LED apšvietimu.

Komentuodama apšvietimo sprendimus, dizainerė sako didžiausią dėmesį skyrusi funkcinėms zonoms ir skirtingiems scenarijams ir pasidžiaugia, kad žmonės vis labiau supranta, jog šviesa – ne tik funkcija, bet ir nuotaika, jausmas, momentas. „Visada smagu turėti galimybę namie kurti skirtingus scenarijus. Galbūt vieną dieną jums norisi ryškumo ir aiškumo, kitą kartą norėsite jaukios prieblandos. Tai ir noriu sukurti savo klientams. Daug kur naudojame paslėptą LED apšvietimą – jis ne tik jaukus, bet ir prabangus, akcentinis. Laiptams apšviesti LED naudojome iš praktiškumo – vien sieninių šviestuvų nebūtų pakakę, o kitokio apšvietimo principo nesinorėjo“, – sako M. Gruodytė.

Foto galerija:galerija_001:

Foto galerija.: new_000242158_0

Straipsnio komentarai

Siųsti

Ona 01.06 23:54
Baisiai nuobodus interjeras.

Interjeras interjeras