120 kv. m butas Paupyje, Vilniuje Gedmantas Kropis
Jauki eklektika Paupyje
Rasa Pangonytė

Naujai išskilusiame Paupio rajone namus keturių žmonių šeimai įrenginėjusi studija „In Arch“ vadovavosi užsakovų iškelta užduotimi: jaukūs, saviti, išskirtiniai.

Studijos vadovė Indrė Dorofėjūtė džiaugiasi – šis projektas buvo vienas iš tų, kai klientas žino, kokiuose namuose norėtų gyventi. „Užsakovas gana aiškiai išsakė, kas jam patinka ir kokie jo poreikiai (funkcionalumas bei estetika), o mes tai žinodami bei pasitelkdami savo kūrybiškumą, žinias, kažkiek tendencijas, sukūrėme šį interjero projektą. Rezultatu labai patenkintas ir užsakovas, ir mes“, – sako interjero architektė.

I. Dorofėjūtės teigimu, šių namų interjerą, kaip ir daugumą šiais laikais, būtų sudėtinga įsprausti į vieno stiliaus rėmus. Jame persipina skandinaviško, modernaus, kaimiško (rustic), net orientalistinio stiliaus elementai. Interjere naudota daug medžio, metalo, neutralių dažytų paviršių, ratano bei jaukumą kuriančios tekstilės.

Dėmesį traukia specialiai šiam būstui kurtos durys. Jos atsirado šeimininkams pageidaujant kuo daugiau šviesos. „Pasiūlėme metalines duris su matinio rifliuoto stiklo intarpais. Manome, kad tai labai papuošia interjerą, o kartu atlieka funkciją“, – sako I. Dorofėjūtė.

Citata:Pasiūlėme metalines duris su matinio rifliuoto stiklo intarpais. Manome, kad tai labai papuošia interjerą, o kartu atlieka funkciją.

Nors per du aukštus išsidėstęs butas yra naujos statybos name, projektuojant interjerą jo išplanavimas nuo pirminio, statytojų siūlyto, pakito. „Norėjosi patogesnio svetainės išdėstymo bei visiškai funkcionaliai išnaudoti erdves, todėl suformavę perdangos „tiltelį“ perkėlėme laiptus palei vidinę sieną, o laiptams skyrėme galinę sieną. Erdvę po jais išnaudojome židiniui, televizoriui, garso aparatūrai bei daiktams susidėti. Taip sėdėjimo zona nenusisuko nuo langų ir išliko galimybė pro langą grožėtis Vilnele bei židiniu ar žiūrėti televizorių“, – išplanavimo pokyčius komentuoja interjero architektė.

Maksimaliai išnaudotos ir lubos – virtuvėje per visą sienos aukštį suformuotos spintelės, pasiekiamos metalinėmis kopėtėlėmis. I. Dorofėjūtės teigimu, lubos šiame bute – vienas svarbiausių akcentų, todėl jos pabrėžiamos medinių tašelių apdaila.

Juoda spalva dažytas TV baldas tarnauja kaip laiptų turėklas bei spintelė. Juodai sienai kontrastuoja židinio apdaila – baltos keraminės plytelės bei natūralaus lukšto intarpai.

Architektė prisimena, kad tokia originali židinio aplikacija gimė netikėtai: „Modeliuojant 3D vizualizacijas ir bandant įvairias tekstūras, netyčia per klaidą patekęs ne to mastelio piešinys pagimdė idėją suformuoti medžio ir keramikos apdailą su puslankių formomis“.

Spalvomis išsiskiria šalia sofos kabantis Camilo Mattiso paveikslas.

Šeimininkų miegamasis dvelkia egzotika. Architektė sako, kad šis kambarys jai primena Balio salą. „Derinome jaukius žalius, medžio, rustic elementus. Lovos sienai bei spintai panaudotas ratano bei ąžuolo derinys. Užsakovams labai patiko jausmas, kad miegamasis – lyg ramybės oazė“, – rezultatu patenkinta I. Dorofėjūtė.

Šalia šeimininkų miegamojo esantis vonios kambarys išplanuotas maksimaliai ergonomiškai. Jame įkomponuoti santechnikos prietaisai bei didelė buitinė spinta, kurioje paslėptos skalbimo, džiovinimo mašinos bei kita buities įranga.

Foto galerija:new_000223510_0:

Šalia suprojektuotas darbui ir svečiams skirtas kambarys, su didele patogia spinta, rašomuoju stalu bei sofa. Perimetru einanti lentyna – funkcionalus sprendimas, slepiantis rekuperacijos ortakį.

Antras aukštas – vaikų valdos. Kaip sako interjero architektė, jų kambariai įrengti atsižvelgiant į augančias asmenybes.

Drąsios, ryškaus charakterio mergaitės kambaryje vyrauja ryškiais akcentais paįvairinta balta spalva. Viską apjungia rustic stiliaus elementai – orientalistinio stiliaus kilimai, grubūs mediniai staleliai.

Paauglio berniuko kambaryje atsispindi jo susidomėjimas aviacija bei gamta. „Siekta subtiliai, per daug neprisirišant prie tematikos, sukurti jaukumą ir individualumą“, – sako I. Dorofėjūtė.

Ji atkreipia dėmesį, kad vaikų kambariuose maksimaliai išnaudoti antresolės erdvę po šlaitais – spinteles daiktams susidėti galima rasti net po rašomaisiais stalais.

Straipsnio komentarai

Siųsti
Interjeras interjeras