„Moskro“
Jau apsisprendėte dėl sienų?
Rasa Pangonytė

Glotnios, saugia balta / pilka spalva dažytos sienos pamažu traukiasi užleisdamos vietą charakteringesniems sprendimams, sako studijos „Moskro“ įkūrėja, interjero dizainerė Monika Skrodenė. Ji apžvelgia sienų apdailos tendencijas.

Populiariausias – natūralumas

Pastaraisiais metais stebime vis didesnę linkmę į natūralumą ir ekologiją. Išpopuliarėjo medžiagos, kurios leidžia sienoms „kvėpuoti“. Pavyzdžiui, molio tinkas. Glotnias sienas pamažu keičia tekstūros, kuriomis siekiama sienoms suteikti gylio ir charakterio. Įvairūs šiuolaikiški dekoratyviniai tinkai, akmens plokštės, mediniai skydai – populiarios priemonės, kuriant erdvės nuotaiką.

Drąsesnė spalvų paletė

Pastarąjį dešimtmetį buvo itin populiarus baltos ir pilkos spalvos pasirinkimas dėl jų universalumo ir gebėjimo lengvai integruotis į įvairias erdves. Jos buvo laikomos saugiu pasirinkimu, nes jų neutralumas leido lengvai derinti su kitais interjero elementais. Tačiau šiuolaikinės sienų spalvų tendencijos yra įvairesnės ir drąsesnės.

Viena populiariausių šiuolaikinių tendencijų – artimumas gamtai. Tai reiškia, kad labai geidžiamos natūralios spalvos, šilti žemės ir smėlio atspalviai su ramiais žaliosios paletės tonais.

Auga tendencija naudoti drąsesnes spalvas, tokias kaip tamsiai mėlyna, smaragdinė žalia ar net rausvos atspalviai, kurios anksčiau buvo laikomos per daug drąsiomis tradiciniams interjerams. Šiandien žmonės daugiau eksperimentuoja, siekdami individualumo, šilumos ir jausmo, kad namai yra gyva erdvė.

Pastelinės spalvos yra universaliai patrauklios dėl jų subtilumo. Jos tikrai gali būti saugus ir laikui nepavaldus pasirinkimas daugeliui interjerų. Tačiau svarbu tai derinti su kitais elementais, atsižvelgiant į namų gyventojų skonį, kad namai iš tikrųjų jaustųsi kaip namai.

Foto galerija:galerija_001:

Foto galerija.: new_000301884_0

Citatos ant sienų – nebeaktualios

Ironiška, bet kalbant apie atgyvenusią apdailą pirmiausia prieš akis iškyla grubios spalvotos dekoratyvinės sienos, kurios buvo itin madingos dėl savo tekstūros. Šiandien tų pačių medžiagų vaizdas ir darbo technika skiriasi. Tą patį galima pasakyti ir apie tapetus su dideliais stambiais raštais, nepritaikytais pagal erdvės dydį.

Dideli sienų užrašai ar citatos buvo populiarūs daugelyje namų. Dabar daugelis laiko juos pernelyg tiesmukiškais ir renkasi subtilesnius dekoracijos elementus.

Siekiama harmoningos visumos

Interjero dizaino terminas „akcentinė siena“ buvo itin populiarus prieš keliolika metų. Tokią sieną iš kitų išskyrė skirtinga spalva, medžiaga ar dizainas, siekiant sukurti vizualinį centrą arba suteikti erdvei gyvybingumo. Nors idėja paryškinti tam tikrą erdvės dalį niekur nedingo, šiuolaikinės dizaino kryptys yra šiek tiek kitokios. Dabartiniai interjero dizaineriai siekia sukurti nuoseklią ir subalansuotą aplinką. Užuot dėmesys būtų sutelktas tik į vieną sieną, dabar siekiama, kad visi elementai – nuo spalvų iki baldų – dirbtų kartu, sukurdami harmoningą erdvę.

Šiuolaikinis interjero dizaino požiūris į akcentus yra daug platesnis ir lankstesnis nei ankstesnės dešimtmečio koncepcijos. Su klientais kalbėdami apie akcentus, o ne tiesiogiai apie akcentines sienas, mes aptariame bendrą erdvės jausmą. Tai gali būti unikali šviestuvų kolekcija, skulptūra, spalvotų baldų grupė ar net medžiagų derinys. Akcentai gali būti stiprūs ar subtilūs, bet jie visada turėtų atspindėti asmeninę kliento estetiką ir jų namų charakterį.

Jei nenorite dažyti

Šiandien yra ne viena alternatyva dažytoms sienoms. Pavyzdžiui:

Molio tinkas. Tai natūrali, ekologiška, kvėpuojanti medžiaga, ypač populiari dėl savo natūralios estetikos ir sveikatingumo.

Mediniai skydai. Medis suteikia šiltą ir natūralų pojūtį kambariui. Mediniai sienų skydai gali būti šiuolaikiški, tradiciniai ar net eksperimentiniai. Tai priklauso nuo medžio rūšies ir apdailos.

Akmens plokštės. Tai yra amžinos sienų apdailos galimybės, kurios suteikia erdvei charakterio ir stiprumo pojūtį.

Stiklo ir metalo elementai. Šiuolaikiniai interjero sprendimai gali apimti stiklo ar metalo sienų elementus, kuriuos galima kombinuoti su kitomis medžiagomis, siekiant sukurti modernią ir prabangią atmosferą.

Tekstilinės sienos. Jos gali suteikti erdvei šilumos ir komforto, izoliuoti garsą. Šiuolaikinės medžiagos gali būti tiek tradicinės, tiek modernios, su įvairiomis tekstūromis ir spalvomis.

Lemtingas interjero stilius

Pasirinktas interjero stilius ne tik nulemia, kokios bus sienų spalvos, bet ir tai, kokios medžiagos, tekstūros ir dekoratyviniai elementai bus naudojami. Be to, stilius gali turėti įtakos sienų apšvietimui, dekorui (pvz., paveikslais, plakatais, lentynomis) ir daugeliui kitų aspektų. Taigi interjero stilius gali labai stipriai paveikti sienų apdailos pasirinkimą. Jis tampa vadovu, pagal kurį renkamasi spalvas, medžiagas ir dekorą. Nors kiekvienas namų savininkas gali eksperimentuoti ir kurti savo unikalų stilių, dažniausiai sienų apdaila atspindi pasirinktą bendrą interjero koncepciją.

Neseniai užsakovams sukūrėme lofte erdvę, kurioje buvo naudojami neapdoroti mediniai skydai – jie pridėjo šilumos. Su viena siena buvo eksperimentuojama – taikyta rustikali molio tapybos technika, kuri sukūrė unikalią tekstūrinę sieną. Kiekvienas šis pasirinkimas atitiko savininkų asmeninį skonį ir stiliaus nuostatas.

Straipsnio komentarai

Siųsti
Interjeras interjeras