D. Batutienės kurtas interjeras Benas Šileika
Japandis – odė paprastumui
Rasa Pangonytė

Minimalizmui, natūralumui ir tvarumo idėjoms simpatizuojantys lietuviai vis dažniau renkasi skandinavišką ir japonišką dizainą jungiantį japandžio stilių. Esminiais šio stiliaus principais ir savo pastebėjimais dalijasi interjero dizainerė Dovilė Batutienė („Interjero studija“).

Judėjimas „Rytai-Vakarai“

Japandžio stilius yra skandinaviško ir japoniško dizaino mišinys. Tai tarsi dizaino judėjimas „Rytai-Vakarai“. Jame dera japoniški meniniai elementai ir vabisabio (wabi-sabi) filosofija su skandinavišku komfortu, šiluma ir hiuge (hygge). Tiek japoniška, tiek skandinaviška dizaino estetika orientuota į paprastumą, natūralius elementus, komfortą ir tvarumą.

Abu dizaino stiliai turi daug panašumų. Japandžio stiliaus interjeruose naudojami neutralūs tonai, tačiau juose dažnai būna daugiau tamsių spalvų nei paprastame skandinaviškame dizaine. Taip pat galima pamatyti platesnį tekstilės ir tekstūrų asortimentą bei gausesnį natūralių medžiagų spektrą, kurį atitinkamai naudoja abu stiliai. Toks derinimas sukuria įdomią erdvę, kurioje skirtingos natūralios medžiagos ir formos įvairiais būdais kuria kontrastą.

Renkasi namams prie jūros

Susidomėjimą japandžio stilistika stebime jau keletą pastarųjų metų. Tai greičiausiai atliepia vis stiprėjančias, ypač jaunosios kartos, tvarumo paieškas. Minimalus daiktų poreikis, ilgaamžiai sprendiniai ir daiktai, rankų darbo kūriniai gražiai atliepia tvarumo poreikį, lėto gyvenimo filosofiją. Taip pat pastebime, kad vis daugiau antrąjį būstą pajūryje įsigijusių žmonių renkasi japandžio stilistiką, kuri dvelkia ramybe ir gražiai dera su gamtos artumu.

Citata:Japandžio stilius tinka tiems, kurie pirmenybę teikia kokybei, o ne kiekybei, kuriems svarbus ryšys su gamta ir kurie savo namuose nori sukurti unikalią ramybės oazę.

Japandžio stilistiką renkasi žmonės, kurie vertina kokybę, natūralumą, vizualinį paprastumą, aiškumą. Tai stilistika, kuri leidžia nurimti, atsipalaiduoti, mėgautis gyvenimo tėkme. Todėl dažnai ją renkasi ramybės ieškantys ar ją atradę užsakovai, kuriems natūralumo dvelksmas yra svarbus tarsi oro gurkšnis. Japandžio stilius tinka tiems, kurie pirmenybę teikia kokybei, o ne kiekybei, kuriems svarbus ryšys su gamta ir kurie savo namuose nori sukurti unikalią ramybės oazę.

Kūrimo principai

Jei norite įtraukti japandžio interjero dizaino tendenciją į savo namus, geriausia pradėti nuo tvarkos ir perteklinių daiktų atsisakymo, nes mąstysena „mažiau yra daugiau“ šiam stiliui ypač svarbi. Kurdami japandžio stilistikos namus, galite pasirinkti, kuria linkme keliausite: rinksitės tamsesnę spalvų paletę, pilną akmenų ir tamsaus medžio, kad turėtumėte šiek tiek daugiau japoniško stiliaus, ar šviesesnę, labiau atliepiančią skandinaviškąją pusę.

Japandžio stiliui būdingos paprastos, švarios linijos, gerbiamas natūralių medžiagų autentiškumas ir kokybiškas meistrų darbas. Japoniško ir skandinaviško stiliaus dermės esmė – harmoningi kontrastai, sukuriami derinant tiesias ir išlenktas linijas, šviesias neutralias spalvas ir tamsius natūralaus medžio atspalvius, paprastumą su rankų darbo baldais, prabangiais aksesuarais.

Natūralumas ir rankų darbas

Japandžio interjero dizaine naudojamos neutralios spalvos, kokybiškos ir natūralios medžiagos, akcentuojama žaluma ir gamta. Tiek Japonijoje, tiek Skandinavijoje žmonės mėgsta leisti laiką gamtoje ir naudoti gamtos atspindžius įvairiomis formomis savo namuose. Tai rodo ne tik natūralių medžiagų pasirinkimas (mediena, linas, vilna, akmuo), bet ir organiškų formų naudojimas bei jų derinimas.

Dekoras japandžio stiliaus namuose užima svarbią vietą, tačiau vertinama ne jo gausa, o suteikiama vertė kuriamai erdvei. Todėl vertinami laiko tėkmėje išlikę ar amatininkų sukurti darbai, ypač kokybiška keramika, tapyba, audiniai, skulptūra.

Foto galerija:galerija_001:

Foto galerija.: new_000311641_0

Funkcinis paprastumas

Japandžio dizaino baldai yra susiję su funkciniu paprastumu. Kiekvienas kūrinys yra kruopščiai atrinktas, kad tarnautų konkrečiam tikslui, tačiau išliktų vizualiai malonus. Švarių, organiškų linijų stalai, kėdės ir daiktų laikymo sprendimai yra universalūs bet kurios patalpos priedai.

Prabangu = brangu?

Japandžio stilistika kalba apie tvarią prabangą, kuri tarnaus daugelį metų. Pasirinkę natūralias medžiagas (medį, akmenį, liną) matysime jų kaitą laiko tėkmėje. Toks natūralių medžiagų senėjimas atsiskleidžia savotišku žavesiu. Kokybiškas, sielą džiuginantis dekoras yra nebūtinai brangus, tačiau turi formos, turinio išskirtinumą. Žaidimo taisyklės „mažiau yra daugiau“ erdvės apdailai leidžia rinktis tik būtiniausius daiktus, taip išvengiant nereikalingų išlaidų, dirbtinai kuriant dekoratyvias scenas erdvėse.

Straipsnio komentarai

Siųsti
Interjeras interjeras