Beatos Senkevič kurto interjero fragmentas Jevgenija Žuk
Interjero įkvėpimu tapo arkinis senamiesčio langas
Rasa Pangonytė

Vos įžengusi į sostinės senamiestyje esantį butą, interjero dizainerė Beata Senkevič („Interdio“) suprato, kad jos laukia nepaprasta užduotis. Autentiškoje aplinkoje ir darbas vyko kitaip nei įprastai – interjero projektas gimė ne popieriuje, o tiesiog erdvėje – unikalioje architektūrinėje drobėje.

„Rekonstruojamose patalpose niekada nežinai, ką rasi, dėl to viską reikia daryti vietoje. Visas interjeras buvo sukurtas atsispiriant nuo pagrindinio elemento – arkinio lango – ir objekto vietos – senamiesčio“, – pagrindinę projekto idėją pristato B. Senkevič.

Kai buto savininkai įsigijo patalpas senamiestyje, jos buvo „apsiūtos“ gipskartoniu, tačiau, dizainerei pradėjus darbus, visa apdaila buvo išardyta iki tinko ir smėlio. Bute nebuvo komunikacijų ir sanitarinio mazgo, išskyrus kanalizacijos vamzdį.

Viena iš B. Senkevič iškeltų užduočių buvo išsaugoti senamiesčio autentiškumą – išlenktas formas, pradedant arkiniu svetainės langu ir baigiant netiesiomis sienomis. Atlikdami apdailą sienų dekoruotojai atkūrė ir svetainės sienoje rastą molio motyvą, darbo kambaryje atidengtas autentiškas sienos tapybos fragmentas.

Pagrindiniu interjero akcentu tapo arka, kurią įkvėpė į vidinį kiemelį išeinantis langas ir senamiesčio architektūra. „Šis langas suteikė jaukumo jausmą, pietinių kraštų, Italijos dvelksmą“, – sako dizainerė. Praėjimai suformuoti kaip arkos, jas pakartoja baldų formos ir interjero aksesuarai. Dizainerės nuomone, lenktos formos, šilti atspalviai interjerui suteikė jaukumo, šilumos ir minkštumo jausmą. „Manau, kad šis akcentas taip pat sukuria ir gilumo, tekstūros pojūtį. Arka, lenkta forma suteikia gamtos, natūralumo jausmą, nes gamtoje tobulai tiesias linijas rasti sunku. Taip pat arkos sukuria kontrastą su tiesiomis formomis, erdvei suteikia dinamiškumo, estetikos“, – sako B. Senkevič ir pastebi, kad suapvalinti sienų ir lubų kraštai – senamiesčio erdvių bruožas.

Įdomus dizainerės sukurtas motyvas – langeliai virš durų, į kambarius įleidžiantys papildomos šviesos. Langelių apšvietimo funkcijos dizainerė nesureikšmina, sako šį elementą norėjusi atkurti galvodama apie senuosius interjerus – viršduriai su langais juose buvo įprasti.

Dizainerė sumaniai išnaudojo ir visas storose sienose buvusias nišas. Darbo kambaryje joje integruotas rašomasis stalas ir lentynos (darbo kambario baldai iš parduotuvės „Sofalovakėdėstalas.lt“), miegamajame ir koridoriuje esančiose nišose įrengtos spintos.

Namuose daug šoninių staliukų ir konsolių. B. Senkevič sako, kad kurdama interjerą mėgsta juos naudoti, nes jie lengvi ir neužgožia erdvės. „Šie baldai skirti sudėti smulkmenoms ir yra lengvai komponuojama interjero detalė. Ne tik šiame, bet ir kituose objektuose mėgstu naudoti kompozicijas iš mažų staliukų, kurie praktiškesni nei vientisas didelis stalas“, – sako ji.

Pirmame aukšte esančių patalpų nelepina gausi saulės šviesa, todėl visų kambarių lubose sumontuoti nematomi šviestuvai. Virš valgomojo stalo esantis lenktas šviestuvas (salonas „Ardena“) įsilieja į formų visumą ir bendrą interjero nuotaiką. Kartu jis – kuklus, beveik nematomas, atsiskleidžiantis tik įjungus šviesą. „Norėdama neapsunkinti erdvės, kurdama buto interjerą naudojau pastelines spalvas, panašios spalvos baldus ir interjero detales“, – apie apšvietimo sprendimus ir šviesią spalvinę gamą pasakoja dizainerė.

Apžvelgdama interjero kūrimo procesą, B. Senkevič džiaugiasi priėmusi iššūkį ir sugebėjusi per dulkių ir žemių sluoksnį pamatyti šilumos kupinus namus.

Foto galerija.: new_000260187_0

Straipsnio komentarai

Siųsti

Aura 07.17 14:41
Kvėpė bet neįkvėpė. Senamiescio auros neliko ne kvapo, tik minimalistinis ikea design

Interjeras interjeras