Rūtos Tutkutės-Mikalauskienės kurtas interjeras. „Eva Grin photography“
Interjero dizaineris – prabanga ar galimybė sutaupyti?
Namas Ir Aš

Jei įsirenginėjate būstą, greičiausiai, neišvengsite svarstymų, kuo geriausia pasikliauti: labiau patyrusiais draugais, socialiniais tinklais ar interjero dizaineriu. Ar samdyti interjero dizainerį įsirengiant namus yra tik papildomos išlaidos, ar galimybė sutaupyti? Savo pasvarstymais šia tema dalijasi interjero dizainerės Rūta Tutkutė-Mikalauskienė ir Simona Kazakauskaitė.

Įsirengti namus kokybiškai ir nebrangiai nėra neįgyvendinamas uždavinys. Tačiau tokie norai visada reikalauja daugiau įžvalgumo, kūrybiškumo ir laukia daugiau iššūkių. Turint didesnį biudžetą, visi sprendimai yra paprastesni, nes pasirinkimas platesnis. Norint kokybiškai įsirengti būstą ir neišleisti daug pinigų, profesionalo pagalba tikrai praverstų. Interjero dizaineris ne tik pasiūlys sprendimų, kurių pats nesugalvosi, bet ir padės sutaupyti pinigų. Reikia suprasti, kad kokybė ne visada yra vien brangios apdailos medžiagos.

Interjero dizaineris, savo srities specialistas, dažniausiai būna baigęs universitetines interjero dizaino ar architektūros studijas. Gavęs akademinių žinių, dirbdamas nuolat tobulina ir gilina jas praktiškai. Geri sprendimai ir profesionalumas reikalauja daug pastangų ir darbo valandų. Todėl žmonių mąstymas, kad jis pats gali viską pasidaryti be profesionalų pagalbos, dažnu atveju yra klaidingas. Interjero kūrimas – tai ne tik sienų padažymas ir baldų padėliojimas. Tai visų pirma yra funkcionalumas, patogumas, ergonomiškumas ir svarbiausia tai, kaip žmogus jaučiasi toje erdvėje. Visa tai suvaldyti reikia specifinių žinių.

Būtina išnaudoti kiekvieną kertelę

Remdamosi savo patirtimi, pabandysime įvardyti pagrindines klaidas, kurias daro žmonės, nesikreipiantys į profesionalius interjero dizainerius. Dažniausia nesikreipimo į specialistus priežastis yra pinigų taupymas. Bet vargu ar tokiu būdu tikrai sutaupoma. Iš praktikos matome, kaip dažnai žmonės, darydami viską patys, nesuvaldo erdvių išplanavimo: būstas tampa neracionalus ir neergonomiškas, prarandama ar neišnaudojama potenciali erdvė.

Šiais laikais, kai nekilnojamojo turto kvadratinio metro kaina yra tikrai didelė, labai svarbu tinkamai išnaudoti kiekvieną kertelę. Profesionalus interjero dizaineris net mažiausią erdvę gebės suprojektuoti taip, kad bus sutalpinti ir įgyvendinti jūsų norai bei poreikiai, namai atrodys erdvesni, nei iš tiesų yra.

Planuojant namus labai svarbu žinoti ir vadovautis ergonomikos taisyklėmis: tinkamo pločio praėjimai, santechnikos išdėstymas, virtuvės išplanavimas ir kiti svarbūs niuansai, leisiantys po to patogiai gyventi.

Apšvietimo svarba

Kitas labai svarbus aspektas – apšvietimo ir elektros instaliacijos planas. Dirbtinis apšvietimas yra svarbus namų funkcionalumui ir jaukumui, kitaip sakant, būsto kokybei. Neapgalvotas apšvietimas tiesiogiai veikia žmogaus savijautą, todėl tai yra labai svarbi ir atsakinga namų kūrimo dalis.

Svarbu nenumoti ranka, nes tikrai nepakanka vieno šviestuvo per patalpos vidurį. Apšvietimas turėtų būti kuriamas atsižvelgiant ne tik į patalpų specifiką (šviesesnės ar tamsesnės erdvės), bet ir į konkretų išplanavimo bei baldų zonavimo planą. Turint patalpų planą ir žinant, kur stovės koks baldas, galima sugalvoti skirtingus apšvietimo scenarijus ir parinkti skirtingus šviesos tipus, pritaikytus konkrečios erdvės funkcijai.

Apšvietimas turėtų būti išdėstytas skirtinguose patalpų aukščiuose, kad lengviau būtų kurti įvairią nuotaiką. Vienokią nuotaiką kuria bendras lubų apšvietimas ir visai kitokią – sieniniai, staliniai ar ant grindų statomi šviestuvai. Paslėpti šviesos šaltiniai kuria švelnią ir jaukią šviesą, užtikrina malonią savijautą. Labai svarbi galimybė reguliuoti šviesos šaltinio intensyvumą. Reikšmės turi ir šviesos šaltinio tipas – namuose patariama naudoti tik šiltų atspalvių lempas, o baltos, šaltos ir ryškios šviesos netinka. Būste reikalingi visi apšvietimo tipai – neapsiribokite prie lubų pritvirtinta viena lempa.

Galutinio rezultato įsivaizdavimas

Įsirengiant namus patiems dažnai koją kiša darbų eiliškumo nežinojimas, bendro galutinio vaizdo nematymas – tai dalykai, dėl kurių kartais tenka perdaryti jau atliktus darbus. Pavyzdžiui, vamzdynai paklojami prieš pasirenkant santechnikos prietaisus, per vėlai sprendžiama dėl potinkinių prietaisų poreikio, elektros instaliacija atliekama prieš projektuojant virtuvės baldus ar prieš nusprendžiant, kur patalpoje stovės koks baldas.

Citata:Interjero kūrimas – tai ne tik sienų padažymas ir baldų padėliojimas.

Ne mažiau sudėtinga būna ir su baldais. Pagrindinės problemos – baldų ir aksesuarų nesuderinamumas, kai pasirenkami atskiri patikę daiktai, bet nematoma visuma ir galutinis vaizdas. Neįvertinamos baldų proporcijos, ir galiausiai sofa užtveria praėjimus ar dar blogiau – užima pusę visos erdvės.

Visų pirma namų įrengimas prasideda nuo erdvių išplanavimo. Svarbu nustatyti savo poreikius ir pagal tai pasirengti sienų planą. Pavyzdžiui, numatyti, kiek vonios kambarių reikia, ar reikia atskiro prie šeimininkų miegamojo. Tuomet išsiaiškinti, kokie santechnikos prietaisai jums aktualesni ir kaip racionaliausiai juos išdėlioti: ar vonia, ar dušo kabina, ar reikalinga bidė.

Pravartu iš anksto susiplanuoti, ar reikia atskiros drabužinės, ar pakanka didelės spintos, ar norima turėti sandėliuką, gal reikia atskiros darbo vietos, kokie jūsų poreikiai virtuvėje (ar reikia salos, baro, valgomojo stalo), ar norite bendros svetainės ir virtuvės zonos, ar atskirtos.

Kartais sunku visus poreikius funkcionaliai sudėlioti turimoje erdvėje, ypač turint kiek neįprastą patalpų formą. Tikrai siūlome kreiptis pagalbos į profesionalus, jie įpratę panašius rebusus spręsti kasdien, todėl tikrai įžvelgs daugiau galimybių, nei gali kilti minčių jums patiems. Taip įrengsite visus, net atrodytų, nepatogius ar neprieinamus namų kampelius, pas jus neliks neišnaudotos potencialiai naudingos erdvės – juk ypač mažose erdvėse kiekvienas kvadratinis metras toks brangus. Yra daug gudrybių, kurios padeda pasiekti norimus rezultatus. Pavyzdžiui, pastatant pusiau skaidrią sieną galima įleisti antrinę dienos šviesą į tamsesnes patalpas, tinkamai pasirinkus, nepatogias ir žemas, tarsi užspaustas namų vietas galima išnaudoti daiktams pasidėti, veidrodžiais galima praplėsti ir pašviesinti erdves.

Brangiausių medžiagų pirkti nebūtina

Norint kokybiškai įsirengti namus neišleidžiant daug pinigų, labai svarbūs ir projektuojami baldai. Neretai jais galima išspręsti daug erdvės planavimo problemų, taip atsisakant net pačių sienų statymo. Pavyzdžiui, virtuvės baldų komplektas gali tapti pertvara nuo holo, o miegamojo spinta gali atskirti svetainės erdvę. Gaminamiems baldams nebūtina rinktis brangių medžiagų, bet svarbu gerai apgalvoti jų projektą, kad būtų išnaudojamas kiekvienas daiktams pasidėti tinkamas plotelis, o vizualiai pasiekiamas norimas estetinis vaizdas. Su individualiai gaminamų baldų projektu gali padėti interjero dizaineris – jo konsultacija daug nekainuos, bet jums pateiks daug naudingų idėjų, kurios padės išspręsti pagrindines daiktų pasidėjimo, funkcionalaus virtuvės naudojimo ar net erdvių išplanavimo problemas.

Namų įrengimo biudžetui daug įtakos turi apdailos medžiagų pasirinkimas. Renkantis grindų dangą ar plyteles nebūtina pirkti pačių brangiausių, bet privalu atkreipti dėmesį į jų ilgaamžiškumą, funkcionalumą ir estetinę išvaizdą. Kadangi neretai daug laiko užtrunka kokybiškų ir nebrangių apdailos medžiagų paieškos, dizaineriai iš ilgametės patirties žino vietų, kur jų galima ieškoti, jie gali padėti pasirinkti jūsų poreikius atitinkančias nebrangias dangas.

Estetinis vaizdas ir deranti visuma taip pat labai svarbūs kokybiškai įrengtiems namams. Net ir renkantis nebrangias apdailos medžiagas bei baldus svarbu, kad viskas tarpusavyje derėtų, atitiktų pasirinktą kuriamą namų stilių, nebūtų perkrauta. Žmonėms dažnai pavieniai daiktai yra gražūs, bet jie nemato, kaip viskas atrodys vienoje erdvėje. Jei nematoma visuma, kyla rizika įrengti chaotiškus namus su nederančiais tarpusavyje daiktais ir spalvomis.

Nebūtina samdyti visam projektui

Nesiūlome rizikuoti įsirengti neharmoningus namus, juk juose gyvensite ilgai ir praleisite nemažai laiko. Nebūtina interjero dizainerio samdyti visam projektui, jei nėra tiek lėšų, tačiau kelios profesionalo konsultacijos gali padėti suvaldyti bendrą patalpų vaizdą ir sudėlioti esminius klausimus ar išspręsti sudėtingesnes problemas, kur pačiam pritrūksta žinių ir patirties, tokiu būdu sutaupyti savo laiko ir lėšų, kurių gali prireikti taisant savo padarytas klaidas.

Dauguma žmonių klaidingai galvoja, kad jie negali samdyti profesionalaus dizainerio, nes tai daug kainuoja. Net ir rinkdamiesi dizainerį visam interjero projektui, tikėtina, nemažai sutaupysite nedarydami dažnai pasitaikančių klaidų, o procesas bus sklandesnis ir malonesnis. Tad namų įsirengimas bus džiaugsmas, o ne stresas ir nemalonus procesas.

Dizaineris padeda organizuoti darbų eigą, kurį klausimą po kurio reikia spręsti, ką po ko reikia užsakyti, padeda jums apsispręsti, ką pasirinkti iš plataus asortimento, nes visada turi argumentuotus paaiškinimus, kodėl vieni sprendimai tinkamesni nei kiti. Be to, galima užsisakyti pavienes paslaugas, kurios pritaikytos konkrečiai jums, ir nebūtina rinktis viso interjero projekto. Dažnai žmonės turi klausimų tik dėl erdvių išplanavimo ar elektros projekto, kitiems reikia padėti sutvarkyti tik virtuvės ar vonios erdves. Tokiu būdu už patrauklią kainą gaunate didelę naudą bei pagalbą ir būtent jums aktualią informaciją. Todėl siekiant taupyti savo pinigus, laiką ir nervus, visada pravartu kreiptis į profesionalus, pasirinkus jums tinkamiausias paslaugas.

Interjeras interjeras