Bendrovė
Interjero dizaineris įvardijo 5 tendencijas, kurios dominuoja lietuvių virtuvės balduose
Pranešimas spaudai

Visuose namuose virtuvės erdvė skirtinga – vieniems ji pagrindinė namų vieta, kiti – priešingai, čia užsuka tik prigriebti kažko užkąsti, ji gali būti erdvi ir visai mažytė. Visgi interjero dizaineris ir virtuvės baldų salono DOMDOM ekspertas Andrius Šajauka pastebi, kad nepaisant šios erdvės skirtumų, galima apčiuopti labai ryškias lietuvių virtuvės baldų tendencijas. Kokios jos?

1. Spintelių ir stalčių atidarymas be rankenėlių.

Nors virtuvės baldų rankenėlės gali būti ne tik funkcionalus, bet ir vienas pagrindinių virtuvės baldų akcentų, vis dažniau jų apskritai atsisakoma. „Vertinant dizainą – tai labai modernus, estetiškas sprendimas, o žvelgiant iš namų šeimininkų perspektyvos – šis sprendimas reikalauja daugiau priežiūros ir atsakomybės, nes atidarant liečiama ne rankenėlę, o fasadas. Taip jis labiau tepasi, riebaluojasi, tenka dažniau valyti. Be to, renkantis šį sprendimą, svarbu, kad fasadai būtų kokybiškai laminuoti, antraip ilgai gražiais baldais neteks džiaugtis, nes nuo šlapių rankų ar dažno drėgno valymo jie gali išsipūsti“, – pastebi ekspertas.

Andrius Šajauka

Renkantis šį sprendimą svarbu įvertinti, kaip dažnai gaminate virtuvėje ir ar pavyks užtikrinti namų švarą. Visgi nusprendus planuoti virtuvės baldus be rankenėlių naudinga atvykti į virtuvės baldų saloną ir išbandyti šį sprendimą praktiškai, taip lengviau galėsite išsirinkti kitus furnitūros elementus.

2. Matiniai paviršiai.

„Jau nepamenu, kada teko projektuoti blizgių paviršių virtuvės baldus“, – šypteli virtuvės baldų salono DOMDOM ekspertas. Matiniai baldai išpopuliarėjo ne tik dėl estetinių priežasčių, bet ir dėl praktiškumo.

Nors vis dar yra dvejojančių, tačiau iš tiesų virtuvėje matiniai paviršiai nurungia blizgius. A. Šajauka sako, kad nereikėtų baimintis ir matinių grublėtų paviršių. Mitas, kad juos sunku prižiūrėti ar tarpuose kaupiasi nešvarumai, iš tiesų, būtent tokie paviršiai reikalauja mažiau priežiūros.

3. Pilki atspalviai.

Ilgus metus lietuvių virtuvėse dominavo balti baldai, tačiau, anot eksperto, taip jau kurį laiką nėra. Dabar didžioji klientų dalis renkasi pilkus atspalvius. Kaip pastebi jis, šios tendencijos tikrai nereikia bijoti, kruopščiai suplanavus apšvietimą ir suprojektavus tamsius baldus, galėsite džiaugtis erdvumo įspūdžiu, to tikrai neteks aukoti. Visgi ekspertas primena, kad planuojant tamsesnių atspalvių baldus, pirmenybę reikėtų teikti matiniams paviršiams.

Šiandienėse virtuvėse apskritai dominuoja žemės spalvos, monochrominiai ar šiltai pilki atspalviai. Vis daugėja drąsesnių žmonių, kurie renkasi labai tamsius (grafito ar visiškai juodus) paviršius.

4. Plonesnis stalviršis

Seniau projektuotose virtuvėse, storas stalviršis buvo lyg kokybės ar prabangos elementas, tačiau dabar fiksuojama priešinga tendencija – lietuvių virtuvėse dominuoja plonesnis stalviršis. „Dabar dažniausiai naudojame 10 mm compact HPL arba 19 mm laminuotus stalviršius. Prie jų plautuvė klijuojama iš apačios, tai leidžia lengviau palaikyti tvarką virtuvėje. Apskritai, stalviršis yra bene svarbiausia virtuvės dalis. Jį renkantis reikėtų labai stipriai apgalvoti, jis turėtų būti pakankamai ilgaamžis, tvirtas, atsparus vandeniui ir karščiui“, – sako A. Šajauka.

5. Viršutinės spintelės iki lubų.

Taupydami erdvę naujakuriai arba atnaujinantys būstą vis dažniau stengiasi kuo efektyviau išnaudoti virtuvės plotą. „Naujos statybos būstai yra mažesni, todėl dažnai trūksta vietos įvairiems daiktams. Žmonės pasidarė praktiškesni ir dažniausiai nori maksimaliai išnaudoti visą erdvę, todėl iki pat lubų suprojektuotos spintelės palieka daugiau erdvės daiktams susidėti, tai leidžia lengviau palaikyti tvarką“, – sako A. Šajauka. Jis priduria savo klientams visuomet rekomenduojantis maksimaliai praktiškus sprendimus.

Kas tinka vienam, nebūtinai tinka visiems

Interjero dizaineris ir virtuvės baldų ekspertas A. Šajauka pataria, projektuojant naujus virtuvės baldus, konsultuotis su ekspertais, nes jie gali pasiūlyti individualiai geriausiai tinkančius sprendimus. Anot jo, šis namų įsirengimo etapas yra svarbus ir turėtų būti gerai apgalvotas, virtuvės baldai dažnai planuojami maždaug dešimtmečiui.

„Kadangi savo klientams nemokamai siūlome ir senos virtuvės išmontavimo paslaugą, matome kad virtuvės baldus dažniausiai jie keičia kas 10–15 metų. Žinoma, tai priklauso nuo kokybės ir naudojimo įpročių. Tad aklai tendencijų sekti tikrai neverta, jos keičiasi kas penkerius metus ar dar rečiau, tačiau atsiradus naujam produktui rinkoje, prireikia laiko įsitvirtinti. Vieni dalykai – pasiteisina, o kiti – ne“, – sako ekspertas.

Aklai sekti tendencijomis neverta ir dėl skirtingų gyvenimo įpročių. Kaip pabrėžia A. Šajauka, tai kas vienam tinka, kitam gali būti visai nepriimtina, o tai, kas labai gražu, nepraktiška arba atvirkščiai. „Daugelis vaikosi naujoves, šiuo metu populiarius, madingus dizaino sprendimus, taip kartais apsisunkina gyvenimą, pasidaro jį daug nepatogesniu“, – sako jis.

Naudinga prieš įsirengiant virtuvę pasikalbėti ir su draugais, kaimynais, kartais jie gali pasidalinti savo patirtim, pasiteisinusiais ir nepasiteisinusiais sprendimais, kurie padėtų susikurti svajonių virtuvę savo namuose.

Straipsnio komentarai

Siųsti
Interjeras interjeras