Vaida Kandratavičiūtė Lina Jushke
Interjero architektės V. Kandratavičiūtės namuose susipina praktiškumas ir menas
Agnė Paulauskienė

Interjero dizaino studijos IDAS įkūrėjos, interjero dizainerės Vaidos Kandratavičiūtės namų erdvė lyg jauki jūros gelmių pasaka, kurioje susipina praktiškumas bei menas. Dizainerė atvirauja, jog bene kiekvienas kampelis yra iki begalybės išjaustas ir papildytas širdžiai brangiausiais daiktais. Visa tai ir sukuria unikalią gyvybingą atmosferą.

Knygos

Ypatingai žiemą norisi pasidaryti puodelį arbatos, susisukti į pledą ir laiką leisti su knyga rankose. Knygas aš be galo vertinu ir jas apgyvendinu atvirose svetainės baldo lentynose. Kartkartėm, netrukdoma peržvelgusi jų nugarėles, atsimenu perskaitytas mintis. Tikriausiai nenuostabu, jog turimoje kolekcijoje svarbią dalį užima interjero ir meno albumai, tačiau pastaruoju metu dažniau skaitau saviugdos knygas.

Augalai

Vaikystėje nesupratau, kodėl mūsų namuose tiek daug kambarinių gėlių – jos man atrodė nevaldoma mamos oranžerija. Šiandien mano meilė augalams ir namuose esanti jų gausa parodo, kokia stipri buvo mamos įtaka. Ką man reiškia augalai namuose? Visų pirma, leidžia pasijusti arčiau gamtos. Nuo tada, kai pasirinkau interjero architektės kelią, keliaudama žaviuosi vietomis su gausia augalija, pavyzdžiui, Italijoje visuomet grožiuosi miestų ir miestelių kiemelius apaugusiomis lianomis. Nors Lietuvos klimato zona augalams nėra pati dėkingiausia, lyralapis fikusas (ficus lyrata) ar nuostabioji monstera (monstera deliciosa) visai gerai jaučiasi ir puošia mano namus.Natūrali lapų žaluma dera kiekviename interjere. Papildomos spalvos funkciją ji atlieka ir mano namuose, be to, koreliuoja su gamta už lango.

Augalai taip pat tampa puikiais interjero aksesuarais. Tinkamo dizaino vazonai tik sustiprina bendrą vaizdą. Savo namuose juos taip pat rinkausi kruopščiai. Tai rekomenduoju ir savo klientams.

Menas interjere

Menas dažniausiai būna baigiamoji interjero detalė, o kartais – inspiracija visam interjerui. Interjerus pradedu planuoti atsižvelgdama į klientų turimus ar norimus įsigyti meno kūrinius, ypač jei šie turi svarbią simbolinę reikšmę. Mano namuose menas man taip pat turi simbolinę reikšmę – juose viskas apie jūrą! Sienai dekoruoti ant jos perkeltas įspūdingas jūros dugno koralus atvaizduojantis grafikos darbas, kurį specialiai „Wall&deco” sukūrė „CTRLZAK art & design studio“.

Šiam motyvui pastiprinti rinkausi ir įrėminau reprodukcijas su koralais. Tai – aliuzija į jūros dugną. Interjero koncepcijos visumą natūraliai išpildo ir netikėtai “Zara Home” rasti stalo šviestuvai, kurie atlieka ir funkcinę reikšmę, ir užbaigia kuriamą jūros tematiką.

Angelo skulptūrėlė

Tai mano angelas sargas, kurį netikėtai radau Lietuvių tautodailinkų mugėje. Juos kuria nusotabusis tautodailininkas Eglūnas Židonis. Tokio neįprasto mūsuose šiltumo žmogus dalinasi savo šiluma ir per savo kūrybą. Tai šilčiausias mano namų motyvas. Pasižiūrėjus į angelą man viduje tikrai pasidaro gera ir jauku.

Valgomojo stalas

Praėjusiais metais įgyvendinau didelę savo svajonę – kartu su IDAS komanda sukūrėme „IDAS Objects“ baldų liniją, kuri jau netrukus bus prieinama visiems, ieškantiems funkcionalių ir stilingų sprendimų savo namams (ir ne tik)! Visuomet tikėjau, kad menas slypi paprastume, todėl ir “IDAS objects” filosija – paprastos, taisyklingos geomterinės formos, kurios man – grožis, harmonija, tikslingumas ir tvarka viename. Kuo šie baldai ypatingi? Visų pirma, jie tvarūs – sukurti iš gamtos išsaugojimui palankių medžiagų ir multifunkcionalūs, t.y., panaudojami skirtingoms reikmėms. Kartu jie stilingi ir lengvai derinami įvairiuose interjeruose. Svarbiausia, mūsų kuriami objektai prisitaiko prie žmogaus, t.y., vartotojo ir gyventojo, poreikių – reguliuojamas baldų dydis leidžia panaudoti juos skirtingose situacijoje. Labai džiaugiuosi, jog šis stalas tik pradžia, o netolimoje ateityje galėsime pristatyti daugiau „IDAS Objects“ baldų.

Netradicinis namų biuras

Šiandien aš, kaip ir daugelis, namuose ne tik ilsiuosi, bet ir dirbu, kas turi tiek pliusų, tiek minusų. Tikriausiai nesunku suprasti, kad pats didžiausias pliusas dirbant iš namų tai – laisvė ir lyrinių nukrypimų kupina erdvė kūrybai. Tačiau kartais atrodo, kad ir to darbo atsiranda daugiau nei dienas leidžiant biure.

Namų „biuras“ šiandien itin svarbus, tačiau manasis išties kitoks ir netradicinis: dažnai įkvėpimo namuose ieškau patogiai įsitaisiusi ant savo patogiosios sofos ar tiesiog ant grindų, todėl kilimas mano namuose – ne tik akcentas, bet ir patogumą kurianti detalė.

Straipsnio komentarai

Siųsti
Interjeras interjeras