warmlyyours.com
Gyvatukas: pasikeitęs, bet toks pat svarbus
Laura Čiginskaitė

Rankšluosčių džiovintuvas, kitaip žinomas kaip gyvatukas, seniai nebėra išsiraizgiusios S formos. Šiandien galima atrasti ir tokių džiovintuvų, kurių dizainas priverčia suabejoti, kuri jo paskirtis pirminė – estetinė ar praktinė.

Įsivaizduokite, kad įžengiate į vonios kambarį, o ten – šalta. Šilumą daugelis priimame kaip savaime suprantamą dalyką, tačiau XX a. atsiradęs gyvatukas pirmiausia tapo prabangos atributu, nes maudynių patalpą padėjo užlieti šiluma ir maloniai sušildyti rankšluosčius.

Visa tai jau seniai nebėra tik prabangos elementas – rankšluosčių šildytuvą galima rasti daugelyje namų. Vienur jis elektrinis, kitur – prijungtas prie centrinės šildymo sistemos ar kombinuotas. Nors jau egzistuoja ir daugiau įvairių technologijų, padedančių šildyti vonios kambarį, vis dėlto daugelis namų šeimininkų neįsivaizduoja savo vonios kambario be šio akcento.

Rankšluosčių džiovintuvų atsiradimo data dalyje šaltinių sutapatinama su metais, kai atsirado radiatorius, – 1855 m., tačiau kitur patikslinama, kad būtent vonioje jis atsidūrė XX a. 3 dešimtmetyje. Nepaisant nesutarimų dėl tikslios jo atsiradimo datos, vienbalsiai sutariama dėl gyvatuko formos pasirinkimo priežasčių. Toks sprendimas priimtas siekiant užtikrinti daugiau erdvės rankšluosčiams džiovinti. Be to, taupoma ir taip dažnai nedidelė vonios erdvė, išsaugoma estetika.

Per laiką tradicinė vingiuota gyvatukų forma pasikeitė. Šiandien jų galima rasti įvairių: kopėtėlių, įstrižų linijų, įtaisomų kampe ir dar daugybės įvairių variantų. Renkantis rankšluosčių džiovintuvą rekomenduojama apgalvoti, kiek daiktų vienu metu norėsite džiovinti, ar pakaks jo paviršiaus ploto. Tvirtinant jį prie sienos svarbu atkreipti dėmesį, kad tarpas būtų pakankamas ir galėtumėte padžiauti daiktus.

Ilgainiui keičiasi ir rankšluosčių džiovintuvo spalvos, vis dažniau įprastus baltus ar chromuotus rankšluosčių šildytuvus keičia ryškiaspalviai, kurie dažnai gali tapti ir vonios kambario akcentu, o ne tik nepastebima detale. Įrenginius paprastai galima perdažyti, tai leidžia lengvai atnaujinti interjerą. Nors tradiciškai įsivaizduojamas prie sienos pritvirtintas šildytuvas, galima įsigyti ir pastatomų rankšluosčių džiovintuvų.

Nereikėtų pamiršti ir praktinės rankšluosčių džiovintuvo paskirties. Nuolat šylantis ar bent reguliariai įjungiamas gyvatukas neleidžia kauptis drėgmei vonios kambaryje, todėl sąlygos tampa mažiau patrauklios mikrobams ir bakterijoms daugintis. Be to, išdžiovintą rankšluostį malonu naudoti pakartotinai, jo nereikia kaskart skalbti, taip ne tik sutaupoma vandens, bet ir saugoma gamta.

Įdomu, kad rankšluosčių džiovintuvas gali būti įrengiamas ne tik vonios kambaryje, bet ir pritaikomas kitose erdvėse, pavyzdžiui, virtuvėje ar prieškambaryje.

Straipsnio komentarai

Siųsti

TAI 01.26 08:31
juk paprastas metalinis vamzdis ir mokestis uz ji NETEISETAS. Reikia,kad lietuvoj atsirastu nesavanaudis teisininkas ir paduotu i teisma lietuvos silumus tinklus uz neteiseta rinkliava. Tada pradetu bylinetis visi lietuvos gyventojai ir savivalei ateitu galas. O teisininkas galetu buti ir studentas norintis isgarseti...

Interjeras interjeras