Pexels
Elektrinės girliandos: sėkmės istorija
Laura Čiginskaitė

Vitrinose sužibusios kalėdinės girliandos – pirmasis artėjančių švenčių simbolis. Šiandien nuo šventinių papuošimų gausos prekybos centruose gali lengvai apsisukti galva, tačiau be mirksinčių švieselių dažnam visos kitos dekoracijos neturi prasmės. Ilgą laiką Kalėdų eglutes puošusias deginamas žvakes XIX a. pab. pakeitė pirmosios elektrinės girliandos, kurios XX a. pr. užsiėmė tvirtas pozicijas vitrinose, o vėliau ir namuose.

Karalienė Viktorija ir princas Albertas laikomi Kalėdų eglės puošimo žvakėmis pradininkais, tokiu būdu šventei suteikę dar daugiau šviesos. Žvakės buvo tvirtinamos tiesiai ant eglių šakelių, užlašinus ant jų vaško. Nors žvakių liepsna kuria jaukią atmosferą, vis dėlto saugumu šis sprendimas tikrai nepasižymėjo ir dažnai tapdavo gaisrų priežastimi. Taigi erdvės inovacijoms šioje srityje netrūko – reikėjo sprendimo, kuris sukurtų panašų efektą, tačiau būtų daug saugesnis.

Pirmoji elektrinėmis girliandomis papuošta Kalėdų eglutė 1882 m. sužibo Niujorke, dar po kelerių metų jos sušvito ir Baltuosiuose rūmuose. Elektrinės girliandos išradėju laikomas Edwardas Johnsonas, Thomo Edisono mokinys, dirbęs jo įmonėje. Jo sukurtos girliandos buvo riboto ilgio ir gana primityvios – raudonos, baltos ir mėlynos spalvos lemputėmis.

Vis dėlto saugumo klausimas po E. Johnsono išradimo dar nebuvo visiškai išspręstas. 1917 m. penkiolikmetis Albertas Sadaccas patobulino ankstesnį sprendimą ir sukūrė dar saugesnę elektros girliandą, kurios lemputes jau dengė gaubtai. Tiesa, verslo sėkmė jo iškart neaplankė. Pirmaisiais metais jam pavyko parduoti vos šimtą savo gamybos girliandų ir tik po metų, įtaisęs spalvotas lemputes, sulaukė verslo sėkmės, o jo drauge su broliu įkurta šventinių papuošimų įmonė gyvuoja iki šių dienų.

Nors daugelis yra matęs arba bent girdėjęs apie kalėdinį filmą „Milijonas šventinių lempučių“, iš tiesų toks įžiebtas jų kiekis dar nebuvo užfiksuotas. Nuo 2011 m. Japonijos mieste Osakoje kasmet pagerinamas didžiausio lempučių kiekio ant dirbtinės eglutės pasaulio Gineso rekordas. Šiemet jiems pavyko įžiebti 612 tūkst. lempučių. Arčiausiai milijono lempučių, įžiebtų vienoje vietoje, yra atsidūręs Singapūre esantis „Resorts World Sentosa“, kur įvairioms dekoracijoms buvo pasitelkta beveik 825 tūkst. lempučių. Kad būtų lengviau įsivaizduoti skaičius – Vilniaus eglei papuošti 2017 m. prireikė 70 tūkst. lempučių.

Citata:1963 m. kalėdinės lemputės tapo protesto simboliu, kai Šiaurės Karolinoje esančio Grinvilio juodaodžių bendruomenė, siekdama atkreipti dėmesį į segregaciją, atsisakė visų kalėdinių lempučių.

Nepaisant visuomenės susižavėjimo mirksinčiomis eglučių girliandomis, istorijoje buvo metų, kai jų žibėjo mažiau. 1963 m. kalėdinės lemputės tapo protesto simboliu, kai Šiaurės Karolinoje esančio Grinvilio juodaodžių bendruomenė, siekdama atkreipti dėmesį į segregaciją, atsisakė visų kalėdinių lempučių. Tokį boikotą sulaužė vos šeši namai. Dar po dešimtmečio, 1973 m., kai JAV patyrė naftos krizę, pats prezidentas Richardas Nixonas prašė atsisakyti šventinių dekoracijų ir taip taupyti energiją. Šiais metais apie kuklesnes kalėdines dekoracijas dėl Rusijos pradėto karo Ukrainoje ir sparčiai kylančių energijos kainų kalba ir ne viena Europos valstybė.

Šiandien elektrinė girlianda namuose jau nieko nenustebina, jų galima rasti ne tik įvairaus ilgio, spalvų, dizaino, skirtingų lempučių dydžių ar formų. Vis dėlto renkantis elektrinę girliandą rekomenduojama visuomet atkreipti dėmesį į tai, kur planuojate ją naudoti – viduje ar lauke, kokio ilgio girlianda reikalinga (galima rinktis turinčias specialius sujungimus) bei pasirūpinti, kad laidai būtų tinkamai izoliuoti, o visa kita – erdvė jūsų idėjoms ir poreikiams.

Straipsnio komentarai

Siųsti
Interjeras interjeras