Dalios Gerasimavičienės („DG interjerai“) kurti interjerai. Vaidotas Darulis, Rūta Kotvickaitė, Simonas Linkevičius
Dušų trapai ir latakai – ne tik funkcionalūs, bet ir gražūs
Rasa Pangonytė

Grindų lygyje formuojamos dušo kabinos išplečia interjero dizaino galimybes ir iškelia stilingų vandens nutekėjimo įrenginių poreikį.

„Manau, tikrai nesuklysiu, sakydama, kad šiuolaikinė dušo zona yra tarsi namų SPA zona: lengvo dizaino, minimali, įsiliejanti į erdvę ir tapusi bendra jos dalimi“, – apie šiandienines dušo zonos tendencijas pasakoja interjero dizainerė Dalia Gerasimavičienė („DG interjerai“).

Švaros estetika ir praktiškumas

Dizainerė pastebi, kad pastatomos dušo kabinos praranda savo populiarumą, o svarbiausiais kriterijais planuojant dušo erdvę tampa estetika ir praktiškumas: „Gremėzdiškai atrodančios dušo kabinos nėra populiarios, pastebiu, kad klientų poreikius labiausiai atitinka variantas, kai dušo zona projektuojama bendroje vonios kambario erdvėje įrengiant nišas daiktams pasidėti su modernia stiklo pertvara. Norisi netgi kuo mažiau stiklo dėl tos pačios priežiūros.“

Praktiškumo siekiama ir renkantis dušo apdailos medžiagas, o pasirinkti, anot D. Gerasimavičienės, tikrai yra iš ko: plytelės, poliruotas betonas, netgi tapetai. „Tokiu būdu siekiame suderinti estetiką su praktiškumu, kad būtų gražu ir kuo mažiau nenaudingų detalių“, – tęsia ji. Estetikai išlaikyti idealios potinkinės dušo sistemos, kurių pasiūla tiek techniniu, tiek dizaino požiūriu šiandien išties didelė.

Citata:Gremėzdiškai atrodančios dušo kabinos nėra populiarios, pastebiu, kad klientų poreikius labiausiai atitinka variantas, kai dušo zona projektuojama bendroje vonios kambario erdvėje įrengiant nišas daiktams pasidėti su modernia stiklo pertvara.

Norint išlaikyti vientisą ir estetišką vonios kambario erdvę atsisakoma ne tik didelių kabinų, bet ir įprastų dušo padėklų. Juos keičia žemi dušo trapai (taškinė vandens nutekėjimo sistema) ar latakai (linijinė vandens nutekėjimo sistema), kurie suteikia galimybę dušo grindis išlaikyti viename lygyje su visos patalpos grindimis, o dušo kabinos sieneles montuoti tiesiai ant grindų. Tiesa, tokiu atveju labai svarbi tinkamai įrengta hidroizoliacija ir nuolydis.

„Pasitaiko, kai dėl techninių kliūčių neišeina grindų lygyje suformuoti reikiamo nuolydžio. Tuomet dušo zonos grindis tenka daryti aukščiau ar su borteliu, tačiau bet kuriuo atveju tai yra gražiau ir praktiškiau nei dušo padėklas“, – sako D. Gerasimavičienė.

Iš dviejų minėtų vandens nutekėjimo sistemų, dizainerės pastebėjimu, populiaresni latakai, jie pranašesni ir dėl dizaino. Įrengiant lataką, skirtingai nei trapą, grindyse nereikia formuoti nuolydžio iš keturių pusių. Atsižvelgiant į tai, kurioje vietoje bus surenkamas vanduo, pvz., prie dušo kabinos durų, sienos ar dušo zonos viduryje, latakui užtenka suformuoti nuolydį iš vienos pusės.

Atveria naujas galimybes

Išpopuliarėjus minimalistinės, švarios vonios kambario erdvės tendencijai, išaugusį latakų bei trapų poreikį pastebi ir pardavėjai.

Vokiečių santechnikos gamintojo „Hansgrohe“ atstovė Lietuvoje Neringa Dailydžionytė sako, kad latakai vienareikšmiškai vyrauja naujos statybos namų dušuose. Trapai čia dažniausiai įrengiami tik kaip papildomas taškas vandeniui nubėgti, pavyzdžiui, skalbykloje ar garaže. Dėl to ir latakų pasiūla kur kas didesnė.

Lygindama trapų ir latakų sistemas, N. Dailydžionytė sako, kad linijinė vandens nutekėjimo sistema pranašesnė dėl gerokai didesnio vandens pralaidumo, nes vanduo subėga per visą perimetrą. „Trapo vandens subėgimo anga labai maža, tad, jei žmonės duše nori daug komforto, didelių dušo galvų ir pan., trapai ne visada sugebės tokį pralaidumą užtikrinti. Latakai užtikrina didesnį sugeriamumą ir didesnį komfortą, ypač kai viskas yra grindų lygyje ir nuolydis nedidelis.“

Nors latakai vadinami pranašesniais, senos statybos namuose dėl techninių vonios kambario ypatumų jų įrengti tiesiog nėra galimybių. Tokiais atvejais gelbsti trapai.

Foto galerija.: new_000245583_0

N. Dailydžionytė sako, kad jų kompanijos siūlomi trapai yra geras variantas renovuojant senus vonios kambarius, kur dažnai techninės savybės neleidžia įrengti latako. „Trapai į dušo zoną dedami tuomet, kai vandens nutekėjimo sistemą reikia atitraukti toliau nuo sienos arba funkciškai, pavyzdžiui, dėl sienos kampo latakas gražiai neįsideda, kai to negalima padaryti dėl vamzdžių išsidėstymo. Trapas statomas į vidurį ir iš visų kampų padaromas vandens nuolydis“, – apie trapo įrengimą pasakoja ji.

Pašnekovė sako, kad „Hansgrohe“ siūlomi latakai ir trapai rinkoje vertinami dėl mažo aukščio ir didelio vandens pralaidumo: „Senos statybos vonios kambariuose tokį žemą lataką nesunkiai galima įdėti išėmus grindis. Visi novatoriški sprendimai ir tendencijos eina link to, kad žmogui suteiktų galimybių įsirengti namus taip, kaip jis nori. Anksčiau senos statybos būstuose dėl aukščio tokių sprendimų negalėjome turėti, o dabar jau galime.“

Lygindama trapų ir latakų technines savybes ir praktiškumą, N. Dailydžionytė daugiau pliusų deda latakų pusėje – jie ne taip greitai kemšasi, jų pralaidumas didesnis, o priežiūra paprastesnė: „Pirkdami „Hansgrohe“ lataką gaunate du sifonus, kuriuos galima keisti pagal poreikį: standartinį ir su membrana, kuri užtikrina daug didesnį pralaidumą. Ją labai lengva valyti: nuo vandens srauto membrana atsidaro ir vanduo viską nuneša į kanalizaciją.

Latakus rekomenduojama valyti pagal gamintojo nurodytas taisykles. Kaip ir kitai santechnikai, jiems geriausiai tinka neagresyvios, citrinos rūgšties pagrindu pagamintos priemonės.“

Galvokite apie maksimalią apkrovą

Prieš renkantis trapą arba lataką, N. Dailydžionytė pataria atlikti „namų darbus“: apskaičiuoti vandens subėgimo poreikį, kiek duše bus purkštukų, dušo galvų, maišytuvų, ir tik tada rinktis sistemą. „Žmonės nesuskaičiuoja visų prietaisų, vandens nubėgimas būna per mažas ir vonia plaukia“, – pasakoja ji.

Vandens subėgimo poreikį apskaičiuoti nesudėtinga, nes kiekvienas gamintojas gaminio specifikacijoje nurodo vandens pralaidumo kiekį. N. Dailydžionytė atkreipia dėmesį, kad skaičiuojant būtina įvertinti maksimalias vandens apkrovas, t. y. kiek vandens sistema turėtų sugerti, jei jis vienu metu tekėtų iš visų taškų.

Citata:Žmonės nesuskaičiuoja visų prietaisų, vandens nubėgimas būna per mažas ir vonia plaukia.

„Kitas momentas – išsiaiškinti, ar galima latako arba trapo potinkinę dalį įdėti į grindis, ar galima užtikrinti tą aukštį, kurio reikia jam įleisti. Tiesa, kaip minėjau, pagal naujas tendencijas gamintojai siūlo labai mažo aukščio potinkinės dalies prietaisus su dideliu pralaidumu“, – antrą įvertinti privalomą kriterijų pamini ji.

Rekomenduojama įvertinti latakų montavimo galimybes: ar lataką bus galima sumontuoti prie pat sienos, ar reikės šiek tiek atitraukti. Tokį sprendimą paprastai lemia vamzdžių sistema. „Kartais potinkinės latako dalies neįmanoma visiškai pritraukti prie sienos ar suleisti kampo prie pat kampo, tuomet renkamasi variantą lataką atitraukti nuo sienos“, – aiškina N. Dailydžionytė. Svarbu žinoti ir dušo zonos ilgį, nes kai kurie latakų modeliai yra netrumpinami.

Įvertinus visas technines dušo zonos savybes, ateina eilė dizaino sprendimams. „Vandens nutekėjimo angą dengiančios plokštelės gali būti įvairių spalvų ir dydžių. Populiarūs bronziniai, auksiniai, jie derinami prie kitų vonios kambario aksesuarų. Latakai gali būti praktiškai nematomi, pavyzdžiui, su įklijuojama grindų spalvos plytele, arba priešingai – akcentuojami ir tapti vonios kambario aksesuaru“, – apie latakų įvairovę pasakoja „Hansgrohe“ atstovė.

Straipsnio komentarai

Siųsti
Interjeras interjeras