„Namas ir aš“ nuotr.
Duoklė moteriškumui
Rasa Pangonytė

Kosmetinio staliuko poreikį šiuolaikiniuose namuose pastebėjusi baldų ir interjero dizainerė Austė Ostasevičiūtė (Auste Ost) sukūrė baldą, kuris rūpinasi ne tik išoriniu, bet ir vidiniu moters grožiu.

Veido priežiūrai skirtas baldas – gan retas elementas šiuolaikiniame interjere. Tačiau, kaip pastebi A. Ostasevičiūtė, yra reikalingas baldas: „Esu interjero dizainerė. Pastebiu, kad moterys turi vienokius ar kitokius veido priežiūros stalelius, tad poreikis turėti gražų daiktą interjere yra.“

Dizainerė sako, kad kurdama staliuką galvojo ne tik apie išorinį, bet ir vidinį moters grožį. Todėl, be tiesioginės, standartinio aukščio stalelis turi dar vieną paskirtį, kurią sufleruoja jo pavadinimas „Poetry“ (liet. poezija) – rašyti ir taip išreikšti savo kūrybiškumą

Moterišką stalelio paskirtį išduoda jo formos, spalvos ir medžiagos. Baldo pagrindas pagamintas iš europinio ąžuolo masyvo, viršus ir stalčiai aptraukti rausva itališka oda, kojelės, veidrodžių rėmai pagaminti iš žalvario, o rankenėlės – porceliano. Jas autorė savo porceliano dirbtuvėse pagamino savo rankomis.

Žalvario dangteliai staliuko viršuje slepia kosmetinėms procedūroms reikalingas priemones – ausų krapštukų ir vatos gabalėlių dėžutes. Du veidrodžiai atlieka skirtingas funkcijas – vienas skirtas akių makiažui, kitas rodo bendrą vaizdą.

Kurdama staliuką dizainerė daug galvojo apie medžiagų pasirinkimą. Konkurencinėje riešutmedžio ir ąžuolo kovoje nugalėjo pastarasis. „Norėjau, kad spalvos būtų švelnios, neįkyrios, bet vis tiek liktų kokybės ir prabangos jausmas“, – pasirinkimą aiškina stalelio autorė.

A. Ostasevičiūtės nuomone, ovalios baldo formos siejasi su moteriškumu ir švelnumu. Bet jas išgauti nebuvo lengva. „Ilgai ieškojau, kas tai galėtų padaryti, nes išlenkti medį nėra lengva. Galiausiai nusprendėme ovalią formą išgauti klijuodami medį iš atskirų gabaliukų“, – pasakoja dizainerė.

A. Ostasevičiūtė sako, kad jos kurtas prabangus baldas skirtas ypatingam interjerui. „Staliukas tikrai tiks ne kiekvieniems namams, bet stiliaus prasme jis galėtų stovėti ir klasikiniame, ir moderniame interjere, nes formos nėra įpareigojančios, jos nepririša prie konkretaus stiliaus. Staliukas yra su aliuzija į amžiaus vidurio stilių, bet jis vis tiek gana modernus“, – sako baldo kūrėja.

Interjeras interjeras