Steelcase.com
Dėmesingumas detalėms
Laura Čiginskaitė

Kėdė „Wishbone“, dar kitaip žinoma kaip CH24 ar paprasčiausiai – Y, yra Hanso J. Wegnerio 1949 m. suprojektuotas kūrinys. Baldų gamintojas „Carl Hansen & Son“ ją savo kolekcijoje turi nuo 1950 m. iki pat šių dienų. Sakoma, kad šis baldas yra tikras meistriškumo įrodymas – kėdė gaminama atliekant daugiau nei šimtą žingsnių, vien paruošiamieji darbai prieš montavimą užtrunka apie tris savaites, o jai surinkti reikia 14 skirtingų komponentų. Tarp jų – 120 metrų popierinės virvės rankomis audžiamai sėdimajai daliai.

Lenktų formų ir austo voko formos popierinės virvės sėdynės kėdė savo pavadinimą gavo dėl panašumo į Y raidę arba išsišakojimą (angl. wishbone). Šiandien lenktų formų kėdė laikoma daniško dizaino pavyzdžiu. H. J. Wegneris buvo vadinamas žmogumi, palikusiu reikšmingą pėdsaką daniško dizaino istorijoje, tačiau, kaip sakė jis pats, svarbiausias darbas tebuvo gryninimas ir paprastinimas.

Dizaineris „Wishbone“ kėdei įkvėpimo sėmėsi iš istorinės Mingo epochos, kai vyravo panašios baldų formos. Tiesa, pats šios kėdės gamybos procesas nėra paprastas, „Carl Hansen & Son“ teko ieškoti netgi išorinių partnerių, kurie galėtų įgyvendinti dizainerio idėją ir išlenkti dalį rėmo garais. „Wishbone“ yra tik viena iš maždaug 500 kėdžių, kurių dizainą sukūrė H. J. Wegneris, tačiau, ko gero, pati žinomiausia.

Įdomu, kad ši kėdė ypač žavi japonus – kasmet ketvirtadalis visos produkcijos parduodama būtent šioje šalyje. Visgi po sukūrimo jai užtruko išsikovoti vietą pačių danų namuose. Iš pradžių kėdė buvo vadinama lauko baldu ir susižavėjimą pirmiau kėlė užsieniečiams, o tik vėliau įvertinta pačių skandinavų.

Per daugiau nei septynis dešimtmečius, nuo sukūrimo pradžios, buvo ieškoma idėjų, kurios įneštų šviežio vėjo į baldo dizainą. Vis dėlto pati kėdė yra praktiškai nepasikeitusi, nors ir kiek „paaugusi“. Atsižvelgiant į didesnį amerikiečių ir europiečių ūgio vidurkį, šiandien gaminama 2 cm aukštesnė kėdė, Azijoje vis dar galima įsigyti ją originalių matmenų. Siekdami sudominti auditoriją, gamintojai ėmėsi eksperimentų medžiagomis ir spalvomis. Šiais metais, minėdama dizainerio jubiliejų, įmonė pristatė atnaujintą kėdės versiją. Jos rėmas pagamintas iš aliejuoto ąžuolo, o sėdynė ir atlošas – iš dvigubai austo popieriaus špagato. Specialiai šiai progai sukurtas ir naujas raštas, kurį nuausti užtrunka dvigubai ilgiau. Prieš porą metų „Carl Hansen & Son“ pristatė devynias naujas kėdės spalvas iš aplinkai draugiškų vandens pagrindo dažų.

Dėmesys tvarumui yra svarbi proceso dalis – kėdės gamybos atliekos ir drožlės naudojamos gamyklai ir maždaug 450 namų Gelstede, kur ji įsikūrusi, šildyti. Kiekviena kėdė gaminama griežtai prižiūrint ir sertifikuota FSC (Miškų priežiūros tarnybos).

Interjero dizaineriai ir architektai H. J. Wegnerio kūriniui taip pat negaili pagyrų. Ji lengvai įsilieja skirtingų stilių namuose ir tampa akį traukiančiu akcentu. Šis baldas gali būti naudojamas tiek virtuvėje, valgomajame, tiek ir prie darbo stalo. Pats autorius sakė, kad kėdė yra nebaigta tol, kol ant jos niekas nesėdi, todėl būtent kiekvienas jos savininkas baldui suteikia šviežią įvaizdį.

Straipsnio komentarai

Siųsti
Interjeras interjeras