Pexels
Dažų volelis – išradimas, nesukrovęs turtų
Namas Ir Aš

Nusprendę atnaujinti namų sienų spalvą tiek profesionalai, tiek mėgėjai neįsivaizduoja šio darbo be dažų volelio. Šis Normano Berkio išradimas pagreitino ir supaprastino namų remontą XX a. viduryje bei išlieka aktualus iki šių dienų. Tiesa, pačiam išradėjui dažų volelio populiarumas įspūdingų turtų nesukrovė.

Kartais juokaujama, kad didžiausi žmogaus atradimai padaryti iš tingumo. Sunku spėlioti apie visus atradimus, tačiau ši taisyklė, panašu, pasitvirtina kalbant apie dažų volelį, kuris buvo išrastas siekiant palengvinti ir efektyvinti dažymą.

Dažų volelis buvo išrastas Toronte 5 dešimtmetyje. Jo poreikis tuo metu kilo neatsitiktinai – Kanadoje, kaip ir visame pasaulyje, vis daugiau žmonių kėlėsi gyventi į miestus. Naujieji miestiečiai savo namus siekė paversti jaukesniais, tad dažymas buvo vienas pigiausių sienų apdailos būdų.

Matydamas poreikį, dažų volelio išradėjas N. Berkis ieškojo būdų, kaip pagreitinti remontą. Nors išradimas pakeitė daugybės žmonių gyvenimus, iš to susikrauti turtų jam nepavyko. Idėja buvo geniali, bet jis susidūrė su sunkumais ieškodamas investuotojų, o pačiam užtikrinti gamybai reikalingų medžiagų tiekimą ir patį gamybos procesą nesisekė, todėl vis daugiau žmonių kreipėsi į kitus meistrus.

Citata:Pirmoji kanadiečio N. Berkio klaida buvo ta, kad savo išradimo jis nesuskubo patentuoti, todėl volelio sukūrimas oficialiai jam niekada nepriklausė.

Pirmoji kanadiečio N. Berkio klaida buvo ta, kad savo išradimo jis nesuskubo patentuoti, todėl volelio sukūrimas oficialiai jam niekada nepriklausė. Kiek vėliau, atlikęs dizaino pakeitimų, dažų volelį patentavo Richardas Croxtonas Adamsas, bendradarbiaudamas su dažų kompanija „Sherwin Williams“. Šis patobulinimas galutinai išstūmė N. Berkio išradimą ir užgožė jo nuopelnus.

Įprastai dažų volelis susideda iš dviejų dalių – rankenos ir uždedamo ritinėlio. Dažymui skirta dalis gali būti keičiama, įvairaus dydžio, pagaminta iš skirtingų medžiagų, galima rasti netgi tokių, kurios padeda sukurti įvairių tekstūrų efektą. Dažnai dažų volelių naudojimas neįsivaizduojamas ir be specialaus padėklo, kuris padeda jį tolygiai padengti dažais.

Nepaisant to, kaip tobulėja technologijos ir vartotojams pristatomi vis nauji produktai, palengvinantys darbus, XX a. 5 dešimtmečio išradimas neužleidžia vietos bei yra plačiai naudojamas ir šiandien atnaujinant namus.

Straipsnio komentarai

Siųsti
Interjeras interjeras